O inregistrare video distribuita pe platformele social media arata o noua arma interesanta cu origini necunoscute in dotarea fortelor armate ucrainene.
Administratorii contului Ukraine Weapons Tracker noteaza ca militarii batalionului TDF Melitopol folosesc patru mortiere de 120 de milimetri despre care pe retelele de socializare ar fi circulat informatia eronata ca ar fi de fabricatie americana.
„De fapt ele sunt si mai interesante - aceste mortiere nu sunt americane ci copii iraniene ale modelului israelian Soltam K6 numit HM-16 [de catre iranieni]”, noteaza Ukraine Weapons Tracker.
Modul in care aceste mortiere fabricate in Iran ar fi putut ajunge in dotarea fortelor armate ucrainene reprezinta intr-adevar un mister, tinand cont ca Teheranul, un aliat traditional al Rusiei, a fost una dintre putinele state din lume care a refuzat sa condamne razboiul de agresiune declansat de presedintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.
Iranul nu doar ca nu a votat pentru rezolutia ONU de condamnare a razboiului, dar ayatollahul Ali Ali Khamenei declara la inceputul lunii martie, la o saptamana dupa declansarea razboiului, ca Ucraina este o „victima” a politicilor duse de Statele Unite, potrivit AFP.
Mai mult, presa iraniana anunta o „strangere” a relatiilor si cooperarii dintre Rusia si Iran pe 22 iunie, data la care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a deplasat la Teheran pentru o vizita oficiala, unde s-a intalnit cu mai multi oficiali, printre care si presedintele ultraconservator Ebrahim Raisi.
In urma cu cateva zile Casa Alba avertiza ca Rusia a cerut Iranului „sute” de drone militare pentru razboiul din Ucraina, informatie negata de Teheran.
Armele cu origini misterioase din dotarea armatei ucrainene
Mortierele de 120 de milimetri nu sunt primele arme sau echipamente cu origini necunoscute vazute in inregistrari sau fotografii aparute pe platformele social media de la izbucnirea razboiului la sfarsitul lunii februarie.
Mai multe imagini distribuite la inceputul lunii iunie aratau un tanc misterios capturat de fortele armate ruse. Tancul, un model T-72M1 de fabricatie sovietica, a fost reconditionat in 1993 de compania de armament bulgara Apolo, fotografiile facute in interiorul acestuia aratand ca vehiculul militar un kilometraj redus.
„Bulgaria nu a anuntat nicio livrare de tancuri asadar sursa acestuia este destul de misterioasa”, nota Ukraine Weapons Tracker la momentul respectiv.
O inregistrare video amplu distribuita pe retelele de socializare la sfarsitul lunii mai arata de asemenea ca ucrainenii au inceput sa foloseasca obuzierele italiene FH70 promise de Roma. Insa proiectilele vazute in inregistrarea video sunt unele de tip 155 tkr88, o munitie cu o raza de 24 de kilometri produsa in Finlanda.
Detaliul ar putea sugera ca tara nordica a trimis un pachet de asistenta militara Kievului pe care nu l-a dezvaluit.
In ceea ce priveste mortierele de 120 de milimetri vazute in noua inregistrare video, doua posibilitati sunt ca ele sa fi fost cumparate de ucraineni de la un contractor independent sau sa fi fost livrate de Statele Unite dupa ce au fost capturate in timpul luptelor din Orientul Mijlociu impotriva Statului Islamic.
Administratorii contului Ukraine Weapons Tracker speculeaza ca mortierele ar putea proveni de la grupari clientelare ale Teheranului, rebelii houthi din Yemen fiind un candidat probabil, desi originea lor nu poate fi stabilita cu certitudine.