Contraofensiva ucraineana nu reuseste sa sparga apararea rusa fortificata in principal din cauza ca multi militari, inclusiv unele dintre cele mai bune unitati de lupta sunt desfasurate in mod gresit spun oficiali americani si occidentali, potrivit The New York Times, citata de digi24.ro.
Obiectivul principal al contraofensivei este sa intrerupa liniile de aprovizionare in sudul Ucrainei, prin taierea ”podului” dintre Rusia si Peninsula ucraineana Crimeea, anexata in 2014.
Insa, in loc sa se concentreze asupra acestui obiectiv, comandantii ucraineni si-au imprastiat trupele si puterea de foc din est in sud, critica oficiali americani.
Ca atare, numeroase forte ucrainene se afla in apropiere de Bahmut si alte orase din estul Ucrainei si nu la Melitopol si Berdiansk, in sud, doua fronturi cu mult mai importante strategic, critica acesti oficiali.
Planificatori americani au sfatuit Kievul sa se concentreze asupra frontului catre Melitopol - prioritatea absoluta a Ucrainei - si sa strapunga campurile de mine rusesti si alte aparari rusesti, chiar daca ucrainenii pierd multi militari si echipament.
Numai printr-o schimbare a tacticii si printr-o actiune spectaculoasa, se va putea schimba ritmul contraofensivei, declara un oficial american care, la fel ca ceilalti sase oficiali din Occident intervavati, au vorbit sub protectia anonimatului despre ”deliberari interne”, scrie NYT, potrivit News.ro.
Alt oficial american declara ca ucrainenii sunt prea imprastiati si este necesar sa-si consolideze puterea de lupta intr-un singur loc.
Dupa aproape trei luni de la lansarea acestei contraofensive, ucrainenii ar putea fi ostili acestor sfaturi, mai ales in contextul in care pierderile cresc, iar Rusia detine avantajul atat in privinta trupelor, cat si a echipamentului.

Seful Statului Major american Interarme, generalul Mark Milley, omologul sau britanic, amiralul Sir Tony Radakin si comandantul trupelor americane in Europa, generalul Christopher Cavoli, il indemnau intr-o teleconferinta, la 10 august, pe comandantul militar ucrainean, generalul Valeri Zalujni, sa se concentreze asupra frontului principal.
Doi oficiali, informati despre aceasta intalnire, declara ca Valeri Zalujni a fost de acord.
Rolul amiralului Radakin este extrem de important si nu a fost larg apreciat, declara ei.
Generalul Milley sta de vorba cu Zalijni in fiecare saptamana despre strategie si nevoile Ucrainei.
Insa administratia Biden le-a interzis ofiterilor americani de rang inalt sa viziteze Ucraina, din motive de securitate si pentru a evita o crestere a tensiunilor cu Moscova.
Marea Britanie nu a impus insa asemenea obligatii, iar amiralul Radakin, un ofiter distins care a luptat timp de trei ani in Irak, a dezvoltat o relatie stransa cu omologul sau ucrainean in numeroase vizite in Ucraina.
Oficialii americani declara ca exista indicii care arata ca Ucraina a inceput sa-si mute unele forte mai experimentate din est in sud.
Dar chiar si cele mai experimentate unitati au fost reconstituite de mai multe ori, dupa ce au suferit pierderi importante.
Aceste unitati se bazeaza tot mai mult pe un numar tot mai mic de comandanti superiori.
Unele plutoane sunt alcatuite din militari raniti, intorsi sa lupte.
Situatia pe front
Numarul total al militarilor ucraineni si rusi ucisi sau raniti de la inceputul razboiului se apropie de o jumatate de milion, potrivit unor oficiali americani, un bilant stupefiant.
Ucraina a patruns cel putin un strat al apararii ruse in sud, in ultimele zile, si isi sporeste presiunea, potrivit unor oficiali americani si ucraineni.
Ea este pe punctul de a cuceri Robotine, un sat din sud situat in apropierea liniei ruse de aparare. Cucerirea acestui sat ar fi un semn bun, estimeaza oficialii americani.
Un purtator de cuvant al armatei ucrainene, contactat de NYT prin SMS si la telefon marti, nu a raspuns, scrie ziarul.
Insa unii analisti considera ca eventuale progrese ar fi prea tarzii.
Luptele se desfasoara pe un teren in mare parte plat, care favorizeaza apararea.

Rusii lupta din pozitii ascunse, pe care militari ucraineni le vad abia cand se afla la cativa metri de ele.
La cateva ore dupa ce ucrainenii curata un teren de mine, rusii trag o racheta care disperseaza si mai multe in acelasi loc.
Potrivit doctinei americane a razboiului, exista intotdeauna un efort principal care sa garanteze alocarea unui maximum de resurse unui singur front, chiar daca forte de sustinere lupta in alte zone pentru a se apara impotriva unui esec sau a dispersa aparari inamice.
Insa Ucraina si Rusia lupta dupa vechea doctrina comunista sovietica, care incearca sa minimizeze rivalitatile intre factiunile armatei prin furnizarea unor cantitati egale de trupe si echipament intre comandamente.
Amandoua armatele ucraineana si rusa au esuat sa-si prioritizeze cele mai importante obiective, critica acesti oficiali.
Concentrarea continua a Ucrainei asupra Bahmutului, una dintre cele mai sangeroase batatii din razboi, lasa perplecsi atat spionajul american cat si oficiali militari.
Ucraina a investit cantitati uriase de resurse in apararea regiunii Donbas, iar presedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu vrea sa lase impresia ca renunta sa incerce sa recucereasca teritoriul pierdut.
Insa oficiali americani subliniaza ca politica trebuie, cel putin temporar, sa treaca in planul secund si lasa locul unei strategii militare solide.
Strategi americani considera ca pastrarea unei forte mici langa oraselul distrus este justificata pentru a incercui trupele ruse si a le impiedica sa-l foloseasca drept baza de atac.
Insa Ucraina are acolo suficiente trupe pentru a incerca sa recureasca zona, o decizie care, avertizeaza ofciali americani, va antrena pierderi mari in schimbul unui castig strategic mic.
Oficiali americani le-au spus liderilor ucraineni ca pot securiza teritoriul din jurul Bahmutului cu mult mai putine trupe si ca trebuie sa mute fortele catre tinte din sud.
Liderii ucraineni si-au aparat strategia si repartizarea fortelor, subliniind ca lupta in mod eficient atat in est, cat si in sud.
Numarul mare de militari este necesar pentru a exercita presiuni asupra Bahmutului si in apararea unor atacuri ruse concentrate vizand nors-estul Ucrainei, afirma ei.
Comandantii ucraineni isi disputa resursele si au propriile idei despre unde pot reusi.
Criticile americane ale contraofensivei ucrainene sunt formulate din perspectiva unei generatii de ofiteri care nu au purtat niciodata un razboi la aceasta scara sau intensitate.
Iar doctrina americana a razboiului nu a fost testata niciodata intr-un mediu ca cel din Ucraina, unde razboiul electronic blocheaza comunicatiile si GPS-ul si unde nici armata rusa, nici aramata ucraineana nu au atins superioritatea aeriana.
Oficiali americani estimeaza ca Ucraina dispune de una pana la sase saptamani inainte ca ploaia sa impuna o pauza a contraofensivei.
In august, Ucraina a amanat cel putin o ofensiva din cauza ploii.
„Conditiile de pe teren sunt intotdeauna factori fundamentali” in operatiuni militare, declara duminica presei generalul Milley.
„Toamna si primavara nu sunt optime pentru operatiuni interarme”, sublinia el.
Vremea ploioasa nu va opri lupta, insa, daca Ucraina strapunge liniile rusesti in saptamanile urmatoare, noroiul va ingreuna succesul si recucerirea unei parti mai importante de teritoriu, potrivit unor oficiali.
Mai important decat vremea, spun unii analisti, este ca principalele forte de asalt ucrainene ar putea fi epuizate pana la jumatatea sau sfarsitul lui septembrie.
In urma cu o luna, Ucraina a inlocuit prin rotatie fortele initiale, care nu au reusit sa sparga apararea rusa.
Ea si-a schimbat si tacticile pe campul de lupta, revenind la vechile modalitati de uzare a fortelor ruse cu artileria si rachete cu raza lunga de actiune, in loc sa sara in campuri minate in bataia focului.
Recent, Ucraina a inceput sa recurga la ultimele sale rezerve strategice - brigazi mobile aeriene care sa exploreze orice inaintare.

Luptele pot continua luni de zile, insa oficiali americani si occidentali avertizeaza ca actuala contraofensiva ucraineana nu va avea suficienta putere de foc sa recucereasca cea mai mare parte a celor 20 de procente din tara ocupate de Rusia.
Oficiali americani spun ca ei nu considera ca aceasta contraofensiva ucraineana este sortita esecului, dar recunosc ca ucrainenii nu au avut succesul la care aliatii lor sperau atunci cand a inceput contraofensiva.
„Noi nu evaluam ca conflictul este in impas”, aprecia marti consilierul in probleme de securitate nationala al Casei Albe Jack Sullivan.
„Continuam sa sustinem Ucraina in efortul sau de a-si recuceri teritoriul prin aceasta contraofensiva si vedem ca ea continua sa recucereasca teritoriu in mod metodic si sistematic”, adauga el.
In pofida faptului ca o forta rusa mai mica si ascunsa a obtinut rezultate mai bune in sudul Ucrainei decat anticipau oficiali si analisti americani, Kremlinul se confrunta in continuare cu probleme sistemice.
Trupele ruse sufera din cauza unor linii de aprovizionare slabe, a moralului scazut si a logisticii proaste, estimeaza un oficial american de rang inalt.
Insa Rusia isi pastreaza modul traditional de a purta razboaie terestre in Europa - obtinand rezultate slabe in primele luni sau ani si adaptandu-se si perseverand atunci cand luptele se impotmolesc.
In schimb, trupele ucrainene, prin lansarea acestei contraofensive, au de urcat cel mai abrupt urcus, potrivit acestui oficial.
Ele au avut nevoie de mai mult de doua luni - si nu o saptamana, cum se credea initial - sa strapunga prima linie a apararii ruse.
Mai multi oficiali americani estimeaza ca Ucraina va ajunge la jumatatea drumului catre Marea Azov pana la iarna, cand vremea rece ar putea intrerupe din nou luptele.
Oficialul american de rang inalt citat apreciaza ca acesta ar fi un „succes partial”.
Unii analisti estimeaza ca aceasta contraovensiva nu va atinge nici macar acest rezultat.
Chiar daca actuala contraofensiva nu va reusi sa ajunga pe coasta, oficiali si analisti estimeaza ca, daca va reusi sa puna linia coastei in raza de actiune a artileriei ucrainene si altor lovituri, ar putea cauza chiar si mai multe probleme fortelor ruse in sud, care depind de aceasta ruta de aprovizionare.
Generalul Milley declara duminica presei, la bordul unui avion catre Roma, ca ultimele doua luni ale contraofensivei ai fost „lungi, sangeroase si incete”.
„A durat mai mult decat planuia Ucraina”, aprecia el, „dar fac progrese limitate”.