Barbatul 40 de ani a fost gasit vinovat ca le-a furnizat informatii despre amplasarea instalatiilor militare ucrainene din orasul Harkov, care au fost ulterior bombardat.

Ultimul update: 28.05.2022, 08:58 Publicat:28.05.2022, 08:50

UPDATE 20:48 

„Am primit atat de multe rachete antinava Harpoon, incat putem scufunda intreaga flota a Rusiei din Marea Negra”, a declarat Serghei Bratchuk, purtatorul de cuvant al administratiei regionale Odessa, conform Nexta.  

UPDATE 20:37 Ucrainenii anunta ca au ucis inca un comandant rus

Ucrainenii anunta ca au ucis inca un comandant rus. Ar fi vorba despre comandantul rus al batalionului de asalt al regimentului 104 de asalt, locotenent-colonelul Oleksandr Dosyagaev, conform Ukraine Today.

„Alexandru a devenit cel mai bun la nominalizarea Infanterie inaripata la festivalul „Armata Rusiei-2021”, dar cand s-a intalnit cu soldatii ucraineni nu i-a fost de folos. Crede in fortele armate ale Ucrainei! Vom invinge!”, este mesajul transmis pagina de Facebook a Departamentului de Comunicatii Strategice al Fortelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 20:22 

Un ucrainean a reusit sa fuga cu bicicleta din Severodonetk, in care se bombardeaza puternic.

Arif Bagirov, 45 de ani, a spus, pentru BBC, ca fuga aceasta a fost „cea mai nebuneasca calatorie” pe care a intreprins-o vreodata.

„S-au tras multe focuri si au fost cel putin doua lovituri aeriene in apropierea mea”, a spus el, despre aventura pe bicicleta pe o distanta de 70 de km pana in orasul Bakhmut.

El a mentionat ca stia ca daca un obuz a aterizat aproape, atunci este putin probabil ca trupele ruse sa traga din nou in acea zona. Folosind aceste tactici, a ajuns nevatamat la Bakhmut.

„Erau gropi pe drum, totul era distrus, inclusiv masini”, a povestit Bagirov.

″Si era moloz peste tot. E un drum de prima linie, la urma urmei. Slava Domnului, nu erau cadavre,  dar se stie ca au murit oameni acolo”, a punctat el

 

UPDATE 20:16

Rusia recruteaza barbati pentru razboi in piata principala din Sankt Peterburg, sustine Nexta.

UPDATE 19:46 Un ucrainean a fost condamnat la 15 ani inchisoare pentru tradare dupa ce a ajutat trupele rusesti in Donetk

Un tribunal din Ucraina a condamnat un barbat la 15 ani de inchisoare pentru ca a ajutat trupele rusesti in regiunea Donetk.

Barbatul 40 de ani a fost gasit vinovat ca le-a furnizat informatii despre amplasarea instalatiilor militare ucrainene din orasul Harkov, care au fost ulterior bombardat.

El a fost retinut la Ujhorod, aproape de granita cu Slovacia, conform BBC. 

UPDATE 19:44 

Cel putin o persoana a murit dupa bombardarea orasului Nikolaev, din sud-estul Ucrainei, a anuntat sambata administratia regionala de stat.

Nikolaev se afla sub controlul guvernului ucrainean, dar nu este departe de primele linii ale luptei dintre fortele ucrainene si ruse. Se afla la aproximativ 60 de kilometri (37 de mile) distanta de Herson, care e sub controlul Rusiei, noteaza CNN. 

UPDATE 19:40 Schisma Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost ceruta de credinciosi, inclusiv din Donbas, afirma episcopul Clement, un purtator de cuvant al Bisericii

Aripa moscovita a Bisericii Ortodoxe Ucrainene - care tocmai si-a intrerupt legaturile cu Rusia - nu mai putea sa pastreze tacerea fata de sustinerea patriarhului rus Chiril a Kremlinului in invazia rusa a Ucrainei, afrma sambata un purtator de cuvant al acestei aripi, episcopul Clement, relateaza AFP.

Episcopul Clement a primit AFP la Lavra Pesterilor din Kiev, o manastire impozanta cu ziduri albe si cupole in forma de bulbi auriti, in care domnea un mare calm, in pofida unei adevarate revolutii care agita Biserica Ortodoxa Ucraineana, conform News.ro.

Aripa moscovita a Bisericii a decis sa-si rupa definitiv toate legaturile cu Rusia, dupa secole de istorie comuna, din cauza unui dezacord profund cu patriarhul rus, din cauza Razboiului rus din Ucraina.

”Condamnam si ne disociem de comentariile despre agresiunea rusa in Ucraina ale patriarhului Chiril”, seful Bisericii Ortodoxe Ruse, declara prelatul ucrainean, care poarta o roba neagra lunga si o barba.

UPDATE 17:43

Biserica Ortodoxa Rusa neaga faptul ca Biserica Ortodoxa Ucraineana a pornit demersul pentru a deveni independenta, transmite The Kyiv Independent. 

UPDATE 17:39 Macron si Scholz ii cer lui Putin sa-i elibereze pe cei 2.500 de soldati luati prizonieri de la Azovstal

”Presedintele Republicii (Emmanuel Macon - n.res.) si cancelarul german (Olaf Scholz) au cerut eliberarea celor aproximativ 2.500 de aparatori de la Azovstal, luati prizonieri de razboi de catre forte ruse”, a transmis presedintia franceza, dupa discutia dintre cei trei. 

UPDATE 17:02

Jurnalistul militar ucrainean Andriy Tsaplienko transmite pe Telegram ca ruta Lysychansk-Bakhmut sub controlul Ucrainei.

UPDATE 16:32

Peste 150 de orase din intreaga lume au rupt protocolul de infratire cu localitati din Rusia.  In peste 20 de tari din intreaga lume, relatiile de infratire au fost deja rupte cu peste 160 de orase din Rusia, conform Centrului pentru Comunicatii Strategice din Ucraina.   

UPDATE16:23

Guvernul german a transmis, la randul sau, un punct de vedere, dupa discutia cu Vladimir Putin. 

„Cancelarul german si presedintele francez au cerut o incetare imediata a focului si o retragere a trupelor ruse. Ei i-au cerut presedintelui rus sa se angajeze in negocieri directe serioase cu presedintele ucrainean si sa gaseasca o solutie diplomatica a conflictului”, se arata in comunicatul de presa al guvernului german, citat de CNN. 

UPDATE 15:47 BBC: Putin avertizeaza Franta si Germania cu privire la inarmarea Ucrainei

Agentia de presa de stat din Rusia, TASS, considerata o portavoce a propagandei de la Kremlin, transmite, pe Telegram, ca Vladimir Putin a discutat la telefon cu Emmanuel Macron si cu Olaf Scholz.

BBC trasmite Putin le-a spus celor doi lideri ca furnizarea de arme Ucrainei este „periculoasa”, avertizand in legatura cu „riscurile de destabilizare in continuare a situatiei si agravarea crizei umanitare”, a spus Kremlinul.

Putin a mai spus ca este gata sa caute modalitati de a transporta cereale blocate in porturile ucrainene in timpul campaniei militare a Moscovei, a adaugat acesta.

„Rusia este pregatita sa ajute la gasirea de variante pentru exportul cerealelor, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Marii Negre”, a spus Kremlinul.

„O atentie deosebita” a fost acordata negocierilor dintre Ucraina si Rusia, „care sunt inghetate din vina Kievului”, a mai spus Kremlinul.

„Vladimir Putin a confirmat deschiderea partii ruse fata de reluarea dialogului”, a punctat Kremlinul.

UPDATE15:42

Noi imagini din Borodeanka, “practic sters de pe fata pamantului de ocupantii rusi”, noteaza Nexta. 

UPDATE 15:33 Lupte de strada, in Sievierodonetk

In Severodonetsk, au loc lupte de strada, in timp ce rusii incearca sa preia controlul orasului, a transmis guvernatorul regional.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a postat pe Telegram ca fortele ruse „au suferit pierderi semnificative si au fost fortate sa se retraga” in Severodonetk si in zonele din apropiere.

Cu toate acestea, trupele ruse continua sa atace orasul din spate, a spus el.

„Inamicul a tras asupra Severodonetk de mai multe ori, de cel putin trei ori – foarte puternic, iar in unele locuri au izbucnit lupte de strada”, a spus el, adaugand ca 14 cladiri inalte au fost avariate.

Satul din apropiere Sinetsky a fost, de asemenea, bombardat, a spus el.

BBC transmite ca nu a putut verifica in mod independent afirmatiile.

UPDATE 14:45 

Imagini din satelit cu orasul Popasnaia din Luhansk.

UPDATE 14:12 Ucraina a inceput sa primeasca rachete anti-nava din partea Danemarcei

Ucraina a inceput sa primeasca rachete anti-nava din partea Danemarcei, potrivit ministerului ucrainean al Apararii.

„Apararea de coasta a tarii noastre nu va fi consolidata doar de rachetele Harpoon, ci vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate”, a spus acesta.

Rachetele Harpoon vor fi operate alaturi de cele ucrainene Neptun in apararea coastei, inclusiv a portului Odesa.

UPDATE 13:13 Volodimir Zelenski si Boris Johnson, noua convorbire telefonica

Presedintele Volodimir Zelenski a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson despre „consolidarea sprijinului de aparare” pentru Ucraina si despre „deblocarea porturilor”.

„Ca parte a obisnuitului dialog, am avut o alta conversatie telefonica cu Boris Johnson. Am vorbit despre consolidarea sprijinului aparare, despre intensificarea lucrarilor privind garantiile de securitate, furnizarea de combustibil pentru Ucraina. Trebuie sa colaboram pentru a preveni o criza alimentara si pentru a debloca porturile”, a spus Zelenski.

UPDATE 13:09

Fostul presedinte ucranean Petro Porosenko, un rival al actualului presedinte Volodimir Zelenski, anunta sambata ca i s-a refuzat iesirea din tara intr-o calatorie in Lituania si denunta o decizie care rupe ”armistitiul politic” in toiul invaziei ruse, relateaza AFP.

Lui Porosenko ”i s-a refuzat sa treaca frontiera Ucrainei”, in pofida faptului ca urma sa ia parte la o Adunare Parlamentara a NATO, la Vilnius, anunta serviciul sau de presa.

Fostul sef de stat a primit, cu toate acestea, ”toate permisiunile oficiale de a parasi tara”, in calitate de membru permanent al delegatiei ucrainene.

UPDATE 13:02 O nava a intrat in portul din Mariupol pentru prima data de cand trupele Kremlinului au capturat regiunea sudica

O nava a intrat in portul din Mariupol pentru prima data de cand trupele Kremlinului au capturat regiunea sudica, potrivit agentiei de propaganda rusa TASS.

Un purtatorul de cuvant al portului a declarat ca vasul va fi incarcat cu 2.700 de tone de metal inainte de a porni catre orasul rusesc Rostov-on-Don, luni.

Avocatul Poporului pe drepturile omului din Ucraina a transmis ca acesta este de fapt un jaf.

„Jafurile din teritoriile ocupate ale Ucrainei continua. Dupa furturile de cereale, ocupantii au ajuns la exportul de produse metalice din Mariupol”, a spus oficialul.

UPDATE 12:57 SUA a aprobat trimiterea de sisteme de rachete cu lansare multipla catre Ucraina

Administratia Biden a aprobat trimiterea de sisteme de rachete cu lansare multipla, cu raza lunga de actiune, Ucrainei, potrivit New York Times.

UPDATE 12:17 Armata rusa a cucerit oratul ucrainean Liman

Armata rusa a confirmat sambata cucerirea localitatii cheie Liman din estul Ucrainei, informeaza AFP si Reuters.

″In urma actiunilor comune ale unitatilor de militie ale Republicii populare din Donetk si fortelor armate ruse, orasul Liman a fost eliberat integral de nationalisti ucraineni”, a afirmat intr-un comunicat Ministerul rus al Apararii.

UPDATE 12:15 Un baiat de 6 ani i-a scris o scrisoare premierului britanic: Vreau sa ma joc fotbal acasa in Mariupol

Un copil de 6 ani din Mariupol, ai carui parinti au murit intr-un atac, i-a scris o scrisoare premierului britanic Boris Johnson.

„Draga Boris Johnson! Vreau ca razboiul sa se termine curand ca oamenii sa nu mai moara. Vreau sa ma joc fotbal acasa in Mariupol. As vrea ca toti copiii din lume sa nu mai aiba razboi. Salutari tuturor copiilor din Marea Britanie, va multumim ca ne ajutati. Vom castiga! Am o pisica Frosya. Va trimit steagul Ucrainei pe care l-am desenat eu. Va imbratisez cu drag”, a scris baiatul.

Cel mic a fost salvat de voluntari, ulterior fiind luat in grija de o familie din Sloviansk.

UPDATE 11:52 Rusia a testat cu succes racheta hipersonica de croaziera Zircon

Rusia a testat cu succes racheta hipersonica de croaziera Zircon pe o distanta de aproximativ 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apararii.

Racheta a fost lansata din Marea Barents si a atins o tinta din Marea Alba.

UPDATE 11:15 Oficial ucrainean: Orice acord cu Rusia nu face nici doi bani

Consilierul prezidential si negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a afirmat sambata ca un acord cu Rusia este nedemn de incredere si Moscova poate fi determinata sa opreasca invazia doar prin forta, relateaza Reuters.

“Orice acord cu Rusia nu face nici doi bani”, a scris Podoliak pe Telegram. “Este posibil sa negociezi cu o tara care minte intotdeauna cu cinism si in scop propagandistic?”, a transmis acesta pe reteaua de mesagerie.

“Rusia a dovedit ca este o tara barbara care ameninta securitatea lumii. Un barbar poate fi oprit doar cu forta”, a adaugat consilierul lui Volodimir Zelenski.

UPDATE 10:11 Fortele ucrainene sustin ca au omorat peste 30.000 de soldati rusi de la inceputul razboiului

Fortele ucrainene sustin ca au omorat peste 30.000 de soldati rusi de la inceputul razboiului.

De asemenea, ar mai fi distrus 207 aeronave, 180 de elicoptere, peste 1.330 de tancuri, aproximativ 3.300 de transportoare blindate, 13 barci militare, 93 de sisteme antiaeriene si 200 de sisteme de lansare multipla de rachete precum si mii de alte vehicule si rezervoare de combustibil, drone si sisteme de artilerie.

UPDATE 10:03 Regiunea Herson si-a inchis granitele cu zonele ucrainene din jur

Regiunea Herson, ocupata de Rusia, si-a inchis granitele cu zonele ucrainene din jur, a declarat seful adjunct al administratiei instalate de Rusia, potrivit presei rusa de stat RIA-Novosti.

„Granita este inchisa acum din motive de siguranta...Nu incurajam calatoriile in Ucraina, indiferent de pretext”, a spus acesta.

Granita din Herson catre regiunile Nikolaev si Dnipropetrovsk sunt inchise, in timp ce calatoriile din Herson in Crimeea sau Zaporojie sunt posibile, mai spune oficialul.

UPDATE 09:05 

Guvernatorul regiunii Luhansk estimeaza ca in zona exista aproximativ 10.000 de soldati rusi.

„Acestea sunt unitatile care sunt permanent in regiunea Luhansk, care incearca sa ia cu asalt si vor sa obtina castiguri in orice directie”, a declarat acesta.

UPDATE 08:59 Marea Britanie: Fortele ruse, cel mai probabil, au capturat mare parte din orasul Liman

Ministrul britanic al Apararii spune ca fortele ruse, cel mai probabil, au capturat mare parte din orasul Liman, intr-o operatiune preliminara urmatoarei faze a ofensivei din Donbas.

Ministrul a explicat ca Liman este un important nod feroviar strategic ce are acces la poduri feroviare si rutiere peste raul Seversky Donet.

UPDATE 08:40 Un deputat al Partidului Comunist Rusia i-a cerut lui Putin sa puna capat razboiului

Un deputat al Partidului Comunist din estul Rusiei i-a cerut lui Vladimir Putin sa puna capat razboiului si sa retraga fortele ruse din Ucraina.

