Ministerul rus al Apararii a sustinut vineri ca utilizarea obuzelor cu uraniu saracit in Ucraina ar dauna trupelor ucrainene, populatiei in general si ar afecta negativ sectorul agricol al tarii, relateaza agentia de presa Interfax. Afirmatia vine dupa mai multe reactii furioase ale Moscovei la faptul ca britanicii vor livra astfel de proiectile Kievului, inclusiv Vladimir Putin afirmand ca Rusia va fi „nevoita sa reactioneze”, transmite hotnews.ro.
Kremlinul pare, insa, ca a uitat ca la sfarsitul anului 2018 a anuntat ca isi dota unele tancuri cu obuze cu uraniu saracit, iar atunci TASS tinea sa sublinieze ca aceste proiectile nu incalca niciun tratat international.
Agentia rusa scria atunci ministerul apararii a anuntat ca tancul T-80BV a fost modernizat pentru a avea capacitatea de a trage cu proiectile cu uraniu saracit si ca obuzele Svinet-2 pot strapunge 800-830 mm de blindaj de la doi kilometri distanta.
Reactii furioase pe tema obuzelor cu uraniu saracit
La inceputul acestei saptamani, un secretar de stat din ministerul apararii de la Londra a anuntat ca Marea Britanie va trimite Ucrainei obuze perforante cu uraniu saracit, pentru a fi folosite de escadronul de tancuri moderne donat de armata britanica.
De la Moscova au venit mai multe reactii furioase la acest anunt.
Vladimir Putin a declarat ca Rusia ar fi „fortata sa reactioneze” daca Marea Britanie ar trimite in Ucraina obuze fabricate cu uraniu saracit. El a acuzat Occidentul ca a desfasurat arme cu o „componenta nucleara”.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat ca trimiterea de munitie cu uraniu saracit in Ucraina ar insemna ca Marea Britanie este „gata sa incalce dreptul umanitar international ca in 1999 in Iugoslavia”. „Nu exista nicio indoiala ca acest lucru se va termina prost pentru Londra”, a adaugat Lavrov.
Purtatoarea sa de cuvant a facut declaratii similare: „Aceste obuze nu numai ca ucid, dar contamineaza mediul si provoaca cancer la oamenii care traiesc in regiune. Este naiv sa credem ca doar cei impotriva carora vor fi folosite toate aceste munitii vor deveni victime. In Iugoslavia, soldatii NATO, in special italienii, au fost primii care au avut de suferit”.
„Nu are de-a face nimic cu armele nucleare”
Uraniul saracit „este o componenta standard si nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a transmis Ministerul Apararii de la Londra. „Armata britanica a folosit uraniu saracit in proiectilele sale de perforare a blindajului timp de decenii”, a precizat acesta intr-un comunicat comunicatul.
„Rusia stie acest lucru, dar incearca in mod deliberat sa dezinformeze. Cercetari independente efectuate de oameni de stiinta de la grupuri precum Royal Society au evaluat ca orice impact asupra sanatatii personale si a mediului in urma utilizarii munitiilor cu uraniu saracit este probabil sa fie scazut”, a subliniat ministerul Apararii britanic.
Fostul comandant de tancuri al armatei britanice - si expert in arme chimice - colonelul Hamish de Breton-Gordon, a declarat ca comentariile lui Putin reprezinta „dezinformare clasica”. El a spus ca munitiile cu uraniu saracit folosite de tancurile Challenger 2 contin doar urme de uraniu.
El a adaugat ca este „ridicol” sa se sugereze ca proiectilele cu uraniu saracit sunt in vreun fel legate de armele nucleare, care folosesc uraniu imbogatit.