Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, afirmă că Alianța Nord-Atlantică (NATO) „și-a pierdut sensul” după prăbușirea Uniunii Sovietice și „ar fi trebuit să fie dizolvată”, adăugând că această chestiune este relevantă și în prezent, scrie luni The Kyiv Independent, transmite hotnews.ro.
Într-un discurs ținut sâmbătă, 12 aprilie, la Forumul diplomatic din Antalya (sudul Turciei), Lavrov a susținut că sfârșitul blocului sovietic a eliminat amenințarea pe care NATO trebuia s-o contracareze și pentru care a fost inițial înființată, însă alianța nu numai că a continuat să existe, dar a pretins și un rol dominant în securitatea europeană.
Lavrov, cel mai important diplomat al Rusiei, țara care a lansat cel mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, a spus că aceasta reprezintă „o strategie eșuată”, acuzând NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) că nu au reușit să consolideze securitatea sau să prevină noi conflicte.
Declarațiile ministrului rus de Externe au venit în contextul informațiilor apărute în presa din SUA potrivit cărora administrația Trump intenționează să reducă dimensiunea desfășurării de trupe americane pe flancul estic al NATO.
Președintele american Donald Trump este de mult timp un critic al țărilor NATO, afirmând că SUA nu vor apăra statele care nu îndeplinesc obiectivele privind cheltuielile de apărare, atitudine care a ridicat semne de întrebare privind menținerea principiului fondator al alianței privind apărarea colectivă.
Unii membri din cercul apropiaților președintelui Trump, inclusiv miliardarul și consilierul Elon Musk, au cerut ca SUA să iasă din NATO. Șeful diplomației americane, Marco Rubio, a afirmat recent angajamentul lui Trump față de apartenența la NATO, îndemnându-i în același timp pe aliați să majoreze cheltuielile de apărare.
„Toate «eforturile» acestei comunități euro-atlantice sunt concentrate pe pregătirea unui nou război”, a mai susținut Lavrov la forumul din Turcia, acuzând Germania, Franța și Regatul Unit că se află în fruntea unui efort pentru „remilitarizarea” Europei.
Lavrov a reiterat, de asemenea, versiunea de lungă durată a Rusiei potrivit căreia NATO a încălcat asigurările verbale date foștilor lideri sovietici, la începutul anilor 1990, prin extinderea alianței spre est.
„Oamenii au convenit asupra unui lucru important fără să semneze contracte – doar un cuvânt de onoare și o strângere de mână”, a spus Lavrov, sugerând că o astfel de înțelegere ar fi trebuit să împiedice extinderea NATO.
De altfel, în cadrul aceluiași forum, Lavrov l-a lăudat pe Donald Trump pentru că a înțeles mai bine conflictul din Ucraina decât orice alt lider occidental. „Președintele Trump a fost primul și până acum, cred, aproape singurul dintre liderii occidentali care a afirmat în mod repetat, cu convingere, de mai multe ori, că a fost o greșeală uriașă să tragă Ucraina în NATO. Și aceasta este una dintre cauzele profunde pe care le-am menționat de atâtea ori”, a spus ministrul rus de Externe.
Niciun acord formal nu a interzis vreodată NATO să admită noi membri. Documente occidentale desecretizate confirmă că, deși au avut loc discuții informale privind limitarea prezenței militare, pe fondul reunificării Germaniei în 1990, nu au fost făcute promisiuni obligatorii.
NATO a susținut în mod constant că deciziile de aderare sunt luate de țările suverane și de alianță, în ansamblul său, și că astfel de decizii nu sunt dictate de puteri externe.
Președintele rus Vladimir Putin a folosit narativul că NATO și-a încălcat promisiunile pentru a justifica agresiunea Moscovei, deși Alianța Nord-Atlantică nu a atacat niciodată Rusia și nu i-a amenințat suveranitatea, notează publicația de la Kiev citată.
În timpul discuțiilor recente dintre Washington și Moscova, purtate în Arabia Saudită, Rusia ar fi cerut ca SUA să retragă forțele NATO din Europa de Est ca o condiție pentru „normalizarea relațiilor” dintre cele două mari puteri.
Tensiunile dintre NATO și Rusia au crescut constant în urma invaziei ruse din Ucraina. Liderii occidentali, agențiile de informații și oficialii militari au avertizat cu privire la un potențial război pe scară largă între NATO și Moscova în următorii cinci ani, invocând poziția tot mai agresivă a Rusiei.
Într-un interviu acordat CBS News pe 13 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ambițiile lui Putin merg dincolo de Ucraina. „Dacă nu rămânem fermi, el va avansa și mai mult”, a spus Zelenski, adăugând că amenințarea unui război mai amplu în Europa este „reală”.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat, în luna martie, că orice atac asupra membrilor alianței va fi întâmpinat cu un răspuns „devastator”.