„Intelegem ca daca Rusia nu opreste operatiunea militara, vom avea mai multi orfani in tara noastra”, a spus acesta.

UPDATE 08:32 Analist militar: Rusia a ramas fara echipament modern

Un analist militar ucrainean sustine ca Rusia a scos la inaintare tancurile T-62, vechi de 50 de ani, „ceea ce inseamna ca a doua cea mai mare armata a lumii a ramas fara echipament modern”.

UPDATE 07:53 

Departamentul de Aparare al SUA a transmis ca este la curent cu cererea Ucrainei de a primi sisteme de rachete cu lansare multipla, dar ca „inca nu a fost luata o decizie”.

„Scopul nostru inca de la inceput a fost sa incercam sa-i ajutam in lupta in care sunt astazi. Nu o sa spun ca este prea tarziu pentru a trimite Ucrainei orice sistem de care ar avea nevoie pentru ca sunt foarte activi in lupta si au indepartat rusii din zona Harkov”, a spus secretarul de presa al Pentagonului.

UPDATE 07:50 Zelenski a promis ca Donbasul va fi „din nou al Ucrainei”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis ca Donbasul va fi „din nou al Ucrainei” in timp ce fortele ruse continua sa castige teren in regiune.

„Din aceasta cauza trebuie sa ne crestem apararea, sa ne crestem rezistenta, iar Donbas va fi din nou al Ucrainei. Chiar daca Rusia va aduce suferinta si dezastru in Donbas, noi vom reconstrui fiecare oras, fiecare comunitate. Nu avem o alta alternativa reala”, a spus Zelenski.

UPDATE 07:18 Procurorul Curtii Penale Internationale cere Rusiei sa coopereze in ancheta privind Ucraina

Rusia ar trebui sa coopereze in cadrul anchetei Curtii Penale Internationale (CPI) privind presupusele crime de razboi comise de cand Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, intr-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan.

″ Invitatia exista. Usa mea este deschisa si, de asemenea, voi continua sa bat la usa Federatiei Ruse”, a declarat Karim Khan.

“Daca exista acuzatii din partea Federatiei Ruse, daca exista informatii pe care le detin, daca isi desfasoara propriile investigatii sau urmariri penale sau daca au informatii relevante, va rugam sa ni le impartasiti”, a adaugat el.

Avocatul britanic a insistat, de asemenea, ca cei vinovati de crime de razboi ar putea fi adusi in fata justitiei, desi a refuzat sa spuna daca presedintele Vladimir Putin s-ar putea numara, intr-o buna zi, printre suspecti.

UPDATE 07:17 Ucraina cere Germaniei sa opreasca livrarile de gaze prin Nord Stream 1

Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei sa opreasca transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece Moscova continua sa bombardeze Ucraina.

UPDATE 07:11 Rusia planuieste o „victorie la scara larga in Ucraina pana in toamna” 

Rusia planuieste o „victorie la scara larga in Ucraina pana in toamna” si ar putea incerca din nou sa cucereasca capitala Kiev, potrivit sursei independente de stiri Meduza, citata de The Guardian.

UPDATE 07:10 Guvernatorul regiunii Luhansk: „Rusii ataca necrutator in cartierele rezidentiale”

Orasul ucrainean asediat Severodonetk pare sa fie aproape complet inconjurat de fortele ruse. „Rusii ataca necrutator in cartierele rezidentiale”, a scris guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, Serhiy Haidai, intr-o postare Telegram vineri. Kremlinul a continuat sa obtina castiguri progresive in ofensiva sa din regiunea Donbas.

UPDATE 07:07 Biden: Putin, din greseala, „a NATO-izat toata Europa”

Presedintele SUA, Joe Biden, l-a acuzat pe Putin ca a incercat sa „stearga” cultura si identitatea ucraineana. Biden a mai spus ca Putin, din greseala, „a NATO-izat toata Europa” dupa ce Suedia si Finlanda au solicitat aderarea la alianta dupa invazia Rusiei in Ucraina.

Sursa: