Casa Albă a recunoscut că Putin împiedică încercările Washingtonului de a ajunge la un acord rapid pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Experții spun că este puțin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului până la Paște, adică până la 20 aprilie, scrie adevarul.ro.
Înalți oficiali americani au discutat recent în detaliu ce măsuri economice și diplomatice suplimentare ar putea împinge Kremlinul să facă concesii în vederea unei soluții pașnice. Potrivit reuters, reprezentanții administrației Trump au devenit din ce în ce mai frustrați de poziția Moscovei, „care blochează procesul de pace.”
Potrivit experților consulatați de Focus, Putin a demonstrat în mod clar că nu este dispus să accepte nici măcar o încetare a focului, darămite un tratat de pace în toată regula. Pe de altă parte, Trump a început să realizeze că liderul rus trage de timp în mod deliberat.
Acest lucru face mai probabil ca războiul să se prelungească și Ucraina să aibă nevoie de mai mult ajutor occidental, susțin sursele Reuters.
În același timp, Jackie Heinrich, jurnalist la Fox News, susține că administrația Trump caută în prezent modalități de a forța Rusia la „negocieri semnificative” privind pacea. Între timp, experții sunt convinși că există mai multe obstacole semnificative pe calea unui acord global de încetare a focului în perioada 20-30 aprilie.
Analistul politic Oleg Posternak subliniază că nu va exista un armistițiu în viitorul apropiat.
„Singurul lucru care se poate întâmpla este o încetare a focului pe termen foarte scurt, undeva în jurul datei de 20-30 aprilie. Este posibil ca Putin să ia această măsură tocmai pentru a se asigura că nu vor exista drone în Piața Roșie pe 9 mai. Dar Putin va lua o astfel de decizie în ultimul moment, exact la timp pentru cele 100 de zile de mandat ale lui Trump, încercând să i-o vândă pentru preferințe suplimentare pentru Rusia”, a spus expertul.
El a observat că războiul va continua așa cum este, angajamentul lui Trump față de o soluționare pașnică scăzând și încercările sale de a transfera soluția în Europa.
În același timp, este probabil ca Trump să impună sancțiuni suplimentare Rusiei pentru a respinge acuzațiile de a pune presiune doar asupra Ucrainei și de a face jocul lui Putin.
În general, spune politologul, procesul de pace este în mare măsură împiedicat de dorința lui Trump de a flirta cu Putin și de a „păstra Rusia în portofoliul său” pentru a o folosi în relațiile cu China.
Oleg Sahakyan crede că nu poate exista o conversie directă între acțiunile lui Putin și pașii lui Trump față de Ucraina.
Politologul consideră că este puțin probabil să se ajungă la un acord cuprinzător de încetare a focului până la Paște, adică până la 20 aprilie.