Ucrainenii cu parinti ce traiesc in Rusia povestesc indurerati cum acestia nu ii cred cand le relateaza despre bombardamentele si razboiul din Ucraina, preferand sa asculte propaganda difuzata de canalele mass-media ale Kremlinului, relateaza BBC.
Oleksandra si cei 4 caini pe care i-a salvat se adapostesc in baia apartamentului ei din Harkiv, unul dintre cele mai puternic bombardate orase ucrainene si unul dintre primele centre urbane in care fortele armate rusesti au inceput sa atace tinte civile.
„Cand am auzit prima data explozii am fugit din casa sa imi iau cainii din anexa de afara. Oamenii intrau in panica, isi abandonau masinile. Am fost atat de speriata”, relateaza tanara in varsta de 25 de ani.
Ea spune ca vorbeste constant la telefon cu mama ei, o rezidenta a Moscovei, de cand a inceput invazia ruseasca in Ucraina dar ca, in pofida faptului ca ii trimite videoclipuri cu bombardamentele din Harkiv, nu o poate convinge cu privire la pericolul in care se afla.
„Nu am vrut sa imi speriu parintii dar am inceput sa le spun direct ca civili si copii mor. Dar chiar si asa mi-au spus sa nu imi fac griji, ca probabil aceste lucruri se intampla doar din greseala, ca armata Rusiei nu ar ataca niciodata civili. Ca ucrainenii isi omor propriul popor”, povestea ea.
Nu este un lucru neobisnuit ca ucrainenii sa aiba membri ai familiei care locuiesc in Rusia. Insa pentru unii ca Oleksandra este socant sa nu fie crezuti de propriile rude cand le povestesc despre conflict.
Tanara spune ca mama ei doar ii repeta ce aude la posturile TV din Rusia.
„M-a speriat cu adevarat cand mama mea a citat exact ce se spune la televiziunile din Rusia. Ele pur si simplu spala oamenii pe creier. Iar oamenii au incredere in ele. Parintii mei inteleg ca unele actiuni militare au loc aici dar spun 'rusii au venit sa va elibereze. Nu vor distruge nimic, nu se vor atinge de voi. Ei ataca doar baze militare'”, povesteste Oleksandra.

In Rusia nu mai exista televiziuni independente
Televiziunile ruse nu mentioneaza nimic despre bombardamentele puternice indreptate impotriva populatiei civile, repetand doar discursul oficial al armatei ruse despre „armele de mare precizie” care distrug tinte militare din Ucraina.
De la inceputul invaziei lui Putin in Ucraina, posturile tv rusesti (care pot fi vizionate si in Republica Moldova) folosesc o terminologie specifica. Practic, cuvantul „razboi” este interzis si inlocuit cu „operatiunea militara speciala de eliberare”.
De asemenea, de fiecare data in buletinele de stiri sunt mentionate pretinsele scopuri ale actiunilor armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Este si cazul cunoscutului post rusesc „Pervii Canal”, de asemenea, retransmis in Republica Moldova: „Acum sa vorbim despre operatiunea militara speciala pentru apararea republicilor Donetk si Lugansk”.
„Aceasta este desfasurata de fortele militare ruse, dupa ordinul comandantului suprem. Inca un scop este demilitarizare si denazificarea Ucrainei”, afirma unul dintre prezentatorii sai martea aceasta.
Televiziunile din Rusia nu au difuzat nicio stire despre sutele de rusi care au protestat impotriva razboiului si au fost arestati de fortele de ordine.
Stirea despre retinerea Yelenei Osipova, o activista in varsta despre care se spune ca ar fi supravietuit infamului asediu de la Leningrad, in timp ce protesta la Sankt Petersburg a facut inconjorul presei internationale. Insa pentru televiziunile din Rusia ea nu a fost de interes.
TV Rain (Dojdi TV in rusa), ultimul post TV independent din Rusia, si-a incetat joi transmisiunea dupa ce a fost interzis de Procuratura Generala a Federatiei Ruse pe motiv ca ar fi difuzat „indemnuri la activitate extremista si la violenta”.

„Mama mea mi-a frant inima”
Parintii Anastasiei, o corespondenta a BBC din Kiev, locuiesc intr-un sat aflat la 20 de kilometri departare de Republica Populara Donetk, una dintre cele doua regiuni separatiste din estul Ucrainei pe care presedintele Vladimir Putin le-a folosit drept pretext pentru a-si lansa invazia.
Satul inca este sub controlul Ucrainei dar televiziunile de stat rusesti sunt mereu la casa parintilor Anastasei. Ei si-au reglat chiar ceasurile dupa ora de la Moscova in semn de nostalgie fata de trecutul sovietic.
Asa ca, atunci cand sirenele au inceput sa sune in Kiev pe 24 februarie, Anastasia si-a sunat imediat parintii, anticipand cum vor reactiona.
„Mama mea a fost prima persoana pe care am sunat-o cand am sarit din pat dezorientata la ora 5 dimineata. Ea a fost surprinsa ca am sunat-o si a parut foarte calma, aproape degajata. Mai tarziu am sunat-o din nou. I-am spus ca sunt speriata”, relateaza Anastasia.
„Ea mi-a spus 'Nu-ti fa griji. Ei (rusii) nu vor bombarda niciodata Kievul'”, continua jurnalista, adaugand ca atunci cand i-a spus mamei sale ca acest lucru se intampla deja si ca exista victime printre civili, ea i-a raspuns razand ca:
„Dar asta a trebuit sa facem cand Ucraina a atacat Donbasul!”.
„Pentru un moment nu am putut sa respir. Sa o aud pe mama mea spunand asta cu atata cruzime mi-a frant inima”, spune Anastasia.