Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la discuțiile de pace privind Ucraina din Turcia, a declarat joi că scopul Moscovei este să asigure o pace durabilă cu Kievul, prin identificarea unui teren comun și eliminarea cauzelor conflictului, informează hotnews.ro.

Medinski, care a contribuit la conducerea negocierilor din 2022, a afirmat că Rusia consideră negocierile planificate la Istanbul ca o continuare a discuțiilor eșuate de acum trei ani de zile.

„Considerăm aceste negocieri ca o continuare a procesului de pace de la Istanbul, care, din păcate, a fost întrerupt de partea ucraineană în urmă cu trei ani”, le-a spus reporterilor Medinski, la Istanbul.

Kievul afirmă că termenii propuși de Rusia în 2022 erau inacceptabili și ar fi echivalat cu o capitulare.

„Delegația (rusă, n.r.) este hotărâtă să adopte o atitudine constructivă, să caute soluții posibile și un teren comun. Scopul negocierilor directe cu partea ucraineană este, mai devreme sau mai târziu, de a ajunge la o pace durabilă prin eliminarea cauzelor fundamentale ale conflictului”, a mai spus Medinski.

La câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, Kievul și Moscova au început negocierile în Belarus, care s-au mutat ulterior la Istanbul. Un proiect discutat acolo, care stabilea un cadru pentru o posibilă soluționare, a devenit cunoscut sub numele de „Comunicatul de la Istanbul”.

Negocierile din 2022 s-au întrerupt în luna mai, dar oficialii ruși susțin de mult timp că se poate ajunge la o soluție în conformitate cu Comunicatul de la Istanbul. Steve Witkoff, emisarul special al președintelui american Donald Trump, s-a referit, de asemenea, la proiectul din 2022 ca la un posibil ghid pentru viitoarea pace.

Conform proiectului, a cărui copie a fost analizată de Reuters, Ucraina era invitată să accepte neutralitatea permanentă în schimbul garanțiilor de securitate internațională din partea celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU: Marea Britanie, China, Franța, Rusia și Statele Unite, precum și a altor țări, printre care Belarus, Canada, Germania, Israel, Polonia și Turcia.