Rușii care locuiesc în regiunile care se învecinează cu Ucraina par să sărbătorească recentele atacuri cu drone asupra Moscovei, afirmând că oamenii care locuiesc acolo „își trăiesc viața fără frică”, potrivit unei serii de apeluri interceptate de serviciul ucrainean de informații militare (HUR) și publicate în perioada 29-31 martie, scrie luni The Kyiv Independent, scrie hotnews.ro.
Pe 11 martie, Ucraina a lansat cel mai mare atac cu drone împotriva capitalei Rusiei efectuat până acum în timpul războiului. Șaptezeci și patru de drone au fost doborâte când se apropiau de Moscova, în primele ore ale zilei.
Regiunile ruse de graniță Belgorod și Briansk sunt adesea atacate, în contextul în care ele sunt două provincii din care forțele ruse lansează bombardamente cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene.
„Oamenii săraci suferă, iar Moscova cântă și dansează”
Conversațiile telefonice interceptate de HUR sugerează că unii ruși care locuiesc în aceste regiuni au salutat vestea atacului asupra Moscovei. Ei o văd ca pe „o șansă” pentru cei care locuiesc în capitală să simtă pe propria piele efectele războiului la care sunt martori în mod regulat.
„Deci noi putem fi bombardați, dar regiunea Moscova nu? Lăsați-i pe nenorociți să tacă și să rămână acolo!”, a spus o femeie din regiunea rusă Briansk, într-un apel telefonic interceptat de HUR și publicat pe 29 martie.
„Ei își trăiesc viața fără frică, fără să știe nimic. Lăsați-i să se teamă măcar un pic”, a răspuns persoana cu care vorbea.
În regiunea Belgorod, o femeie a afirmat că a fost ținută trează de dronele care zburau pe deasupra, în direcția Moscovei, potrivit unui apel interceptat publicat pe 30 martie.
„Ar fi trebuit să țintească imediat Moscova pentru a o face să ia măsuri”, a spus ea, adăugând: „Altfel, oamenii săraci suferă, iar Moscova dansează și cântă”.
„Dacă nu iau unele măsuri (de apărare), vom fi cu toții terminați”, a mai afirmat ea.
Într-o altă conversație publicată la 31 martie, doi bărbați din regiunea Belgorod au speculat că motivul pentru care televizoarele lor nu funcționau era din cauza contramăsurilor de război electronic utilizate împotriva dronelor ucrainene.
„Ei bine, (au fost) 50 de drone, după cum am citit astăzi. Lăsați-le să bombardeze Kremlinul”, a spus unul dintre bărbați.
„La naiba cu ele. Să fie lăsate (să bombardeze)”, a replicat celălalt.
The Kyiv Independent menționează că nu a putut verifica autenticitatea apelurilor interceptate de spionajul militar ucrainean.
Noua dronă ucraineană cu raza de acțiune de 3.000 de kilometri
Kievul folosește drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul rusesc, vizând infrastructura militară, cum ar fi aerodromurile, rafinăriile de petrol și centrele logistice, iar arsenalul Ucrainei este pe cale să crească după ce luna trecută a anunțat că o nouă variantă de dronă are cea mai lungă rază de acțiune din dotarea sa și a finalizat cu succes testele.
„Drona noastră cu o rază de acțiune de 3.000 de kilometri a trecut testele”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timpul discursului său adresat națiunii în seara zilei de 17 martie.
Deși autoritățile ucrainene nu au oferit alte detalii, raza de acțiune mărește dramatic suprafața teritoriului rus care ar fi vulnerabilă în fața atacurilor cu astfel de aeronave fără pilot.
Federico Borsari, membru al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), a declarat pentru Kyiv Independent că este probabil ca noua dronă să aibă o structură cu aripă fixă și un motor turboreactor.
Este „similară cu o rachetă de croazieră foarte ieftină”, a adăugat el.
Dacă Borsari are dreptate, atunci aceasta ar fi o versiune cu rază mai mare de acțiune a dronei-rachetă ucrainene Palianiția, care a fost dezvăluită anul trecut și despre care se crede că are o rază de acțiune între 500 și 700 de kilometri.
Fabian Hoffmann, expert în domeniul apărării și cercetător doctoral la Universitatea din Oslo, a declarat pentru publicația ucraineană că raza de acțiune mai mare va permite Kievului să își extindă în mod semnificativ campania actuală de atacuri cu drone și se așteaptă ca tipul de ținte să rămână același.
„Mai multă infrastructură critică, rafinării de petrol, instalații de prelucrare a petrolului”, a spus el, adăugând: „Celălalt lucru care îmi vine imediat în minte sunt facilitățile de producție pentru diverse tipuri de echipamente aflate pe teritoriul rus care, probabil, se aflau în afara razei sistemelor de drone anterioare”.