Primul care a dat vestea a fost Iaroslav Iemelianenko, membru al Agentiei Zonei Rosii din Ucraina. Dupa care a sosit confirmarea agentiei nucleare ucrainene Energoatom. Militari ai armatei ruse, care la inceputul invaziei Ucrainei au preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobil, nu purtau costume de radiatii atunci cand au sosit, in special cand au trecut printr-o padure foarte contaminata. Si au fost la randul lor contaminati, transmite La Stampa.

Stirea a fost confirmata de diverse mass-media internationale, citand marturiile a doi tehnicieni ucraineni care erau prezenti la uzina in ziua sosirii trupelor ruse. Soldatii s-ar afla acum in Belarus, unde au fost transportati cu autobuze si internati intr-un centru medical specializat. Multi ar fi in stare foarte grava, prezentand „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Pericolele Padurii Rosii

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost incredintata o „misiune sinucigasa”. „Padurea rosie”, numita astfel deoarece in urma accidentului teribil din 1986, varfurile copacilor au devenit rosii din cauza radiatiilor, a fost declarata zona „nesigura” pentru urmatorii 24.000 de ani.

Astazi, in zona se fac tururi turistice, insa doar dupa obtinerea unui permis si exclusiv in compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru masurarea nivelului de contaminare si care stiu pe unde sa mearga, deoarece mai exista inca multe puncte radioactive in zona.

„Asigurarile” belarusilor si retragerea din zona

Soldatii rusi au fost dusi la Centrul Republican de Cercetare si Practica pentru Medicina Radiatiei si Ecologie Umana din Belarus, asa cum a scris presa locala, citata de Pravda ucraineana. Dar poate nu este o coincidenta faptul ca in ultimele zile fortele ruse s-au retras de la situl nuclear de la Cernobil, pe care l-au ocupat chiar din primele zile ale invaziei, la sfarsitul lunii februarie. De atunci, temerile expertilor s-au concentrat pe faptul ca standardele de siguranta din zona ar putea fi compromise.

Sursa: