Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a admis într-un interviu pentru CBS News că în martie Vladimir Putin a fost de acord cu propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare necondiționată a focului în Ucraina, dar că această acceptare a venit cu unele condiții implicite, relatează Rbc Ucraina, potrivit adevarul.ro.

„Președintele Putin a susținut imediat propunerea președintelui Trump de acum câteva săptămâni de a fi stabilită o încetare a focului de 30 de zile, cu condiția să nu repetăm ​​greșelile din ultimii 10 ani, când au fost semnate acorduri după care Ucraina a încălcat acele acorduri cu sprijinul și încurajarea administrației Biden și a țărilor europene”, a susținut Lavrov, menționând acordurile de la Minsk și discuțiile de pace eșuate de la Istanbul.

Rbc Ucraina amintește că în esență propunerea lui Trump privind un armistițiu a fost oprirea luptelor fără nicio condiție, iar Ucraina a fost de acord cu acest plan pe 11 martie. Cu toate acestea, după conversația dintre Trump și Putin, Rusia a fost acord doar cu o încetare parțială a focului de 30 de zile privind atacurile privind infrastructura energetică, dar pe care totuși a încălcat-o. Mai mult, Moscova a ignorat solicitarea privind o încetare totală a focului de aproape 50 de zile.

Explicând poziția Moscovei la CBS News, Lavrov a subliniat din nou că Putin a fost de acord cu o încetare a focului. Totuși, ministrul rus de Externe a admis că Rusia a pus condiții, după care a negat acest lucru. Una dintre acestea a fost o oprire a fluxului de arme către Ucraina și o garanție că Forțele Armate ucrainene nu vor folosi perioada de armistițiu pentru a-și consolida poziția.

„Așadar, președintele Putin a spus: «Încetare a focului, da, dar vrem garanții că aceasta nu va fi folosită din nou pentru a întări armata ucraineană, iar sprijinul constând în arme ar trebui să înceteze». Nu, nu este o condiție prealabilă, sunt lecțiile învățate după ce o înțelegere similară cu cea pe care o discutăm acum a fost sabotată de cel puțin trei ori”, a spus Lavrov.

Când moderatoarea a subliniat că Rusia nu a acceptat apelul la încetarea focului, ministrul rus de externe a declarat că „regimul ucrainean are un sprijin puternic din partea capitalelor europene și a administrației Biden”.

„Dacă dorești o încetare a focului, doar ca să continui să furnizezi arme Ucrainei, atunci care este scopul tău?... Ei (secretarul general al NATO Mark Rutte și șeful UE pentru politică externă Kaja Kallas -n.red.) au declarat tranșant că vor susține doar un acordul care, în cele din urmă, va face Ucraina mai puternică, ar face din Ucraina un învingător", a adăugat Lavrov.

Discuțiile de pace, într-un moment hotărâtor

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat duminică că săptămâna viitoare va fi critică în ceea ce privește un acord care să pună capăt războiului din Ucraina. El a menționat că există optimism din partea SUA, dar și îngrijorare în acest sens.

Rubio a spus că un acord de pace între Ucraina și Rusia ar trebui să fie fundamentat pe fapte, acțiuni și garanții reale de securitate, nu pe încredere.

„Nu cred că acordurile de pace se clădesc pe încredere. Cred că acordurile de pace trebuie să aibă la bază verificare, fapte, acțiuni și realități. Deci aceasta nu este o chestiune de încredere. Este o problemă de a crea condiții pentru verificare, garanții de securitate, lucruri care au fost discutate în trecut", a spus secretarul de stat american.

El a adăugat că acestea sunt genul de probleme aflate în discuție în prezent.

„Dar acum nu este momentul. În măsura în care încercăm să aducem cele două părți împreună, ultimul lucru pe care l-am dori este să oferim uneia părți o scuză pentru a abandona acest efort. Noi încercăm să obținem pacea", a spus secretarul de stat american.

„Vrem doar ca toate acestea să înceteze. Și încercăm să aflăm dacă putem juca un rol în realizarea acestui lucru", a explicat Rubio.

Secretarul de Stat a menționat că toată lumea ar trebui să spere că președintele american Donald Trump va putea pune capăt acestui război, deoarece, în acest moment, acesta nu aduce beneficii reale nimănui.

„S-ar putea să nu funcționeze. Acordurile de pace sunt dificile. Dar încercăm și cred că președintele merită credit pentru că a cheltuit atât de mult timp și atât de multă energie și aceste multe resurse pentru a încerca să obțină acest rezultat al păcii”, a conchis el.

Recent, Reuters a publicat detaliile planului lui Donald Trump de a soluționa războiul din Ucraina, dar și planul de pace propus de Ucraina și Europa.

În legătură cu propunerea americană, Lavrov a exclus ca Rusia să transfere controlul centralei nucleare Zaporojie către Statele Unite.