Delegațiile trimise de Donald Trump și Vladimir Putin în Arabia Saudită pentru prima reuniune SUA – Rusia la nivel înalt din ultimii ani s-a terminat marți după patru și jumătate ore de discuții despre care emisarii Moscovei au spus că au fost „serioase” și „pozitive”, scriu Reuters și AFP. În timp ce delegațiile conduse de Marco Rubio și Serghei Lavrov discutau la Riad, ministerul de externe rus de la Moscova a anunțat, prin vocea Mariei Zaharova, că are pretenția ca NATO să renunțe la decizia luată la summitul din 2008 de la București privind aderarea Ucrainei la Alianță, scrie hotnews.ro

Ultimul update: 18.02.2025, 09:17 Publicat:18.02.2025, 08:01

UPDATE 15:23 Ucraina și Europa sunt consultate aproape zilnic, insistă Waltz

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz, a fost chestionat pe tema faptului că ucrainenii și europenii se simt marginalizați în aceste discuții cu Rusia.

„Dacă vrei să aduci ambele părți împreună, trebuie să vorbești cu ambele părți. Și vom continua să le reamintim tuturor că, literalmente, la câteva minute după ce președintele Trump a terminat convorbirea cu președintele Putin, el a sunat (și) a vorbit cu președintele Zelenski”, a spus el.

SUA „vor continua să respingă această idee că aliații noștri nu au fost consultați: sunt consultați și sunt consultați aproape zilnic, și vom continua să facem acest lucru”, spune el.

UPDATE 15:17 Negocierile cu Ucraina vor include discuții privind teritoriiile și garanțiile de securitate, afirmă delegația SUA

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Michael Waltz a făcut o serie de declarații după discuțiile cu partea rusă:

„Există câteva principii de bază”, a spus el.

„Acesta trebuie să fie un sfârșit permanent al războiului, și nu un sfârșit temporar, așa cum am văzut în trecut”, a continuat Waltz.

„Realitatea practică este că se va discuta despre teritoriu și despre garanții de securitate. Acestea sunt elementele de bază fundamentale care vor sta la baza și vor sta la baza oricărui tip de discuție”, a mai spus oficialul.

UPDATE 14:45 Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, despre întâlnire:

- Rubio și Lavrov au convenit o cooperare viitoare în chestiuni precum interese geopolitice reciproce, oportunități economice și de investiții istorice care să reiasă din încheierea conflictului din Ucraina.

- Rubio și Lavrov au convenit să constituie echipe la nivel înalt care să înceapă să lucreze pe calea încheierii războiului din Ucraina cât de curând posibil.

UPDATE 14:40 Reprezentanții Rusiei și SUA au început să se asculte reciproc, dar este prea devreme pentru a vorbi despre compromisuri, a declarat pentru Reuters șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, după încheierea discuțiilor din capitala saudită Riad.

„Cred că este prea devreme să vorbim despre compromisuri, putem spune că părțile au început să comunice între ele, au început să se asculte reciproc, au început dialogul”, a afirmat Dmitriev.

UPDATE 14:29 Șeful Rheinmetall afirmă că țările europene au rămas la „masa copiilor” în negocierile de pace pentru Ucraina. Ce spune că a devenit „foarte clar”.

UPDATE 14:16 Ce a spus Iuri Ușakov despre întâlnirea la nivel înalt cu delegația americană trimisă de Trump:

- Avem nevoie de o conlucrare strânsă a delegațiilor celor două țări. Suntem pregătiți pentru asta, dar tot e dificil de avansat o dată exactă pentru întâlnirea celor doi lideri

- A fost o conversație serioasă pe toate temele.

- Puțin probabil ca Putin și Trump să se întâlnească săptămâna viitoare, s-au discutat condițiile pentru această întâlnire.

- Am convenit negociatori care să discute despre Ucraina.

- Putin va decide când vor începe contactele cu SUA pe tema Ucrainei

UPDATE 14:06 Primele declarații după reuniunea de marți din Arabia Saudită, care a durat patru ore și jumătate:

- Negocierile Rusia – SUA au mers bine, a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov.

- Discuțiile din Riad au fost pozitive, a spus șeful fondului suveran rus, Kiril Dmitriev.

UPDATE 13:37 Rusia cere ca NATO să renunțe la decizia luată în 2008 la București: „Este inacceptabilă”.

