Relatia dintre Alexander Lukasenko, liderul autocrat al Belarusului, si Vladimir Putin dateaza de mult, iar cei doi se intalnesc regulat, ceea ce este o sursa de nemultumiri profunde pentru opozitia redusa la tacere de Lukasenko. Acest lucru i-a impins pe multi, inclusiv oameni de stiinta si artisti, sa ceara azil in Ucraina. Asa a facut si Alexei in urma cu cativa ani si acum vrea sa se inroleze in armata. Si, in timp ce Belarusul este de partea Rusiei, multi oameni din aceasta tara lupta alaturi de ucraineni. Dar pentru curajul sau si loialitatea de care a dat dovada, Alexei a platit un pret mare. Urmariti un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 si Deutsche Welle. Emisiunea e difuzata vinerea la ora 23:30 si in reluare sambata la ora 19:30.

Alexei trebuie sa invete din nou sa stea in picioare. Originar din Belarus, a fost militar al armatei din Ucraina opt ani, cu cateva intreruperi. Acum, razboiul si-a luat tributul. La doua saptamani dupa inceperea luptelor, a fost ranit grav cand era intr-o patrula de recunoastere in apropierea careia a explodat un obuz rusesc. Acum, Alexei invata sa mearga cu o proteza in loc de picior.

Alexei, soldat in Armata ucraineana: "In urma cu doua sau trei saptamani, aveam nevoie de doua carje - nu ca aceasta, ci carje adevarate, pe care le pui sub brate. Acum, ma descurc si fara. Pe asta o folosesc ca pe un baston."  

Acum, Alexei antreneaza recruti. Atat de multi belarusi s-au alaturat fortelor armate ucrainene de la inceputul razboiului, incat au format un regiment complet. Alexei a venit in Ucraina in 2014, dupa protestele din Kiev.

Alexei, soldat in Armata ucraineana: "Ucraina este una dintre ultimele tari libere ramase in spatiul fostelor republici sovietice. Daca si-ar fi pierdut libertatea - daca protestele de pe Maidan ar fi fost inabusite - nu ar mai fi fost niciun viitor pentru regiune, nici pentru Ucraina, nici pentru Belarus."

Regimentul belarusilor numara cateva sute de soldati. Multi dintre ei au fugit in Ucraina in 2020, dupa ce presedintele Alexander Lukasenko a inabusit protestele izbucnite in toata tara.

Roscar, asa cum ii spun camarazii, face parte din regiment. Si el a participat la protestele din Belarus.

Roscar, soldat in Armata ucraineana: "Speram sa il putem inlatura pe Lukasenko de la putere pe cale pasnica. Dar, din pacate, sperantele noastre nu s-au implinit, iar regimul este inca acolo. Misiunea mea este acum sa fac tot ce pot pentru a dobori acest regim."  

Pentru soldatii din regimentul Belarus, lupta ucrainenilor este si a lor. Oricum, ei nu se pot intoarce acum in tara lor.

Roscar, soldat in Armata ucraineana: "M-as putea astepta cel putin la o condamnare pe viata, iar in cel mai rau caz, la executie. Pentru participarea mea la proteste, m-ar putea acuza de extremism, iar acum, pe deasupra, as fi acuzat ca sunt mercenar in razboi."  

Luptatorii au multe opinii politice diferite. Ceea ce ii uneste este opozitia lor fata de regimul din Belarus. In 2014, Alexei s-a alaturat pentru prima data Batalionului Azov, format din nationalisti de dreapta. Din februarie, face parte din regimentul Belarus si spune despre el ca este nationalist.

Alexei, soldat in armata ucraineana: "Nationalistii belarusi vor sa traiasca intr-o tara libera. Forma de guvernamant - democratie sau altceva - nu este atat de importanta. Important este ca oamenii sa poata alege si sa se dezvolte asa cum doresc. In acest moment, nu exista nicio oportunitate de dezvoltare in Belarus."  

Acum, diminetile lui Alexei incep cu fizioterapie. Corpul sau trebuie sa invete sa isi pastreze echilibrul fara ajutorul piciorului stang. La un moment dat va primi o proteza noua controlata electronic.

Dar daca ar putea, Alexei s-ar intoarce pe front. Alexei, soldat in Armata ucraineana: "Nu voi mai putea sa ma intorc in serviciul activ, ca inainte. Dar sunt multe misiuni pe care le poti face pe front, la diferite tipuri de arme. Dar nu voi mai putea lupta in fosta mea unitate. Din punct de vedere fizic, acest lucru nu mai este posibil."  

Deocamdata, tot ce poate face este sa se antreneze si sa se recupereze. Mai are inca multi pasi de facut inainte sa se poata intoarce pe front.

Sursa: