Președintele american Donald Trump a suspendat toate ajutoarele militare acordate Ucrainei, în urma conflictului său public de vineri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni un oficial al Casei Albe, potrivit agenției Reuters. Toate echipamentele militare americane care nu au ajuns deja în Ucraina sunt afectate de suspendare, inclusiv armamentul aflat în mijloace de transport aerian sau naval sau care așteaptă în tranzit în Polonia, scrie hotnews.ro.
UPDATE 13:08 În cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații a parlamentului ucrainean, a fost luat în considerare un scenariu negativ privind posibila încetare a asistenței militare americane pentru Ucraina.
Acest lucru a fost declarat de deputatul poporului, membru al Comisiei de apărare a Radei, Fedor Venislavski, într-un comentariu pentru RBC-Ucraina.
Fedor Venislavsky, membru al Comisiei de apărare, a declarat pentru RBC-Ucraina că forțele Kievului au o marjă de siguranță pentru aproximativ șase luni, chiar și fără sprijin sistematic din partea Statelor Unite.
Cu toate acestea, situația va deveni mult mai complicată, astfel încât se lucrează în prezent la găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu arme de importanță critică.
„Complexul nostru militar-industrial a dobândit o capacitate suficient de mare în trei ani și este capabil să elimine în mod semnificativ amenințările și riscurile”, a remarcat Venislavski.
În același timp, el a recunoscut că unele tipuri de arme, inclusiv sistemele de apărare aeriană și MLRS de precizie cu rază lungă de acțiune, pot fi furnizate numai de Statele Unite.
UPDATE 12:25 Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a avertizat că decizia de a întrerupe ajutorul american va „submina în mod direct obiectivul declarat al președintelui Trump de a obține o pace durabilă în Ucraina”.
„Rusia ar profita de încetarea ajutorului american pentru Ucraina pentru a cuceri mai mult teritoriu în Ucraina și pentru a încerca să epuizeze sprijinul european – abordarea pe care Putin a descris-o în teoria sa a victoriei”, a adăugat ISW.
UPDATE 11:43 Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a luat decizia de a întrerupe ajutorul pentru Ucraina fără a se consulta cu aliații, a declarat marți un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, adăugând că situația este foarte gravă.
„Aceasta este o decizie foarte importantă, iar situația este foarte gravă”, a declarat Pawel Wronski reporterilor.
„Această propoziție poate părea banală, dar are o mare semnificație politică – ea (decizia) a fost luată fără nicio informație, sau consultare, nici cu aliații NATO, nici cu grupul Ramstein, care este implicat în sprijinirea Ucrainei în lupta sa“, a spus oficialul.
UPDATE 11:38 Kremlinul a declarat marți că oprirea ajutorului militar american pentru Ucraina ar fi cea mai bună contribuție la cauza păcii, dar a avertizat că Rusia trebuie să clarifice detaliile mișcării președintelui american Donald Trump.
Rusia a mai declarat că orice normalizare a relațiilor cu Statele Unite ar necesita ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la o întrebare privind o informație transmisă de Reuters, care a afirmat că Statele Unite elaborează un plan pentru a oferi Rusiei o posibilă scutire de sancțiuni, în timp ce președintele Donald Trump încearcă să restabilească legăturile cu Moscova și să oprească războiul din Ucraina.
„Este probabil prea devreme pentru a spune ceva. Nu am auzit nicio declarație oficială, dar, în orice caz, atitudinea noastră față de sancțiuni este bine cunoscută, le considerăm ilegale”, a declarat Peskov.
„Și, desigur, dacă vorbim despre normalizarea relațiilor bilaterale, acestea trebuie să fie eliberate de această povară negativă a așa-numitelor sancțiuni”, a spus el.
UPDATE 10:41 Noile planuri ale UE de consolidare a industriei europene de apărare și de creștere a capacităților militare ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro, a declarat marți președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Statele membre vor beneficia de o marjă fiscală mai mare pentru investițiile în apărare, precum și de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru aceste investiții. UE va urmări să mobilizeze și capital privat, a declarat von der Leyen.
UPDATE 10:15 Oleksandr Merejko, șeful Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ucrainean, a declarat că decizia SUA de a sista ajutorul militar pentru Kiev arată ca și cum președintele american ar împinge Kievul să capituleze.
„La suprafață, acest lucru arată foarte rău. Se pare că ne împinge spre capitulare, ceea ce înseamnă (acceptarea) cererilor Rusiei”, a spus el.