Rusia dorește ca NATO să renunțe la promisiunea sa din 2008 de a oferi într-o zi Ucrainei statutul de membru al alianței militare conduse de SUA, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

UPDATE 13:18 Delegațiile SUA și Rusiei au început un prânz de lucru, după discuții de aproximativ trei ore și cincisprezece minute, conform BBC.

Mesaj de la Kremlin în timpul întâlnirii de la Riad

UPDATE 13:02 Mesaj de la Kremlin, în timpul discuțiilor SUA-Rusia de la Riad: Putin este dispus să negocieze cu Zelenski „dacă va fi necesar” / Peskov a avut însă ceva de adăugat aici.

Kremlinul a transmis marți că președintele Vladimir Putin este serios în ceea ce privește negocierea unui acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina, declarația venind în timp ce în Arabia Saudită au loc discuții americano-ruse la nivel înalt.

UPDATE 12:36 Acțiunile de pe bursele din Europa ating noi maxime pe fondul speranțelor privind o pace în Ucraina, titrează Reuters.

Piețele europene au atins marți cote record, în condițiile în care acțiunile din domeniul apărării au crescut pe fondul așteptărilor privind o creștere a cheltuielilor și în condițiile în care investitorii au transferat mai mulți bani pe piețele din afara SUA pentru a evita presiunile inflaționiste ale taxelor vamale.

Indicele pan-european STOXX 600 a atins un maxim istoric de 556,81 puncte, în timp ce indicele acțiunilor din domeniul apărării și aerospațial .SXPARO a urcat cu aproximativ 1%, după ce a crescut spectaculos cu 4,6% luni, ca urmare a semnalelor privind măsuri europene de relaxare a limitelor cheltuielilor militare.

UPDATE 12:19 Discuțiile s-au întrerupt pentru o pauză de masă, în condițiile în care la Ryiad este trecut de ora 13:00, potrivit informațiilor The Guardian.

De asemenea, transmite publicația britanică, după întâlnire este așteptată o conferință de presă a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov.

UPDATE 12:00 În timp ce discuțiile dintre oficialii americani și ruși continuă în Arabia Saudită, trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg, are întâlniri separate în Europa, scrie BBC. Prima oprire a fost la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului European, Antonio Costa, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Vrem să colaborăm cu SUA pentru a asigura o pace justă și de durată pentru Ucraina”, a declarat Von der Leyen la finalul discuțiilor cu oficialul merican.

Următoarea oprire a generalului Kellogg este Polonia, președintele Andrzej Duda spunând că îl va primi la Palatul Prezidențial din Varșovia. Apoi, trimisul lui Trump va merge în Ucraina, la Kiev.

UPDATE 11:44 Nu există încă un acord privind întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, acesta ar putea apărea după discuțiile dintre delegațiile rusă și americană de la Riad, potrivit Kremlinului.

„Nu există o astfel de înțelegere, poate că vor exista unele estimări bazate pe rezultatele discuțiilor de astăzi, dar noi doi vom afla despre asta mai târziu, la sfârșitul acestui dialog”, a declarat Dmitri Peskov, citat de TASS.

UPDATE 11:02 Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran rus, face parte din delegația Moscovei la Riad. El nu se află în prezent în camera negocierilor cu ceilalți diplomați, dar a vorbit cu reporterii aflați afară, scrie BBC.

Acesta a declarat că se așteaptă ca, în termen de trei luni, SUA și Rusia să înregistreze progrese în chestiunile economice.

El a susținut, de asemenea, că companiile americane au pierdut peste 300 de miliarde de dolari după ce au părăsit piețele rusești în urma invaziei din Ucraina, potrivit presei de stat ruse.

UPDATE 10:48 Rubla rusă s-a depreciat marți față de dolar în timpul reuniunii americano-ruse din Arabia Saudită. La ora 08:07 GMT (10:07 în România), moneda rusă scăzuse cu 0,8% în raport cu dolarul la Bursa din Moscova, dar tot era aproape demaximul ultimelor cinci luni atins săptămâna trecută, notează Reuters.

De asemenea, se depreciase cu 0,6% față de yuanul chinezesc, cea mai tranzacționată monedă străină în Rusia.

Moneda rusă s-a apreciat cu aproximativ 20% față de dolar în acest an, în principal pe fondul așteptărilor privind atenuarea tensiunilor geopolitice dintre Rusia și Occident.

