În timp ce pe rețelele sociale chineze circulă din abundență clipuri și reclame de recrutare care promit câștiguri substanțiale, soldații chinezi care au ajuns să lupte în cele mai rele secțiuni ale frontului transmit un mesaj radical diferit, relatează Kyiv Independent, potrivit adevarul.ro.
Potrivit serviciilor secrete ucrainene, un număr de 163 de cetățeni chinezi au fost identificați ca luptând în Ucraina de partea Rusiei.
„Colectăm informații, credem că mai sunt mulți alți”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski jurnaliştilor pe 9 aprilie, după ce forțele ucrainene au luat prizonieri doi cetățeni chinezi care participau la un asalt în regiunea Donețk.
„Beijingul e la curent. Rușii distribuie videoclipuri publicitare cu privire la recrutare pe rețelele sociale chineze", a spus el.
Ambele armate au luptători străini, dar Rusia a recrutat în special cetățeni străini dispuși să lupte contra unui salariu și altor beneficii.
Primii luptători chinezi identificați de informațiile ucrainene au ajuns în Rusia în vara anului 2023, conform documentelor analizate de Kyiv Independent.
O postare pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, datată iulie 2022, arată un presupus recent recrut care se pregătește cu entuziasm să fie preluat de pe aeroportul din Beijing peste câteva luni. „Salariul zilnic va fi de 30.000 de ruble rusești. Bine ați venit în Rusia!" susține noul „recrut”, citând o remunerație neverosimilă de 350 de dolari pe zi.
Videoclipurile de pe rețelele sociale constau în reclame care invită bărbați chinezi să vină să lupte pentru Rusia. Alte videoclipuri arată pretinși recrutori chinezi care motivează cetățenii să se alăture Forțelor Armate ale Rusiei în schimbul unor salarii mari.
Un astfel de videoclip promite 2,3 milioane de ruble drept bonus de înscriere și 5,2 milioane de ruble (62.000 USD) pe an celor dispuși să lupte.
Alte videoclipuri de propagandă ce vizează potențialii recruți chinezi pe rețelele de socializare sunt pur și simplu traduceri ale reclamelor rusești, care au în centru sloganuri precum: „Ești bărbat. Fii unul”.
Avertismentul soldaților chinezi
Dar relatările chinezilor care au ajuns pe câmpul de luptă sună cu totul diferit.
„Nu veniți. Nu este nimic bun la care să veniți", a spus Zhao Rui din Chongqing, pentru presa locală. În decembrie, Zhao a devenit primul soldat chinez care și-a pierdut viața pe front, fiind ucis de o dronă.
Într-un documentar lansat în martie, un soldat chinez de asalt identificat ca „Macron” și-a împărtășit experiențele jurnalistului Chai Jing.
„Mi-am dat seama că s-ar putea să mor aici într-o bună zi, așa că am decis să împărtășesc niște experiențe reale”, a spus Macron, identificând locația sa ca fiind lângă Bahmut. „Din moment ce chinezii nu au mai fost într-un război de multă vreme, am vrut să arăt prin ce trece un soldat obișnuit, în special unul străin, în război”.
Printre nemulțumirile exprimate de el se numără rasismul endemic în rândul diviziilor ruse.
„A existat o discriminare rasială severă de încă din tabăra de antrenament, discriminare împotriva negrilor, a arabilor și a chinezilor”, a spus Macron.
Mercenarii sunt integrați în unitățile de asalt
Povestea lui se regăsește în relatările multor soldați chinezi care au fost trimiși în cele mai periculoase secțiuni ale frontului. Alături de alți mercenari străini, soldații chinezi care luptă pentru Rusia s-au trezit în fruntea unor grupuri de asalt cu rată mare de mortalitate.
Bloggerii militari ruși au scris despre eforturile unui soldat cu indicativul „Li”, de a învăța limba rusă la începutul anului 2024, la scurt timp după ce s-a alăturat brigadei internaționale Pyatnashka, una dintre primele unități trimise pentru a lupta împotriva unei incursiuni ucrainene în regiunea Kursk.
Mulți alți recruți chinezi s-au trezit că sunt incluși în unitățile speciale de asalt.
Rapoartele din august arată că doi tineri recruți chinezi s-au alăturat unităților Storm-Z, murind chiar în prima lor misiune.
„Rusia este reticentă să-și trimită trupele regulate slave să atace pe linia frontului, așa că cheltuiește bani pentru a recruta mercenari pentru asalturile din prima linie, unde șansele de supraviețuire sunt extrem de scăzute”, se arată în relatări.
Aceste rapoarte arată că plata pe care Rusia o datorează familiilor soldaților chinezi uciși în acțiune la 400.000 de renminbi, circa 50.000 de dolari. Însă frecvent aceste plăți au întârzieri.
Mai mult decât atât, se pare că armata rusă a refuzat să elibereze mulți dintre soldații chinezi la sfârșitul contractelor lor semnate.
„Îți vom rezilia contractul numai după câștigarea războiului”, a citat un luptător chinez refuzul comandantului său de a-l elibera din serviciu în timp, într-o conversație cu bloggerul Lei's Real World în iulie.
„Doi dintre oamenii mei au dezertat. Depun toate eforturile pentru a-i captura. Dacă sunt prinși, sigur nu vor trăi. Așa că nu pot decât să le urez celor doi dezertori mult succes."