Casa Albă se îndreaptă rapid spre acceptarea unor cereri esențiale ale Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, inclusiv prin sprijinirea „planului de pace” în patru puncte al Kremlinului și prin solicitările ca președintele Volodimir Zelenski să își dea demisia, scrie The Kyiv Post după realizarea unor interviuri cu mai mulți oficiali ucraineni de rang înalt și consultarea unor rapoarte de informații necunoscute până acum, scrie hotnews.ro

Documentele sugerează că Washingtonul a devenit mai receptiv la versiunea Kremlinului privind originile războiului – o narațiune pe care Moscova o promovează agresiv către publicul occidental.

Aceasta susține că extinderea NATO și presupusa discriminare față de vorbitorii de limba rusă din Ucraina au fost factori declanșatori ai conflictului, în ciuda faptului că aceste afirmații au fost demontate în repetate rânduri de când Rusia le-a folosit pentru a-și justifica invazia Crimeii din 2014 și anexarea ulterioară a peninsulei în urma unui referendum ilegal.

Potrivit mai multor surse, Moscova este din ce în ce mai încrezătoare că SUA sunt pregătite să îndeplinească majoritatea cererilor sale, inclusiv eliminarea lui Zelenski ca o condiție prealabilă pentru orice înțelegere negociată.

Sursele atribuie această aparentă schimbare a poziției SUA unor discuții directe între președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin, negocierilor de pace ce au avut loc în Arabia Saudită și îmbunătățirii relațiilor dintre SUA și Rusia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a refuzat să confirme sau să infirme noile informații obținute de The Kyiv Post.

Planul de pace în patru puncte al Rusiei

Ziarul ucrainean notează de asemenea că îmbunătățirea relațiilor bilaterale dintre Washington și Moscova a încurajat Kremlinul să prezinte un set de cereri „nenegociabile” pe care le consideră fundamentale pentru orice acord de pace – condiții care, potrivit surselor, au fost întâmpinate cu interes la Washington.

Mai multe surse din comunitățile diplomatice și de informații ucrainene, cu acces direct la cererile Rusiei, au confirmat că oficialii americani s-au arătat deschiși să accepte cel puțin patru puncte majore ale planului Moscovei:

Oprirea sprijinului militar occidental: Moscova insistă ca toate livrările de arme, partajarea de informații și instruirea forțelor ucrainene să înceteze. Nu este clar dacă această cerere se aplică doar ajutorului din partea SUA sau și celui din partea Europei;

Recunoașterea teritoriilor controlate de Rusia: Moscova caută recunoașterea internațională a controlului său asupra Crimeii, Hersonului, Zaporojiei, „Republicii Populare Donețk” și „Republicii Populare Lugansk” ca teritorii rusești. În septembrie 2022, Rusia a inclus oficial controlul asupra acestor regiuni ucrainene în Constituția sa;

Restabilirea importanței culturii, limbii și bisericii ruse: Rusia vrea să restabilească statutul proeminent al culturii ruse în Ucraina prin promovarea limbii ruse, a mass-media rusă și a Bisericii Ortodoxe Ruse în viața de zi cu zi – măsuri care ar anula practic politicile Ucrainei post-2014 menite să reducă influența rusă;

Revenirea la termenii Acordului de la Istanbul: Kremlinul insistă asupra „unei reveniri la termenii acordului de la Istanbul în toate problemele”. Acordul de la Istanbul a fost un set de propuneri de pace negociate între Ucraina și Rusia în martie 2022, care includeau discuții despre neutralitatea Ucrainei, garanții de securitate și limitări asupra armatei sale în schimbul retragerii trupelor ruse. Revenirea la Istanbul ar fi, în opinia multor experți, dezavantajoasă pentru interesele Ucrainei.

Intensificarea eforturilor de a-l înlătura pe Zelenski

The Kyiv Post mai notează că Kremlinul și-a intensificat campania agresivă de dezinformare menită să-l discrediteze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prezentându-l ca pe un obstacol în calea încheierii războiului.

„Rusia încearcă să exploateze tensiunile dintre echipele președinților SUA și Ucrainei pentru a impune ‘tezele de la Istanbul’ ca cerințe asupra Ucrainei pentru o posibilă încetare a ostilităților și acorduri de pace viitoare”, a declarat un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt pentru The Kyiv Post.

O altă sursă a afirmat că, mass-media rusă a fost îndrumată din ce în ce mai mult să promoveze narațiuni care pun sub semnul întrebării legitimitatea lui Zelenski, într-un efort concertat de a răspândi ideea că acesta se agață de putere și obstrucționează o înțelegere de pace negociată.

Campania în desfășurare, care vizează în principal publicul american, urmărește să erodeze sprijinul politic și public al SUA pentru Ucraina și include narațiuni pe care Trump pare să le fi repetat de mai multe ori în ultima lună în discursurile sale din Biroul Oval.

Un specialist de la Kiev în dezinformarea rusă din Ucraina, care a cerut să nu i se dezvăluie numele din cauza naturii delicate a subiectului, a confirmat că a existat o intensificare a eforturilor de a discredita guvernul ucrainean și de a înclina SUA spre narațiuni susținute de Kremlin.

Sursele au indicat că obiectivul final al Kremlinului pare să fie acela de a-l forța pe Zelenski să ridice interdicția Ucrainei privind negocierile cu Vladimir Putin și să anunțe alegeri – pași care ar putea deschide calea pentru un guvern mai favorabil Moscovei la Kiev.

Presiuni tot mai mari pe Ucraina din partea SUA

Cotidianul german Bild a scris separat luni că administrația Trump nu intenționează să reia livrările de ajutor militar către Ucraina până când președintele Volodimir Zelenski nu-și va da demisia în vederea organizării de alegeri prezidențiale în Ucraina.

Mandatul lui Volodimir Zelenski a încetat în mai anul trecut, dar în Ucraina este în vigoare legea marțială, ca urmare a invaziei ruse declanșate în februarie 2022, care interzice desfășurarea de alegeri.

Conform surselor celor de la Bild, Donald Trump îl șantajează pe Zelenski cu livrările de armament, solicitând demisia acestuia a din funcția de președinte și organizarea de alegeri în Ucraina.

Articolul Bild amintea că Politico a relatat anterior că oficiali americani s-au întâlnit deja cu adversari politici ai lui Zelenski – Iulia Timoșenko și Petro Poroșenko, fost președinte între 2014 și 2019 -, pentru a discuta cu ei despre posibile alegeri. Cei doi oameni politici au declarat apoi că nu sunt de acord cu organizarea de alegeri pe timp de război, afirmând că acestea ar putea avea loc după ce pacea va fi restabilită.

Politologul Thomas Jaeger a sugerat, într-un interviu acordat Bild, că Donald Trump vrea să-și regleze conturile cu Volodimir Zelenski pentru că a refuzat să-i furnizeze informații compromițătoare despre Hunter Biden, fiul fostului președinte democrat Joe Biden, în 2020.

Anterior, postul de televiziune american NBC News a relatat că semnarea acordului privind resursele minerale între Washington și Kiev nu va fi suficient pentru a relua schimbul de ajutor și de informații cu Ucraina.

Administrația Trump vrea ca președintele ucrainean să facă concesii, inclusiv teritoriale. Donald Trump dorește, de asemenea, ca Zelenski să facă anumiți pași în vederea organizării de noi alegeri prezidențiale în Ucraina și, posibil, să renunțe la funcția de președinte, conform postului american de televiziune.

Ucraina va încerca la discuțiile ce au loc în Arabia Saudită să convingă SUA să reia partajarea de informații și sprijinul militar, iar în acest scop intenționează să propună o încetare parțială a focului cu Rusia.