UPDATE 10:08 Guvernul de la Budepasta a transmis că „președintele american și guvernul ungar împărtășesc aceeași poziție: în loc să continue livrările de arme și războiul, este nevoie de o încetare a focului și de discuții de pace cât mai curând posibil”.
În schimb, ministrul apărării din Polonia, Cezary Tomczyk, a declarat că suspendarea ajutorului militar american pentru Ucraina este „o veste proastă”.
UPDATE 09:46 După decizia Casei Albe de a sista ajutorul militar pentru Kiev, Ucraina ar putea să-și mențină ritmul actual de luptă timp de câteva săptămâni – poate până la începutul verii – înainte ca măsura să înceapă să aibă un efect major, au declarat oficialii occidentali citați de CNN, New York Times și Reuers.
UPDATE 09:30 Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a reacționat printr-un mesaj pe X, în care spune că „NATO este cel mai puternic pilon al apărării noastre și că România rămâne un aliat angajat și de încredere. Trebuie să intensificăm investițiile pentru a ne consolida capacitatea de apărare.”
UPDATE 09:28 Rusia sărbătorește probabil întreruperea de către Donald Trump a ajutorului militar pentru Ucraina, a spus un analist politic pentru CNN. „Cred că Kremlinul obține cam tot ceea ce își dorește”, a declarat Matthew Schmidt, profesor asociat de securitate națională și științe politice la Universitatea din New Haven.
„Ceea ce vedem cu adevărat aici este că Statele Unite negociază doar cu Europa. Și forțează Ucraina, ceea ce este o întorsătură ciudată a evenimentelor”.
Franța și Marea Britanie au propus un acord de pace alternativ pentru Ucraina, care ar implica o „coaliție a celor dispuși”, cu „bocanci la sol și avioane în aer”, a declarat în weekend premierul britanic Keir Starmer.
Dar Schmidt consideră că nu există „prea multe șanse” ca Trump să accepte un acord de încetare a focului propus de Europa care să avantajeze Ucraina.
De asemenea, susținătorii europeni ai Ucrainei ar avea să strângă „zecile de mii” de soldați necesari pentru o forță de menținere a păcii, a adăugat analistul pentru CNN.
UPDATE 08:54 JD Vance, convins că Zelenski se va supune voinței lui Trump: „Va ajunge acolo în cele din urmă”.
Vicepreședintele american JD Vance a declarat luni că este convins că Volodimir Zelenski va accepta în cele din urmă să discute despre pace cu Rusia, declarația venind după conflictul de vineri din Biroul Oval dintre Donald Trump și liderul ucrainean, transmite France Presse.
UPDATE 08:46 Republicana Susan Collins, președintă a comisiei pentru bugete din Senatul SUA, a spus că se opune înghețării ajutoarelor acordate Ucrainei
„Acesta este un moment critic pentru Ucraina… Nu cred că ar trebui să ne oprim eforturile. Ucrainenii sunt cei care își varsă sângele”, a declarat Collins, potrivit CNN și BBC.
Anterior, Marjorie Taylor Greene, o mare susținătoare din Congresul SUA a lui Trump, a fost printre primii care au susținut decizia președintelui SUA de a întrerupe ajutorul pentru Ucraina.
„Îl susțin ferm pe președintele Trump în oprirea livrărilor de arme americane către Ucraina. Președintele Trump lucrează pentru a aduce pacea și pentru a opri măcelul zilnic al miilor de oameni în război. Am votat NU finanțării acestui război de la început și susțin pacea”, a scris Greene pe X.
UPDATE 08:32 Vicepreședintele american JD Vance a declarat luni seară pentru Fox News că acordarea unui interes economic Washingtonului în viitorul Ucrainei va servi drept garanție de securitate pentru ea.
„Dacă doriți garanții reale de securitate, dacă doriți să vă asigurați că Vladimir Putin nu invadează din nou Ucraina, cea mai bună garanție de securitate este să le oferiți americanilor un avantaj economic în viitorul Ucrainei”, a spus Vance.
„Aceasta este o garanție de securitate mult mai bună decât 20.000 de soldați dintr-o țară oarecare care nu a mai purtat un război în ultimii 30 sau 40 de ani”, a continuat el.
„Ceea ce președintele Trump a spus în mod clar și consecvent este că, desigur, ușa este deschisă, atât timp cât Zelenski este dispus să discute serios despre pace. Nu poți veni în Biroul Oval sau oriunde altundeva și să refuzi să discuți chiar și detaliile unui acord de pace”, a adăugat JD Vance.
