Oamenii din orașul ucrainean de pe linia frontului Herson au mai multe motive decât mulți ucraineni să își dorească sfârșitul războiului de trei ani cu Rusia. Dar experiența ocupației ruse și atacurile neîncetate cu drone kamikaze după retragerea trupelor Moscovei i-au făcut să privească cu neîncredere negocierile de pace, transmite luni agenția Reuters, potrivit hotnews.ro.

Serhiy, în vârstă de 64 de ani, zace în spital cu un ciot bandajat acolo unde obișnuia să fie piciorul său. El a spus că mergea spre locul său de muncă ca agent de pază când a fost lovit de o grenadă lansată dintr-o dronă pilotată de operatorii ruși aflați pe malul opus al râului Nipru.

„Nu va fi pace cât timp ei sunt pe acel mal al râului”, a spus el, refuzând să-și dea numele de familie și cerând ca fața să nu-i fie arătată, de teamă că forțele ruse l-ar putea identifica și i-ar putea face rău.

„Va fi teroare constantă, bombardamente continue. Trebuie să-i scoatem de acolo, nu există altă cale”, a continuat el.

Negociatorii americani și ruși s-au întâlnit luni în Arabia Saudită pentru a încerca să finalizeze ultimele detalii privind propunerea de armistițiu de 30 de zile în atacurile reciproce asupra infrastructurii energetice și să facă progrese către un armistițiu mai amplu.

Orașul Herson din sudul Ucrainei a fost cândva locul pe care aproape 300.000 de oameni îl numeau „acasă”, dar populația s-a redus la doar 60.000 după începerea invaziei rusești.

Herson e singurul oraș major din Ucraina aflat în raza artileriei rusești

Localnicii afirmă că din martie până în noiembrie 2022, forțele de ocupație ruse au reținut și torturat numeroase persoane. Rușii, care resping orice acuzații de abuz asupra civililor, au fost forțați să se retragă în urma unei contraofensive ucrainene. Acum, ei bombardează neîncetat de pe celălalt mal al râului.

Cu cea mai mare parte a războiului desfășurându-se în sate și orașe mici de provincie, Herson este cea mai mare așezare aflată în raza de acțiune a artileriei ruse și a dronelor de luptă, ceea ce i-a adus titlul de cel mai periculos oraș din Ucraina.

În salonul său de spital – personalul a cerut să nu fie dezvăluit locul său de teamă că ar putea atrage noi atacuri rusești – Serhiy și-a amintit că a observat drona care l-a lovit.

„Am sărit spre un copac, dar mi-a smuls piciorul, mi-a smuls totul”, relatează bărbatul.

Celălalt pat din salon era ocupat de Ihor, un bărbat de 30 de ani. Și el fusese lovit de o grenadă lansată dintr-o dronă, în cazul său în timp ce mergea pe stradă încercând să găsească semnal pentru telefon, deoarece atacurile rusești avariaseră antenele de telecomunicații.

El povestește că își dorește ca armistițiul să funcționeze. „Nu vreau ca alți oameni să fie aduși în spital în felul acesta”, a explicat el, gesticulând spre piciorul său, ale cărui oase rupte erau ținute laolaltă de tije metalice.

„Credem că Trump va pune capăt războiului anul acesta, așa cum a promis, și vom avea pace”, afirmă Ihor, care a refuzat de asemenea să își dea numele de familie.

Număr uriaș de atacuri cu drone asupra orașului din sudul Ucrainei

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson, afirmă că în oraș au loc între 600 și 700 de atacuri cu drone pe săptămână.

„Ei terorizează populația”, a declarat acesta, referindu-se la operatorii ruși de drone de pe celălalt mal. Oficialul ucrainean că operatorii ruși observă în mod obișnuit, prin camerele dronelor, civilii care își văd de treburile lor, iar apoi îi atacă.

Din cauza amenințării reprezentate de dronele rusești, Maksym Dyak, un șofer de autobuz în vârstă de 38 de ani din Herson, conduce purtând vestă antiglonț și cască.

Dyak a spus că vehiculul pe care îl conducea fusese lovit de grenade lansate din drone de zece ori; el se afla la volan în cinci dintre aceste cazuri. Un geam lateral spart al autobuzului fusese acoperit cu placaj, dar el continua să conducă chiar și atunci când dronele bâzâiau deasupra.

„E foarte înfricoșător, mai ales când ai copii mici în autobuz”, a declarat el pentru Reuters.

Putin spune că orice acord de pace trebuie să predea Hersonul Rusiei

Zona spitalului unde erau tratați cei doi răniți fusese lovit de 21 de ori din noiembrie 2022, a declarat medicul-șef Viktor Korolenko pentru Reuters.

„Știți, îmi doresc foarte mult ca totul să se termine… medicii noștri se epuizează psihic sub bombardamente”, a spus Korolenko, adăugând că mulți dintre angajații săi au fost nevoiți să se mute în spital după ce casele lor au fost distruse.

Locuitorii, mulți dintre ei vârstnici, cumpărau legume și pește uscat într-o piață din centrul orașului săptămâna trecută, în ciuda distribuite pe rețelele sociale despre o dronă care survola zona.

Tetiana Kudas, o femeie de 61 de ani care lucra ca femeie de serviciu și care făcea cumpărături în piață, a spus că situația devenise și mai periculoasă recent în orașul despre care președintele rus Vladimir Putin afirmă că ar trebui predat Rusiei în cadrul oricărui acord de pace.

„Ne bombardează și mai mult acum”, a spus ea, cu vocea înecată de emoție, explicând cum ar prefera să riște moartea în Herson decât să se mute în altă parte, unde oamenii ar trata-o ca pe o străină.

„Voi rămâne pe pământul meu, și ce va fi, va fi”, le-a spus ea reporterilor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.