Casa Albă se îndreaptă rapid spre acceptarea cererilor-cheie ale Rusiei de a pune capăt războiului din Ucraina, inclusiv prin susținerea „planului de pace” în patru puncte al Kremlinului - subminând poziția Kievului - și prin promovarea unei narațiuni globale care solicită înlocuirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, printre alte acțiuni prorusești, potrivit unor interviuri cu mai mulți înalți funcționari ucraineni și unor documente nepublicate anterior și analizate de Kyiv Post, transmite digi24.ro.

Documentele sugerează că Washingtonul a devenit mai receptiv la versiunea Kremlinului privind originile războiului - o versiune pe care Moscova o promovează acum în mod agresiv în rândul publicului occidental, spun sursele citate. Această narațiune susține că extinderea NATO și presupusa discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina au fost principalele declanșatoare ale conflictului, în ciuda faptului că aceste afirmații au fost dezmințite în mod repetat de când Rusia le-a folosit pentru prima dată pentru a-și justifica invazia Crimeei din 2014. 

Potrivit mai multor surse, Moscova este din ce în ce mai încrezătoare că SUA sunt pregătite să îndeplinească majoritatea cererilor sale, inclusiv să facă din îndepărtarea lui Zelenski o condiție prealabilă pentru orice soluționare negociată. 

Sursele atribuie această schimbare aparentă a poziției SUA discuțiilor directe dintre președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin negocierilor de pace în curs de desfășurare în Arabia Saudită și încălzirii relațiilor SUA-Rusia. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a refuzat să confirme sau să infirme informațiile pentru Kyiv Post.

„Planul de pace” în patru puncte al Rusiei 

Încălzirea relațiilor bilaterale dintre Washington și Moscova a încurajat Kremlinul să prezinte un set de cerințe nenegociabile pe care se așteaptă să servească drept bază pentru orice acord de pace - termeni care, potrivit unor surse, au fost primiți cu interes la Washington. 

Mai multe surse din cadrul comunității diplomatice și de informații ucrainene, care au cunoștință directă de cererile Rusiei, au confirmat că oficialii americani au declarat că sunt dispuși să accepte cel puțin patru puncte majore ale planului Moscovei: 

Încetarea sprijinului militar occidental - Moscova insistă să pună capăt tuturor livrărilor de arme, schimburilor de informații și antrenamentelor pentru forțele ucrainene. Rămâne neclar dacă această cerință se aplică numai asistenței americane sau și ajutorului european. 

Recunoașterea teritoriilor controlate de Rusia - Rusia dorește recunoașterea internațională a Crimeei, Kherson, Zaporizhzhia, „Republica Populară Donețk” și „Republica Populară Luhansk” ca teritoriu rusesc. În septembrie 2022, Rusia a încorporat oficial regiunile în constituția sa. 

Restabilirea statutului proeminent al culturii, limbii și bisericii ruse - Moscova dorește să restabilească statutul proeminent al culturii ruse în Ucraina prin reintroducerea limbii ruse, a mass-media ruse și a Bisericii Ortodoxe Ruse în viața de zi cu zi - măsuri care ar anula efectiv politicile post-2014 ale Ucrainei menite să reducă influența rusă. 

Revenirea la termenii proiectului de acord privind Protocolul de la Istanbul - Kremlinul face presiuni pentru „revenirea la termenii acordului de la Istanbul în toate domeniile”. 

Proiectul de acord al Protocolului de la Istanbul a fost un set de proiecte de propuneri de pace negociate între Ucraina și Rusia în martie 2022, care includeau discuții privind neutralitatea Ucrainei, garanții de securitate și limitări ale armatei sale în schimbul retragerii trupelor ruse. Întoarcerea la Istanbul ar fi, în opinia multor experți, nefavorabilă intereselor Ucrainei. 

Intensificarea eforturilor de înlăturare a lui Zelenski 

Potrivit unor surse, Kremlinul a intensificat o campanie agresivă de dezinformare menită să îl discrediteze pe Zelenski, prezentându-l drept un obstacol în calea încheierii războiului. 

„Rusia încearcă să exploateze tensiunile dintre echipele președinților american și ucrainean pentru a promova „tezele de la Istanbul” ca cerințe față de Ucraina pentru o posibilă încetare a ostilităților și viitoare acorduri de pace”, a declarat un înalt oficial guvernamental ucrainean pentru Kyiv Post.

Din ce în ce mai mult, presa rusă a fost îndrumată să promoveze relatări care pun la îndoială legitimitatea lui Zelenski, a declarat o sursă, într-un efort de a răspândi ideea că acesta se agață de putere în timp ce obstrucționează o soluție negociată. 

Campania în curs de desfășurare, care vizează în primul rând publicul american, urmărește să erodeze sprijinul politic și public american pentru Ucraina și include relatări pe care Trump pare să le fi repetat de mai multe ori în discursurile din Biroul Oval din ultima lună. 

Un specialist în dezinformarea rusă în Ucraina, cu sediul la Kiev, care a cerut ca numele său să nu fie folosit din cauza sensibilităților politice actuale, a confirmat că a existat o creștere a eforturilor de a discredita guvernul ucrainean și de a influența Statele Unite în favoarea relatărilor susținute de Kremlin. 

Sursele au indicat că obiectivul final al Kremlinului pare să fie acela de a-l presa pe Zelenski să ridice interdicția Ucrainei privind discuțiile cu Rusia și să anunțe alegeri - pași care ar putea deschide calea pentru un guvern mai favorabil Moscovei la Kiev. 

Devenirea unui influențator global 

Moscova colaborează, de asemenea, cu personalități politice ucrainene din străinătate, au confirmat surse avizate, pregătind terenul pentru apariția unor candidați pro-ruși în viitoarele alegeri. 

„Totul este adevărat”, a confirmat un ofițer superior de informații ucrainean cu privire la document și la planurile Rusiei. „Acest lucru se întâmplă cu adevărat”. 

Un alt oficial guvernamental ucrainean de rang înalt care cunoaște situația a indicat că o „cantitate semnificativă de informații” obținute de diplomații ucraineni indică faptul că Rusia „încearcă să exploateze diferențele dintre părțile ucraineană și americană pentru a-și promova viziunea asupra viitoarelor negocieri de pace. 

Obiectivul specific al acestor narațiuni este de a „destabiliza situația socio-politică din Ucraina”, a declarat sursa. 

Recenta orientare a Washingtonului către Moscova a uimit aliații, declanșând tensiuni transatlantice. Un al treilea oficial ucrainean a declarat că partenerii Americii, în special britanicii, au transmis omologilor lor ucraineni surprinderea și consternarea lor cu privire la rapiditatea cu care a dispărut sprijinul SUA pentru Kiev. 

„Este un joc foarte murdar”, a spus sursa, referindu-se la modul în care administrația Trump gestionează în prezent negocierile. 

Cu toate acestea, oficialii Departamentului de Stat al SUA au declarat pentru Kyiv Post că negocierile de pace în curs de desfășurare au fost menite să forțeze Ucraina și Rusia să se așeze la „masa negocierilor” - nu să aleagă o parte în detrimentul celeilalte.