Melania Trump a devenit un aliat neașteptat al Ucrainei la Casa Albă. Publicațiile Politico și The Times scriu că în spatele schimbării bruște de ton a lui Donald Trump față de Ucraina nu s-ar afla Pentagonul, ci soția liderului american. Originară din fosta Iugoslavie, Melania Trump ar fi fost profund afectată de atacurile rusești asupra orașelor ucrainene și i-ar fi reamintit în repetate rânduri soțului său despre victimele civile.
Ucraina are un aliat neașteptat la Casa Albă. Nu este președintele, ci soția lui. Melania Trump i-ar fi arătat în repetate rânduri liderului american consecințele atacurilor rusești asupra orașelor din Ucraina — chiar și după ce Donald Trump, încântat de conversațiile cu Vladimir Putin, spunea că totul decurge bine. Dezvăluirea a fost făcută chiar de liderul american, în conferința de presă de ieri în Biroul Oval, alături de secretarul general al NATO.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Mă duc acasă și îi spun primei doamne: Știi, azi am vorbit cu Vladimir. Am avut o conversație minunată. Iar ea mi-a răspuns: Serios? Un alt oraș tocmai a fost lovit.”
Aproximativ o oră mai târziu, Trump a povestit despre o întâmplare similară la un prânz în Biroul pentru Credință al Casei Albe, relatând numeroasele ocazii în care a crezut că un acord de pace între Rusia și Ucraina era iminent.
Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE ALE AMERICII: „Ajung acasă și spun: Primă doamnă, am avut o discuție minunată cu Vladimir. Cred că am terminat. Apoi deschid televizorul sau ea îmi spune odată: Uau, e ciudat, pentru că tocmai au bombardat un azil de bătrâni. Și eu îi spun: ce?”
Dezvăluirea sugerează că Melania, în vârstă de 55 de ani, are o influență mult mai mare asupra gândirii politice a soțului ei decât ar crede mulți, scrie The Times.
Un caz recent a avut loc la înmormântarea Papei Francisc, când liderii mondiali au fost încurajați să își strângă mână și să ofere un semn al păcii, iar Trump stătea neclintit. Atunci, Melania a fost văzută șoptindu-i ceva președintelui SUA la ureche. Experții în citirea mișcărilor pe buze au declarat că ea a spus „ar trebui să o faci”, la care Trump, un pic nemulțumit, dar a întins mâna președintelui Estoniei.
Între timp, ucrainenii scriu mesaje de susținere pentru Melania și creează meme-uri cu ea. Această imagine generată de Inteligența Artificială o arată pe prima doamnă în cămașă tradițională ucraineană, iar pe fundal e drapelul albastru-galben, apoi urmează o poză cu Melania în uniformă militară ucraineană.
Interesul ei pentru războiul din Ucraina poate fi explicat prin trecutul său. Melania Trump s-a născut în 1970 în Slovenia, fostă republică a Iugoslaviei, unde Rusia nu a fost niciodată populară. Înainte să devină Prima Doamnă a Statelor Unite, a fost model și a locuit o perioadă în New York. Crescând într-o țară din Europa de Est, ea cunoaște bine realitățile regionale și este sensibilă la suferințele provocate de conflictele din zonă.