UPDATE 10:29 Ambele delegații s-au așezat în tăcere, fiind filmate pentru aproximativ un minut de către presa aflată pentru scurt timp în sală, scrie BBC.  Gazdele saudite au rămas în încăpere doar pentru a face declarații de bun venit.

„SUA elimină Ucraina?” și „ce concesii se vor cere Rusiei?”, sunt întrebările pe care jurnalistul BBC i le-a strigat secretarului de stat american Marco Rubio, însă acesta nu a răspuns.

Unde este Zelenski?

UPDATE 10:23 China a transmis marți că „toate părțile preocupate” de războiul din Ucraina ar trebui să participe la negocieri de pace. Întrebat despre discuțiile ruso-americane de la Riad, la care Kievul nu este reprezentat, Guo Jiakun, purtător de cuvânt al diplomației chineze, a salutat „eforturile în favoarea păcii”.

„În același timp, sperăm că toate părțile implicate și toate părțile interesate vor putea participa la discuțiile de pace în timp util”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

„Sperăm că toate părțile pot colabora pentru a rezolva cauzele profunde ale crizei ucrainene, pentru a găsi o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă și pentru a obține pace și stabilitate pe termen lung în Europa”, a adăugat Guo Jiakun, citat de AFP.

UPDATE 10:08 În timp ce delegațiile americane și ruse tocmai și-au ocupat locurile la masa de la Riad, de la discuții lipsește o țară cheie: Ucraina, scrie BBC. Deși acesta nu este începutul negocierilor de pace – așa cum SUA vrea să sublinieze – nici Volodimir Zelenski, nici alți oficiali ucraineni nu sunt la discuțiile de astăzi.

În schimb, Zelenski se află astăzi în Turcia, pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 09:57 Cine face parte din delegațiile implicate în negocieri

Delegația SUA: emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu Steve Witkoff, secretarul de Stat Marco Rubio, consilierul american pentru Securitate Națională Mike Waltz.

Delegația Rusiei: ministrul de Externe Serghei Lavrov, consilierul lui Vladimir Putin pentru politică externă Iuri Ușakov.

Oficialii saudiți: ministrul de Externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, consilierul pentru securitate națională Mosaad bin Mohammad Al-Aiban.

UPDATE 09:42 Discuțiile de la Riad au început, anunță Reuters.

Delegațiile, conduse de șefii diplomațiilor americană și rusă, s-au întâlnit la Palatul Diriyah din capitala saudită pentru primele discuții la acest nivel și în acest format de la invazia Ucrainei din 24 februarie 2022.

UPDATE 08:16 Prin găzduirea unei reuniuni fără precedent între oficiali americani și ruși și a unui mini-summit arab privind Gaza, Arabia Saudită, odată izolată, își consolidează influența pe scena internațională, potrivit experților consultați de AFP. O reușită importantă, mai ales după ce recent, marele rival Qatar a fost în prim-plan după ce a găzduit negocierile care au dus la un acord de armistițiu între Israel și mișcarea islamistă Hamas din Gaza.

„Este o mare lovitură pentru Arabia Saudită: să vezi cele două superputeri întâlnindu-se la Riad pentru a-și rezolva diferendele (…) este ceva de prestigiu și confirmă puterea soft a regatului”, a declarat Ali Shihabi, consilier al guvernului saudit.

În plus, vineri, capitala saudită va găzdui un mini-summit arab pentru a discuta răspunsul la planurile lui Trump pentru Gaza, reunind liderii celor șase țări din Consiliul de Cooperare al Golfului, precum și pe cei din Egipt și Iordania.

„Arabia Saudită a fost capabilă să profite de contradicțiile și confruntarea dintre Occident și Rusia în criza ucraineană, în special în ceea ce privește problema petrolului, fără a-și pierde niciun aliat, occidental sau rus. Acest lucru a ajutat-o să iasă din izolarea care i-a fost impusă după afacerea Khashoggi”, a subliniat Rabha Seif Allam, de la Centrul de studii politice și strategice al-Ahram din Cairo.

UDATE 08:05 Donald Trump rezolvă probleme, a spus la Riad șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, înaintea discuțiilor americano-ruse, primele la nivel față în față, la nivel înalt, din ultimii ani.

„Vedem că, într-adevăr, președintele Trump și echipa sa rezolvă probleme, sunt oameni care au abordat deja o serie de provocări mari foarte rapid, foarte eficient și cu mult succes”, a declarat Kirill Dmitriev jurnaliștilor din Riad.

