In timp ce liderii de la Kiev cer aproape zilnic Occidentului noi arme tot mai sofisticate pentru a face fata puterii de foc superioare a Rusiei in razboiul din Ucraina, militarii ucraineni aflati in prima linie in Donbas se confrunta cu probleme de aprovizionare, in vreme ce bruiajul electronic al rusilor face imposibile comunicatiile radio intre subunitati. Lipsa statiilor radio eficiente ii impiedica pe ucraineni sa cheme in sprijin propria artilerie si duce, in acelasi timp, la incidente in care, din cauza confuziei din timpul luptelor, militarii ajung sa traga unii in altii. Astfel de probleme submineaza capacitatea fortelor ucrainene de a-si mentine pozitiile in fata invadatorilor rusi sau de a recuceri teritoriile deja pierdute, se arata intr-un reportaj realizat in Donbas de publicatia New York Times.

In timpul bataliei pentru Severodonetk, un sergent din cadrul Garzii Nationale Ucrainene s-a confruntat cu urmatoarea problema: unul din flancurile plutonului sau era expus atacului rusilor, iar el trebuia sa-i informeze urgent pe militarii din subordine asupra acestui pericol.

Pana sa ajunga sa-si avertizeze soldatii, trei dintre acestia fusesera ucisi. Sergentul, prezentat in articolul NYT sub porecla „Generalul”, dispunea doar de doua statii radio comerciale pentru comunicarea cu cei 15 militari rasfirati de-a lungul unei linii de aparare intinse pe o lungime de aproape 200 de metri. Statiile radio erau bruiate de rusi, iar „Generalul” - indiferent cat de tare ar fi strigat - nu putea fi auzit in zgomotul bataliei.

„Nu puteam comunica unii cu altii. (Rusii) au folosit un semnal puternic pe aceeasi frecventa cu a noastra. Cand am ajuns in flancul din dreapta, baietii de acolo erau deja morti”, a spus militarul ucrainean.

Problemele de comunicare cu care s-a confruntat in acest caz plutonul „Generalului” nu reprezinta insa un incident izolat. Din contra, imposibilitatea comunicarii intre militarii ucraineni aflati in prima linie in Donbas este un fenomen larg raspandit, care afecteaza coordonarea pe campul de lupta, aprovizionarea si miscarile de trupe ale Kievului.

New York Times a intervievat in ultimele saptamani zeci de soldati ucraineni iar acestia au identificat urmatoarele probleme principale: rusii le bruiaza constant comunicatiile radio, in conditiile in care militarii Kievului oricum nu au suficiente echipamente de transmisiuni si au deseori probleme in a chema in sprijin propria artilerie.

Au existat, de asemenea, situatii in care unitati ucrainene pozitionate in acelasi sector au ajuns sa traga reciproc una in alta din cauza confuziei generate de lipsa comunicatiilor.

O companie de recruti ucraineni inarmati „doar cu niste pusti” a pierdut 30 din cei 100 de militari in prima zi pe front

Razboiul de uzura care se desfasoara in acest moment in Donbas epuizeaza treptat resursele Ucrainei, atat in privinta munitiei si a tehnicii de lupta, cat si in ceea ce priveste resursa umana. Oficialii Kievului estimeaza pierderile in randul armatei ucrainene la 200 de militari pe zi.

In aceste conditii, trupele ucrainene din prima linie ajung sa fie aparate sau intarite de unitati aflate intr-o continua rotatie compuse din recruti cu pregatire militara inferioara. Aceste unitati, care de regula apartin Garzii Nationale ori Fortelor de Aparare Teritoriala, sunt incorporate in brigazi iar militarii acestora sunt pusi sa sape transee si sa mentina apoi pozitia.

„Nu e deloc bine cand unitati din Garda Nationala sunt aruncate direct in prima linie pentru a intari pozitiile. Tipii astia (din aceste unitati) stau pur si simplu acolo, doar cu niste pusti”, a declarat un sofer de ambulanta din Donbas.

Acesti militari, slab instruiti si inarmati, sunt de cele mai multe ori izolati de restul trupelor, cu slabe sanse de a putea lua legatura radio pentru a chema artileria sau tancurile in sprijin.

„Cand avem de indeplinit o sarcina, nu putem conta pe sprijinul artileriei”, a declarat Costia, un soldat din Fortele de Aparare Teritoriala a carui companie de 100 de oameni a pierdut 30 de oameni in prima zi pe front.

Lipsa comunicatiilor ii impiedica pe militari sa stie ce unitati au „la stanga si la dreapta” lor, motiv pentru care aceste unitati sunt numite, pur si simplu, „vecini”.

Intr-un incident recent petrecut in apropiere de Harkov, doi militari ucraineni au fost ucisi intr-un schimb de focuri intre mai multe unitati ucrainene care nu stiau una de alta, desi se aflau stationate intr-un sector de cativa kilometri patrati aflat intr-o zona impadurita.

„Artileria noastra a tras de doua ori, in vreme ce artileria rusa de 300 de ori”

In batalia pentru Severodonetk, ucrainenii au depistat o coloana de tancuri rusesti care a aparut la liziera unei paduri. Un comandant de pluton ucrainean a solicitat sprijinul artileriei. Acesta nu a putut lua legatura cu comandantul unitatii, din cauza bruiajului radioelectronic al rusilor. A reusit insa sa ia legatura cu ”Generalul”, sergentul plutonului de militari din Garda Nationala.

Cand s-a reusit stabilirea comunicatiilor cu bateria, ucrainenii au lansat o drona cu scopul de a obtine coordonatele exacte ale tancurilor rusesti.

„Drona a ramas fara baterii. Apoi generatorul s-a stricat, iar drona nu a mai putut fi incarcata. In tot timpul asta, un tanc rusesc se invartea pe langa noi si tragea continuu asupra noastra”.

Un alt militar ucrainean a povestit un alt episod in apropiere de Bahmut.

„Ce artilerie sa chemam? Nu avem comunicatii. Ultima oara artileria noastra a tras de doua ori, in vreme ce rusii au aruncat 300 de obuze peste noi”

In acelasi timp, ucrainenii din trupe mai speciale dispun de statii radio criptate de provenienta americana si pot comunica nestingherit, protejati de bruiajul electronic al rusilor. Aceste statii au o putere mai mare, avantaj care, in acelasi timp, vine cu un dezavantaj: in felul acesta rusii ar putea identifica de unde vine semnalul si ar localiza exact pozitia unitatii ucrainene.

Acesta e si motivul pentru care militarii Kievului sunt instruiti sa foloseasca statiile doar pentru comunicatii urgente, asa cum a cu prilejul retragerii din Severodonetk.

Armata ucraieana s-a retras zilele trecute din Severdonetk dupa ce orasul, care a fost scena unor lupte aprige in ultimele saptamani, a fost ocupat in intregime de rusi. Un militar ucrainean a povestit, cu acest prilej, ca armata rusa foloseste tactica „pamantului parjolit”.

„Daca ar fi doar infanterie si un asalt, am fi in continuare capabili sa ne aparam, dar tactica lor este sa distruga toate cladirile, sa distruga tot ce exista si pur si simplu sa nu avem unde sa ne retragem, unde sa ducem un razboi de pozitie, de unde sa ne aparam”, a spus militarul ucrainean din Donbas.

Sursa: