Protestele impotriva Rusiei, in urma aparitiilor imaginilor cutremuratoare cu masacrul din orasul ucrainean Bucha, se extind. Lacul de langa ambasada Rusiei de la Vilnius a fost vopsit, miercuri, in rosu, culoarea sangelui.
Paulius Vaitikenas, un purtator de cuvant al autoritatilor locale din Vilnius, a declarat ca protestul este o manifestatie artistica menita sa atraga atentia intregii lumi asupra crimelor de razboi comise de Rusia.
In cadrul manifestatiei din fata ambasadei Rusiei la Vilnius, Ruta Meilutyte, o campioana olimpica la inot din Lituania, a traversat apa lacului vopsit in rosu.
Anterior, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat, pentru postul de televiziune german Deutsche Welle, ca masacrul si crimele de la Bucha pot fi considerate genocid, iar cei responsabili trebuie trasi la raspundere. Iar primarul orasului Vilnius, Remigijus Simasius, a anuntat joi, 3 martie, ca numele strazii pe care este amplasata Ambasada Rusiei in Lituania va fi schimbat in „Eroii Ucrainei”. Tot miercuri, la Vilnius a mai avut loc un protest, de data aceasta in fata ambasadei Germaniei, unde mai multi oameni s-au intins pe jos, unii cu mainile legate la spate, evocand astfel imaginile filmate in Bucha dupa retragerea fortelor ruse, care aratau numeroase cadavre abandonate pe strazi.
Protestatarii din fata reprezentantei diplomatice a Germaniei la Vilnius au cerut ca Berlinul sa nu mai faca niciun fel de comert cu Rusia, in contextul in care statul central-european este cel mai client al Moscovei in ceea ce priveste livrarile de gaz natural. De altfel, Germania a fost, pana acum, tara europeana care s-a opus unei eventuale interdictii la nivelul UE impotriva gazului rusesc.
Cele doua proteste din capitala Lituaniei vin dupa ce, luni, 4 aprilie, un artist de la Moscova a avut ideea de a le arata compatriotilor sai cum arata perspectiva mortilor civili, in contextul masacrului de la Bucha. Acesta a ales patru locuri importante ale Capitalei Rusiei, zone extrem de circulate, si a fotografiat un trup cazut, legat la spate, in postura unei victime. Marti, un protest inspirat dupa cel din Moscova a avut loc la Bucuresti, unde activistul si istoricul roman Mihail Bumbes a stat aproape o ora intins pe asfalt in fata ambasadei Rusiei, cu mainile legate la spate. Contactat de Libertatea, activistul a declarat ca „ideea protestului a fost evident genocidul care s-a produs in Bucha”.
Protestul din fata ambasadei Germaniei la Vilnius vine si dupa ce la Berlin a fost organizat, duminica, un miting extrem de controversat, de solidaritate cu Rusia, chiar dupa aparitia imaginilor cu masacrul de la Bucha. Mitingul, care a atras critici dure din partea politicienilor si a diplomatilor, a fost organizat pentru a atrage atentia asupra ostilitatii crescande fata de rusi in Germania, dar la manifestatie au participat si persoane care sustineau invazia rusa in Ucraina, relateaza Guardian. RECOMANDARI „Mam
Aproximativ 900 de protestatari, intr-un convoi de 400 de masini, au luat parte la demonstratia de duminica, ce a culminat cu o adunare la Stadionul Olimpic. Masinile erau acoperite cu steagul rusesc, iar una dintre ele purta simbolul „Z”, menit sa semnifice solidaritatea cu razboiul declansat de Rusia in Ucraina. Se pare ca participantii au intonat cantece patriotice rusesti.
Christian Freier, un mecanic auto identificat ca fiind organizatorul, a afisat o stea a lui David pe partea din fata a masinii sale, deasupra sloganului „Vom fi noi urmatorii?”. El a comparat ceea ce el a numit „victimizarea” rusilor in Germania de la izbucnirea razboiului cu persecutia evreilor sub nazisti si a declarat ca participantii erau, de asemenea, furiosi pe ceea ce el a numit propaganda despre invazie care se raspandeste in scolile germane. Ministrul german al Justitiei, Marco Buschmann, a declarat ca sustinerea deschisa a invaziei ruse in Ucraina este o infractiune penala, iar colegul sau din FDP, Stephan Thomae, a calificat mitingul drept „macabru si de prost gust”, declarand ca ar trebui sa se analizeze daca participantii ar putea fi urmariti penal.