O fabrica de bere din Lvov, cel mai important oras din vestul tarii, a trecut la producerea de cocktailuri Molotov si mancare pentru refugiati, deoarece legea martiala in vigoare in Ucraina presupune implicit si o interdictie asupra alcoolului. Astfel, administratia companiei a decis sa sprijine eforturile de razboi ale statului ucrainean. 

Cokcteiluri Molotov, hrana pentru refugiatii care au fugit din calea violentelor sau tricouri pentru strangerea de fonduri pentru fortele armate sunt doar cateva dintre activitatile pe care le desfasoara in prezent fabrica de bere artizanala Pravda, situata intr-o zona populara de la periferia orasului Lvov.

Taras MASELKO, COORDONATOR RELATII PUBLICE LA BERARIE:”Am inceput cu aceasta sticla doar pentru a face ceva, deoarece beraria a fost inchisa. Asa ca baietii fac acum cokctailuri. Noi producem destul de multe, de ordinul miilor si le oferim membrilor Apararii Nationale Teritoriale ca sa fim pregatiti in caz ca soldatii rusi si tancurile rusesti vor veni aici. De asemenea, livram si la Kiev si in alte orase care au nevoie pentru a rezista in fata tehnicii militare.” 

Lvov, cel mai mare oras din vestul Ucrainei, a fost atacat marti cu rachete de fortele rusesti, cel putin 5 persoane fiind ranite.

”Nu trebuie sa fie varsare de sange, dar ceea ce facem acum este impotriva razboiului. Este o teroare a razboiului. Este imposibil de descris. Am prieteni in alte regiuni si istoriile pe care mi le spun sunt pur si simplu terifiante.” 

Cei peste doua mii de angajati ai fabricii din Lvov - si alti o mie in restul tarii - preiau zi de zi noi atributii pentru a suplini diverse nevoi. In paralel cu productia de cokctailuri Molotov, in bucataria fabricii Pravda se pregatesc bucate pentru miile de refugiati care au ajuns la Lvov, dupa ce au fugit din regiunile cele mai afectate de razboi, precum Kiev, Harikov sau Mariupol. Unii refugiati au trecut frontiera in Polonia, la doar 80 de kilometri distanta de Lvov, dar mai bine de 200 de mii au ramas in oras, adapostiti in centre scolare, stadioane sau camine studentesti.

”Am decis sa plecam deoarece am vazut cum a fost bombardat orasul Harikov, cat de mult au suferit oamenii si au fost lansate si bombe cu vacuum, care se considera interzise, dupa care bombardarea Kievului.” 

”Cand cineva ma intreaba de unde sunt si spun Harikov, expresia fetei este de parca am venit de la Hiroshima.”

Peste 10 milioane de ucraineni, inclusiv mai mult de jumatate din populatia copiilor din Ucraina, si-au parasit casele de la inceputul razboiului luna trecuta, potrivt ONU. Dintre acestia, 6,5 milioane sunt stramutati in interior si 3,9 milioane au trecut granitele catre tarile invecinate.