SUA au prezentat Ucrainei o așa-numită propunere „finală” de pace, care implică recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei și recunoașterea neoficială a controlului rusesc asupra aproape tuturor teritoriilor ocupate de la începutul invaziei la scară largă, scrie știrileprotv.ro. 

„Documentul de o pagină pe care SUA l-a prezentat oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută descrie acest lucru ca fiind „oferta finală” a președintelui Trump. Casa Albă insistă că este pregătită să renunțe dacă părțile nu ajung curând la o înțelegere.”

Potrivit surselor Axios, propunerea președintelui american Donald Trump implică concesii semnificative din partea omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, care a exclus anterior recunoașterea Crimeei ca fiind rusă și recunoașterea unor părți din patru oblasturi din estul și sudul Ucrainei ca fiind sub control rusesc, notează Ukrainska Pravda.

O sursă apropiată guvernului ucrainean a raportat că Ucraina consideră această propunere extrem de părtinitoare în favoarea Rusiei.

„Propunerea spune foarte clar ce câștiguri tangibile obține Rusia, dar spune doar vag și general ce va obține Ucraina”, a declarat sursa.

Ce ar primi Rusia conform propunerii lui Trump:

• Recunoașterea conform legii de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei.
• Recunoașterea de facto a ocupării aproape a întregului Oblast Lugansk și a părților ocupate ale oblasturilor Donețk, Herson și Zaporojia.
• Promisiunea că Ucraina nu va adera la NATO (documentul menționează că aderarea la UE este posibilă).
• Ridicarea sancțiunilor impuse începând din 2014.
• intensificarea cooperării economice cu SUA, inclusiv în sectoarele energetic și industrial.

Ce ar primi Ucraina:

• „O garanție solidă de securitate” care implică un grup special de țări europene și, eventual, neeuropene care împărtășesc aceleași idei. Documentul conturează vag modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii. Implicarea SUA nu este menționată.
• Restituirea unei mici părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
• Navigație neîngrădită de-a lungul râului Dnipro în zonele în care acesta trece de-a lungul liniei de contact.
• despăgubiri și asistență pentru reconstrucție (nu sunt indicate sursele de finanțare).

Propunerea „finală” se referă, de asemenea, la controlul SUA asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care ar fi considerată în mod oficial teritoriu ucrainean, electricitatea produsă de aceasta fiind furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.

Documentul menționează, totodată, un acord SUA-Ucraina privind resursele minerale, care, potrivit lui Trump, este planificat să fie semnat joi, 24 aprilie.

Un oficial american care a luat parte la discuții a declarat că secretarul de stat american Marco și Witkoff au lucrat împreună „pentru a dezvolta un cadru care să ne apropie de încheierea războiului”.

Cu toate acestea, potrivit oficialului, Kievul este în prezent mai interesat să discute despre o încetare a focului de 30 de zile în timpul întâlnirilor de la Londra decât să aprobe planul de pace propus.

„Negocierile continuă, simțim din nou, și sperăm că ne îndreptăm în direcția bună”, a declarat marți, 22 aprilie, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, reporterilor.