UPDATE 06.59 Mesajul Kremlinului privind negocierile de pace după ce Trump a suspendat ajutoarele pentru Ucraina: „Puțin probabil”.
Kremlinul a spus în primele ore ale zilei de marți că este puțin probabil ca următoarea rundă de discuții Rusia-SUA privind încetarea războiului din Ucraina să aibă loc înainte ca ambasadele celor două țări să își reia activitatea normală.
UPDATE 05.00 Casa Albă a luat decizia de a întrerupe, pentru moment, sprijinul militar pentru Kiev în contextul în care oficialii americani caută să obțină o asumare din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a vinei pentru colapsul relațiilor dintre cei doi lideri în urma disputei de vineri din Biroul Oval, scrie CNN.
Potrivit mai multor oficiali, citați de postul american de televiziune, Trump și consilierii săi de rang înalt așteaptă o recunoaștere din partea lui Zelenski – eventual sub forma unor scuze publice – înainte de a merge mai departe cu acordul privind mineralele sau cu o discuție privind continuarea ajutorului extern.
Decizia de a opri ajutorul a fost luată luni seară târziu, a precizat una dintre sursele citate de CNN, și reprezintă o strategie de presiune asupra Ucrainei.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, este unul dintre oficialii care au cerut public ca Zelenski să își ceară scuze pentru declarațiile făcute vineri în cadrul întâlnirii cu Trump din Biroul Oval.
Știrea inițială: „Președintele a fost clar că este concentrat pe pace. Avem nevoie ca și partenerii noștri să fie angajați în acest scop. Facem o pauză și ne revizuim ajutorul pentru a ne asigura că acest lucru contribuie la o soluție”, a declarat oficialul american, vorbind sub protecția anonimatului.
Biroul de presă al lui Zelenski nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters de a oferi un punct de vedere, în afara orelor de program.
Pauza în privința livrărilor de arme va dura până când preşedintele Donald Trump stabileşte că liderii ucraineni demonstrează un angajament de bună-credinţă faţă de pace, au relatat de asemenea Bloomberg şi Fox News.
Bloomberg notează că toate echipamentele militare americane care nu se află în prezent în Ucraina vor fi oprite, inclusiv armele aflate în tranzit pe avioane şi nave sau care aşteaptă în zonele de tranzit din Polonia. Conform unei surse, Trump i-a ordonat secretarului american al apărării, Pete Hegseth, să pună în aplicare această pauză.
Decizia vine în contextul în care Trump a răsturnat politica SUA privind Ucraina și Rusia, după preluarea mandatului în ianuarie, adoptând o poziție mai conciliantă față de Moscova – și după o confruntare explozivă cu Zelenski în Biroul Oval de la Casa Albă vineri, în care președintele american l-a criticat pentru că nu este suficient de recunoscător pentru sprijinul Washingtonului în războiul cu Rusia.
Luni, Trump a afirmat din nou că Zelenski ar trebui să fie mai recunoscător pentru ajutorul american, după ce anterior a răspuns cu furie la un articol publicat de agenția The Associated Press, care îl cita pe Zelenski spunând că sfârșitul războiului este „foarte, foarte departe”.
„Aceasta este cea mai proastă declarație care ar fi putut fi făcută de Zelenski, iar America nu va mai suporta acest lucru mult timp!”, a scris Trump într-un mesaj publicat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.
Acordul privind mineralele nu este mort, spune Trump
Dar Trump a sugerat, de asemenea, luni, că acordul menit să deschidă mineralele rare ale Ucrainei investițiilor americane poate fi încă convenit în ciuda frustrării sale față de Kiev, în timp ce liderii europeni au lansat propuneri pentru încheierea unui armistițiu în războiul Rusiei cu vecinul său.
Administrația Trump consideră că un acord privind mineralele este modul în care America își recuperează o parte din zecile de miliarde de dolari pe care le-a acordat Ucrainei sub formă de ajutor financiar și militar, după declanșarea invaziei ruse în urmă cu trei ani.
Când a fost întrebat luni dacă acordul este mort, Trump a declarat la Casa Albă: „Nu, nu cred”.
Trump l-a descris ca fiind „o afacere grozavă pentru noi” și a spus că va face o actualizare a situației marți seară, când urmează să se adreseze unei sesiuni comune a Congresului american.
Congresul Statelor Unite a aprobat o asistență totală de 175 de miliarde de dolari pentru Ucraina după începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape trei ani, potrivit Comitetului pentru un Buget Federal Responsabil, un organism nepartizan. În decembrie, chiar înainte de a-și încheia mandatul, președintele Joe Biden a anunțat o sumă suplimentară de 5,9 miliarde de dolari pentru securitate și asistență bugetară.
