Dronele rusești au lovit joi dimineața blocuri și case în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte zece, inclusiv salvatori, într-un dublu atac atac, au declarat oficialii ucraineni. Pe front, situația este sumbră, iar forțele Rusiei ar putea reuși să spargă linia de apărare a Ucrainei în anumite locuri, în cazul unui asalt major, au avertizat mai mulți înalți ofițeri ucraineni. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut un mesaj special pentru SUA la o reuniune a miniștrilor de externe ai alianței, spunând că fiecare zi de întârziere a deciziei de a trimite ajutoare în Ucraina are „consecințe pe câmpul de luptă”, scrie hotnews.ro.

Publicat:04.04.2024, 07:57

15:13 Rusia şi NATO se află acum în „confruntare directă”, a afirmat joi Kremlinul, în timp ce Alianţa machează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare, transmite Reuters.

Companii din Germania participă la reconstrucția Mariupolului

14:55 Conducerea centralei nucleare din Zaporojie, controlată de Rusia, a anunţat joi că o linie electrică de rezervă care alimentează uzina nu mai funcţionează, relatează Reuters și Agerpres.

Compania de stat ucraineană pentru energia atomică, Energoatom, susţine, la rândul său, că linia electrică principală de 750 kilovolţi (kV), restabilită recent de ingineri ucraineni, este încă în funcţiune.

Toate cele şase reactoare de la centrala nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia şi situată în apropiere de linia frontului, sunt oprite, dar acestea se bazează pe energie externă pentru a răci materialul nuclear şi a preveni astfel un accident catastrofal.

Cauzele care au dus la întreruperea curentului sunt în curs de investigare, a declarat managementul rus al centralei pe Telegram, asigurând că incidentul nu a provocat nicio modificare a nivelului de radiaţii.

Conducerea rusă a precizat că defecţiunea s-a produs la linia electrică de 330 kV 'Ferosplavnaia'. Aceasta este o linie de rezervă care, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită la mijlocul lunii trecute, după o întrerupere de peste trei săptămâni.

14:47 Finlanda va prelungi închiderea punctelor de trecere a frontierei cu Rusia pe termen nelimitat, a anunțat joi guvernul de la Helsinki, care a adăugat, de asemenea, pe lista sa mai multe porturi în care se va aplica măsura, informează Reuters.

13:00 Companii din Germania participă la reconstrucția Mariupolului, oraș ucrainean distrus de trupele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina, arată o investigație realizată de programul de știri Tagesschau al televiziunii germane ARD.

12:35 Rusia a pierdut 445.040 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, 670 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore.

10:25 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 11 din cele 20 de drone kamikaze de tip Shahed lansate de Rusia în cursul nopții, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate, relatează The Kyiv Independent.

Cincisprezece drone au vizat regiunea Harkov, iar unele dintre ele au fost doborâte, a precizat administrația militară regională.

Atacuri cu drone rusești au fost raportate, de asemenea, în regiunea Dnipropetrovsk.

09:32 Forțele Moscovei au doborât trei drone ucrainene deasupra regiunii Belgorod și alte două deasupra regiunii Tula, a anunțat joi ministerul rus al Apărării, conform The Kyiv Independent.

Ministerul și autoritățile regionale nu au furnizat nicio informație cu privire la consecințele presupuselor lovituri.

09:24 Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, a declarat joi că noile propuneri ale NATO făcute în cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles au primit semnale pozitive, informează Reuters.

Propunerile includ crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei și un rol mai mare al alianței în coordonarea asistenței de securitate și a instruirii pentru Ucraina.

08:16 Relațiile dintre Rusia și NATO se deteriorează „în mod previzibil și deliberat", a declarat ministrul adjunct de externe Alexander Grușko, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti, informează Reuters.

El a adăugat că toate canalele de dialog dintre Moscova și alianță au fost aduse la un nivel „zero critic" de către Washington și Bruxelles.

În același timp, oficialul a mai spus că Rusia nu are nicio intenție de a începe un conflict militar cu NATO sau cu membrii săi.

07:43 Cinci persoane au murit în cursul nopţii de miercuri spre joi în urma noilor atacuri aeriene ruse asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, au anunţat autorităţile, notează AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Avertisment al ministrului de Externe al Ucrainei: „Când spun că Europa va fi în război şi că rachetele vor cădea la Bruxelles şi în alte oraşe europene, nu exagerez”

Scut „anti-Trump” pentru Kiev, pregătit de NATO: 100 de miliarde, ajutor militar. Ungaria este sceptică

Ucraina pregătește un al treilea atac asupra podului din Crimeea - raport

Rusia „speră că serviciile secrete franceze nu se află în spatele” atentatului de la Moscova

Întârzierea ajutorului american are consecințe pe câmpul de luptă pentru Ucraina, avertizează Stoltenberg

VIDEO Președintele rus Vladimir Putin l-a primit marți seara la Kremlin pe regizorul sârb Emir Kusturica, care i-a cerut bani și a făcut o paralelă între războiul din Ucraina și cele din fosta Iugoslavie

Ucraina: Petro Poroșenko vrea din nou să candideze la prezidențiale

Volodimir Zelenski a promulat marți două legi care reduc vârsta de recrutare pentru ucraineni de la 27 la 25 de ani și îi obligă pe cei care au primit scutiri pentru diverse dizabilități să se supună unei noi evaluări, scrie Reuters. Analiștii avertizează însă că armele occidentale rămân cel mai important factor pentru reușita armatei.

Un grup de 44 de țări s-au pronunțat la Haga în favoarea creării unui tribunal special care să judece crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei, o declarație comună în acest sens fiind adoptată la conferința „Restabilirea dreptății pentru Ucraina”.