Kievul a acuzat Rusia de crime de război după o serie de atacuri cu drone soldate cu cel puţin doi morţi şi care au lovit un spital militar din Harkov aseară, în timp ce încercările de a ajunge la un armistiţiu au stagnat. Dronele rusești au lovit și un centru comercial, blocuri de apartamente și alte ținte din Harikov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. 

Un total de şase lovituri cu drone au avut loc, aseară în două cartiere ale oraşului Harikov.

Clădiri rezidenţiale private au fost distruse, în timp ce clădiri de birouri, un centru medical, spaţii comerciale, garaje şi maşini au fost avariate, a declarat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit guvernatorului regional Oleg Sinegubov, cei doi morţi sunt un bărbat de 67 de ani şi o femeie de 70 de ani, în timp ce o fată de 15 ani este grav rănită.

„Eu m-am sculat de pe pat, iar în celalată cameră totul s-a prăbușit în mijlocul casei.// Nu a mai rămas nimic din casă. Nu este nici curte, nici gard, nu a rămas nimic.”

Armata a declarat că un spital militar a fost lovit şi că au existat victime printre militarii trataţi, dar nu a oferit alte detalii privind bilanţul. Statul Major al armatei ucrainene a denunțat „bombardarea deliberată și țintită” a spitalului și a acuzat Rusia de comiterea unei crime de război şi de „încălcarea normelor de drept umanitar internaţional”. Apărarea aeriană ucraineană a distrus 65 din cele 111 drone lansate de Rusia în timpul atacului nocturn, care a provocat pagube și Sumî, Odesa și Donețk. Președintele Volodimir Zelenski a cerut un răspuns puternic din partea aliaților la atacurile continue ale Rusiei, insistând că Rusia trebuie forțată să accepte pacea.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Ar trebui să fie clar pentru parteneri că acestea sunt atacuri rusești nu numai asupra poporului nostru, ci și asupra tuturor eforturilor internaționale - asupra diplomației, cu care încercăm să punem capăt acestui război. Rusia lovește asupra pozițiilor tuturor celor care doresc sfârșitul războiului.”

Sub presiunea SUA, Kievul a fost de acord cu o încetare necondiţionată a luptelor timp de 30 de zile, pe care Moscova a respins-o de atunci. Rusia a fost de acord doar cu un moratoriu asupra siturilor energetice, care este mult mai limitat, dar Moscova şi Kievul se acuză reciproc de încălcarea acestuia.

Preşedintele american Donald Trump insistă asupra unei încetări rapide a conflictului, însă administraţia sa nu a reuşit să obţină vreun progres concret, în pofida unor negocieri indirecte între cele două părţi. Punând încă la îndoială succesul oricăror negocieri de pace, preşedintele rus a evocat joi ideea unei „administraţii de tranziţie” pentru Ucraina, sub egida ONU, ca o condiţie prealabilă, ceea ce implică plecarea lui Volodimir Zelenski, înfuriind Kievul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.