Asistența SUA pentru Ucraina include ajutor militar, asistență bugetară, furnizată în mare parte prin intermediul unui fond fiduciar al Băncii Mondiale, și alte fonduri care au fost furnizate prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), agenție a cărei activitate a fost blocată de Casa Albă sub conducerea lui Trump.
O parte din banii trimiși Ucrainei de către SUA ajută țara să plătească salariile profesorilor, medicilor și permit guvernului de la Kiev să funcționeze, astfel încât să se concentreze pe lupta împotriva invaziei ruse.
Asistența din partea SUA pentru înarmarea Ucrainei a fost facilitată prin intermediul a două programe: Presidential Drawdown Authority (PDA – autoritatea prezidențială de retragere), care permite președintelui să transfere rapid arme și echipamente din stocurile armatei americane către țări străine, fără a fi nevoie de aprobarea Congresului, și Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei (USAI), în cadrul căreia echipamentele militare sunt achiziționate din industria de apărare.
În total, SUA au promis un ajutor în valoare de 31,7 miliarde de dolari pentru Ucraina prin intermediul PDA. Marea majoritate a acestui sprijin – mult peste 20 de miliarde de dolari, conform unei analize Reuters – a fost livrată.
Pauza anunțată în ceea ce privește ajutorul militar se aplică în principal ajutorului care a fost aprobat anterior, dar nu a fost încă plătit. Trump nu a aprobat niciun ajutor nou în temeiul propriei sale autorități prezidențiale, de la preluarea mandatului, iar un nou pachet de ajutor din partea Congresului pare puțin probabil, cel puțin pe termen scurt, mai scrie Reuters.
Rada Supremă de la Kiev își exprimase „profunda recunoştinţă” faţă de Trump
Anterior în cursul zilei de luni, Parlamentul Ucrainei își exprimase, într-o declarație, „profunda recunoştinţă” faţă de preşedintele Donald Trump şi i-a lăudat eforturile în vederea încheierii războiului cu Rusia, a relatat CNN.
„În numele poporului ucrainean, Verhovna Rada (Rada Supremă – parlamentul Ucrainei, n.r.) îşi exprimă profunda recunoştinţă faţă de preşedintele Donald Trump, Congresul Statelor Unite şi poporul american pentru sprijinul ferm şi consecvent acordat independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi pentru pachetele de asistenţă pentru securitate furnizate Ucrainei, care au contribuit la stabilizarea situaţiei de pe linia frontului”, scrie în declaraţia emisă de Legislativul de la Kiev, potrivit News.ro.
Declaraţia parlamentului ucrainean vorbeşte despre „necesitatea dezvoltării în continuare a parteneriatului strategic cu Statele Unite, în special în explorarea mineralelor critice”.
La câteva ore după această declarație, au apărut informațiile Bloomberg potrivit cărora Casa Albă a confirmat că Trump i-a ordonat şefului Pentagonului să suspende orice ajutor militar pentru Ucraina.
Europa caută un plan de pace
Înainte de decizia Casei Albe în privința întreruperii ajutorului militar, națiunile europene se strânseseră în jurul lui Zelenski și încercau să pună la cale un plan de pace, amintește Reuters.
„Există în mod clar o serie de opțiuni pe masă”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Keir Starmer.
Franța, Marea Britanie și, eventual, alte țări europene s-au oferit să trimită trupe în Ucraina în cazul unei încetări a focului – lucru pe care Moscova l-a respins deja -, dar spun că ar dori sprijin din partea SUA (sau un „mecanism de protecție” – „backstop”, în limba engleză).
Zelenski a insistat că o încetare a focului trebuie să poarte garanții de securitate explicite din partea Occidentului pentru a se asigura că Rusia, care deține acum aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, nu atacă din nou. Trump a refuzat să ofere astfel de garanții, spunând că aceastea sunt „în sarcina” Europei.
Starmer i-a primit duminică pe liderii europeni la Londra și a declarat că aceștia au convenit să elaboreze un plan de pace pe care să îl prezinte Washingtonului.
Acești lideri încă încearcă să își revină după întâlnirea extrem de tensionată de vineri de la Casa Albă. În privat, și uneori în public, oficialii europeni sunt furioși din cauza a ceea ce ei consideră a fi o trădare a Ucrainei, care s-a bucurat, până acum, de sprijinul ferm al Washingtonului după declanșarea invaziei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.