Moscova a numit un general cu un palmares „destul de salbatic” in Siria, pentru a incerca sa castige macar un teritoriu in Donbas, pe care Putin sa-l poata prezenta ca pe o victorie. Asa a fost descris in presa internationala, noul comandant al invaziei rusesti de catre expertii militari. Vladimir Putin l-a numit pe Aleksandr Dvornikov - un general cu experienta de teren capatata in Siria - pentru a conduce razboiul din Ucraina, in conditiile in care armata rusa isi schimba acum planurile dupa esecul de a cuceri Kievul.
Numirea unui comandant al ostilitatilor din Ucraina „arata ca Rusia recunoaste ca lucrurile merg extrem de prost si ca trebuie sa faca ceva diferit”, scrie CNN. Noul comandant, cu o experienta vasta pe campul de lupta, este asteptat sa asigure coordonarea necesara pentru asaltul care se pregateste acum in regiunea Donas. Aleksandr Vladimirovici Dvornikov, in varsta de 60 de ani, a fost primul comandant al operatiunilor militare ale Rusiei in Siria, dupa ce Putin a trimis trupe acolo, in septembrie 2015, pentru a sustine guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad. In 2016 Dvornikov a primit de la Vladimir Putin titlul de Erou al Federatiei Ruse pentru modul in care a condus interventia militara rusa din Siria, dupa care a fost numit comandant al Districtului Militar de Sud.
“Titlul de erou al Federatiei Ruse i se atribuie generalului Alecsandr Dvornikov.”
In iunie 2020 a fost ridicat de Putin la rangul de general de armata. Cat timp Dvornikov s-a aflat la comanda in Siria, din septembrie 2015 pana in iunie 2016, Rusia a furnizat sprijin aerian trupelor regimului Assad in timp ce acestea asediau estul orasului Alep, controlat de rebeli. Avioanele rusesti au bombardat cartierele dens populate, provocand numeroase victime civile, iar orasul a cazut in mainile fortelor guvernamentale siriene in decembrie 2016. Generalul Dvornikov este adeptul tacticii „pamantului parjolit”. Sub comanda sa, fortele rusesti din Siria au fost acuzate ca au bombardat cartiere civile, au vizat spitale si au recurs la diverse tactici controversate pentru a incerca sa nimiceasca miscarea rebela care a vrut sa il inlature de la putere pe Bashar al-Assad.
Fortele ruse au folosit o abordare la fel de dura si acum, in unele parti ale Ucrainei, lovind cladiri rezidentiale si punand la pamant o mare parte din orasul-port Mariupol.
Este de asteptat ca fortele rusesti sa comita acum si mai multe atrocitati, asa cum s-a intamplat la Bucha, suburbie a Kievului, in cele cateva saptamani in care s-a aflat sub ocupatie rusa, iar unele surse cred deja ca generalul Dvornikov s-ar afla in spatele atacului de acum cateva zile din gara Kramatorsk, care s-a soldat cu cel putin 52 de morti, majoritatea femei, copii si batrani.
Analistii militari si oficialii americani familiarizati cu evaluarile serviciilor de informatii spun ca generalii rusi au ca obiectiv sa-i prezinte lui Vladimir Putin progrese semnificative pe campul de lupta pana la 9 Mai, Ziua Victoriei, cand Rusia celebreaza infrangerea Germaniei naziste si marcheaza in mod traditional aceasta ocazie cu o parada fastuoasa in Piata Rosie din Moscova.