Riscuri privind utilizarea armei nucleare de catre Rusia exista in mod constant, insa starea in care se afla in prezent arsenalul nuclear rusesc starneste intrebari, a declarat joi ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei de presa Interfax-Ukraina, in care s-a eschivat sa estimeze cat de mare este riscul ca Moscova sa recurga la arma nucleara la ora actuala.
„Exista intotdeauna riscuri. Cand ai un vecin cu arsenal nuclear in dotare, exista intotdeauna riscul ca el sa o ia razna. Cat inseamna asta in procente? Nu m-as incumeta sa spun. Daca le-a mai ramas vectori de transport pentru armele nucleare? Da, mai au. Acestea pot fi transportate cu rachete Iskander si Kalibr si avioane strategice. Ce calitate au si care este starea lor, asta starneste semne de intrebare”, a declarat Reznikov.
Evocand o discutie cu fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, sub care a fost finalizat transferul de la Kiev catre Rusia a armelor nucleare ramase mostenire din perioada sovietica (conform Memorandumului de la Budapesta din 1994), ministrul ucrainean a afirmat ca si daca Ucraina nu ar fi dat Moscovei acele arme nucleare, valabilitatea lor oricum expira in 1997, noteaza Agerpres.
„Acestea ar fi trebuit scoase din uz si distruse. Noi le-am dat pe toate Rusiei. Prin urmare, intrebarea este: in ce stare se afla aceste vechituri in Rusia?”, a spus Oleksii Reznikov.
Potrivit lui Reznikov, rachetele Satan (fabricate la uzine din Ucraina in perioada URSS) se afla in continuare in serviciul armatei ruse.
„Noi le fabricam inca acum 40 de ani. Si apare intrebarea: cine le deserveste, conform caror instructiuni si cati ani au inginerii care se ocupa de ele? Prin urmare, s-ar putea apasa pe buton, dar explozia s-ar putea produce chiar acolo, pe loc”, a opinat ministrul apararii ucrainean.
Serviciile de informatii occidentale si-au intensificat in ultimele zile supravegherea arsenalului nuclear al Rusiei pentru a fi pe faza in cazul in care presedintele rus Vladimir Putin ar da ordin pentru utilizarea armei nucleare, dupa ultimele amenintari din partea Moscovei.
In acelasi timp, SUA considera ca utilizarea armelor nucleare tactice de catre Rusia este putin probabila. Dar riscul este cu siguranta mai mare decat anul trecut sau chiar decat in luna iunie, dupa cum sustine expertul militar rus Pavel Luzin.
Autoritatile ruse sugereaza posibilitatea utilizarii armei nucleare inca de la inceputul invaziei pe scara larga in Ucraina la 24 februarie, iar aceste amenintari au crescut in intensitate in ultimele saptamani, releva postul de televiziune pe internet Nastoiascee Vremea, un proiect al Radio Free Europe/Radio Liberty si Voice of America.
Anuntand la 21 septembrie mobilizarea „partiala”, Putin a amenintat ca va folosi „toate mijloacele aflate la dispozitia” Rusiei pentru a apara integritatea ei teritoriala. „Nu este o cacealma!”, a adaugat liderul de la Kremlin.
Politicieni occidentali si serviciile de informatii afirma ca, desi nu exista semne de desfasurare nucleara in acest moment, amenintarile lui Putin ar trebui luate in serios.
Fostul cancelar german Angela Merkel a spus ca declaratia presedintelui rus ar trebui luata in considerare. „Nu ignorati sirena in cazul unei posibile lovituri nucleare, mergeti urgent in adaposturile subterane. Numai asta va poate salva!”, se poate auzi in aceste zile la Kiev, relateaza postul tv citat pe pagina sa de internet.
Centrul orasului este unul dintre cele mai periculoase locuri in cazul unui atac nuclear, conform acestuia.
Adaposturile subterane se afla la intrarea in blocuri si in ele se poate ajunge doar printr-un cod de interfon. Strainii nu pot intra acolo. Dar unele sunt deschise, astfel ca poti gasi subsoluri pline de panze de paianjen, dar cu urme ca nu demult pe aici au fost oameni (care s-au ascuns de atacurile rusesti cu rachete), in unele locuri a ramas chiar si ceva apa de baut.
Pentru prima oara la Kiev s-a discutat despre un posibil atac nuclear din partea Rusiei in urma cu cateva luni. Atunci din farmacii au disparut pastilele de iodura de potasiu, despre care se crede ca pot ajuta in cazul contaminarii cu radiatii. Dar acum exista o multime de astfel de medicamente, ele pot fi gasite in orice farmacie.
In general, locuitorii capitalei ucrainene trateaza cu calm amenintarea cu o lovitura nucleara, in cele mai multe cazuri considera ca Occidentul nu ii va permite lui Putin sa recurga la un astfel de gest nebunesc, conform aceluiasi post de televiziune.