„Este foarte important să înțelegem că firmele americane au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza plecării din Rusia. Deci, există o taxă economică uriașă asupra multor țări de la știți ce se întâmplă acum, și credem că o cale de urmat este prin găsirea de soluții”, a spus Dmitriev.

Dmitriev, ce și-a făcut studiile superioare în SUA și a fost bancher Goldman Sachs înainte să se întoarcă în Rusia, a jucat un rol în primele contacte dintre Moscova și Washington în timpul primului mandat de președinte al lui Trump, în perioada 2016-2020.

Liderii europeni, reuniți luni de urgență înainte de discuțiile SUA – Rusia privind Ucraina, au spus că Bătrânul Continent va investi mai mult în apărare și va fi lider în furnizarea de garanții Kievului, însă cooperarea cu Washingtonul pentru asigurarea păcii rămâne crucială.

Întâlnirea, prima la acest nivel și în acest format după februarie 2022, urmează să aibă loc marți dimineață într-un mare hotel din capitala saudită, Ritz-Carlton, a spus pentru France Presse o sursă din delegația SUA.

Din partea americană vor participa secretarul de stat Marco Rubio, care a sosit luni la Riad pentru discuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salmane, consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, Mike Waltz, și trimisul special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.

Rusia va fi reprezentată de șeful diplomației sale, Serghei Lavrov, și de Iuri Ușakov, consilierul diplomatic al lui Vladimir Putin, potrivit Kremlinului. La Riad este și Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei.

Reuniune de urgență la Paris înainte de discuțiile SUA – Rusia

Președintele francez Emmanuel Macron a ținut o reuniune de urgență la Paris înainte de discuțiile din Arabia Saudită între emisarii Washingtonului și Moscovei din care Donald Trump i-a exclus atât pe aliații europeni, cât și pe oficialii ucraineni.

„Europa este pregătită și dispusă să facă un pas înainte. Să conducă în furnizarea de garanții de securitate pentru Ucraina. Gata și dispusă să investească mult mai mult în securitatea noastră”, a scris șeful NATO, Mark Rutte, pe X, după reuniunea din Franța.

De asemenea, Rutte a spus luni pentru CNN, că țările europene din cadrul alianței militare sunt dispuse să intervină pentru a obține pacea în Ucraina și crede că Statele Unite intenționează să se asigure că Ucraina va avea un rol în negocieri, în ciuda viitoarelor discuții bilaterale ale administrației Trump cu Rusia.

Colaborarea cu Washingtonul în vederea protejării oricărui acord de încheiere a războiului din Ucraina rămâne esențială, au afirmat oficialii europeni.

„Toată lumea simte un mare sentiment de urgență.În acest moment crucial pentru securitatea Europei, trebuie să continuăm să susținem Ucraina”, a spus premierul olandez Dick Schoof.

„Europa va trebui să contribuie la salvgardarea oricărui acord, iar cooperarea cu americanii este esențială”, a adăugat el.

Europa conștientizează că trebuie să facă mai mult

Cu toate acestea, rămâne neclar modul în care Europa va colabora cu SUA după ce Trump i-a șocat pe aliații europeni, discutând săptămâna cu președintele rus Vladimir Putin, fără a-i consulta.

„Suntem de acord cu președintele Trump asupra unei abordări „pace prin forță””, a declarat un oficial european după întâlnirea de la Paris, vorbind sub rezerva anonimatului.

Decizia SUA a declanșat o conștientizare în rândul națiunilor europene că vor trebui să facă mai mult pentru a asigura securitatea Ucrainei.

Premierul britanic Keir Starmer, care înainte de reuniune a declarat că este dispus să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, a spus luni că trebuie să existe un angajament de securitate din partea SUA pentru ca țările europene să posteze forțe militare acolo.

Keith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, a anunțat că va merge la Kiev începând de miercuri și a fost întrebat dacă SUA ar oferi o garanție de securitate pentru trupe europene de menținere a păcii.

„Am vorbit cu președintele Trump, iar politica a fost întotdeauna: Nu excludem nicio opțiune”, a spus el.

Heith Kellogg, emisarul lui Trump pentru Ucraina, a dat asigurări că nimeni nu îi va impune un acord de pace lui Volodimir Zelenski, „liderul ales al unei națiuni suverane”.