Europa este departe de a discuta despre trimiterea de trupe în Ucraina, întrucât toate eforturile se concentrează în prezent pe obținerea unei încetări necondiționate a focului din partea Rusiei, au declarat sâmbătă cancelarul german Friedrich Merz și premierul italian Giorgia Meloni, transmite Reuters, scrie hotnews.ro.

„Următorul pas trebuie să fie clarificarea formatului în care pot avea loc discuțiile de pace, precum și ce garanții de securitate ar putea fi necesare, la un moment dat, pentru Ucraina”, a spus Merz, precizând că aceste aspecte sunt deocamdată imposibil de anticipat.

„Nu există niciun motiv să vorbim despre (trupe n. red.) în acest moment, suntem departe de așa ceva. Vrem ca armele antiaeriene să se oprească, ca vărsarea de sânge să înceteze… acestea sunt prioritățile noastre acum, nu altele”, a adăugat cancelarul german.

Liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei, împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-au întâlnit vineri, în marja unui summit desfășurat în Albania, pentru a discuta situația din Ucraina. Liderii europeni și Zelenski l-au sunat și pe președintele american Donald Trump, care a anunțat sâmbătă că va vorbi luni cu președintele rus Vladimir Putin.

Meloni nu a participat la reuniune – o absență pe care presa italiană a descris-o ca fiind un afront deliberat, sugerând că președintele francez Emmanuel Macron nu și-ar fi dorit implicarea ei.

Meloni le-a declarat jurnaliștilor sâmbătă că Italia este deschisă să participe la orice format internațional care urmărește încheierea războiului, dar a avertizat asupra riscului de diviziuni în interiorul Occidentului.

„Unitatea Occidentului a fost cea mai mare forță a noastră de la începutul invaziei Rusiei. Într-un moment atât de delicat, este important să lăsăm deoparte orice diferențe personale care ar putea submina această unitate”, a spus ea.

Între timp, Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancțiuni pentru a intensifica presiunea asupra Moscovei din cauza războiului, după ce primele discuții față în față dintre Rusia și Ucraina din ultimii trei ani, desfășurate joi, nu au dus la o încetare a focului – deși Rusia a fost de acord să continue negocierile.

„Discuțiile de ieri de la Istanbul s-au încheiat sub așteptările noastre, în ciuda poziției extrem de constructive a negociatorilor ucraineni”, a declarat Merz.

Poziția lui Merz privind trimiterea de trupe de menținere a păcii o reflectă pe cea a predecesorului său, Olaf Scholz, care a pus și el pe primul plan negocierile pentru un acord de pace, în detrimentul discuțiilor despre prezență militară pe teren.

Premierul britanic Keir Starmer și-a exprimat anterior disponibilitatea de a trimite trupe de menținere a păcii, însă doar în condițiile unui angajament clar de securitate din partea Statelor Unite pentru țările europene.

Marea Britanie și Franța sunt națiunile care au condus eforturile europene de a oferi un plan de menținere a păcii pentru Ucraina, după ce președintele american Donald Trump a început să pună presiuni pe Kiev să accepte un acord de pace.

Rusia a respins în mod repetat ideea ca soldați din state membre ale alianței militare NATO să fie desfășurați pe teritoriul Ucrainei.