Olanda, Danemarca şi Suedia au indicat că sunt pregătite să participe la planul lui Donald Trump care prevede cumpărarea de arme pentru Ucraina de către Europa, relatează marți agenția France Presse, preluată de Agerpres, scrie hotnews.ro.
Danemarca este „absolut pregătită” să se alăture programului şi va contribui financiar la acesta, a declarat ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, înaintea unei reuniuni a omologilor săi din UE la Bruxelles. „Trebuie să punem la punct detaliile”, a spus el.
Omologul său olandez, Caspar Veldkamp, a indicat că Ţările de Jos iau în considerare să participe şi ele. „Vom examina ceea ce putem face în legătură cu anunţul lui Donald Trump şi vom pleca de la aceasta”, a afirmat el.
Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat că Suedia va oferi de asemenea asistenţă. „Salutăm decizia americană de a autoriza înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei şi de a deschide calea livrărilor de rachete Patriot şi a altor sisteme de armament Ucrainei. Suedia îşi va aduce contribuţia sa”, a declarat ministrul Jonson într-un comentariu pentru AFP.
„Ucraina are mare nevoie să-şi consolideze apărarea antiaeriană, în special cu rachete Patriot, având în vedere bombardamentele şi atacurile neîncetate ale Rusiei”, a adăugat el.
Arme americane „de ultimă generație” pentru Ucraina, plătite de ţările europene din NATO
Preşedintele american a anunţat luni o linie mai dură faţă de Moscova în privinţa războiului în Ucraina, acordând Kremlinului 50 de zile pentru a pune capăt luptelor, avertizând că în caz contrar Rusia se va confrunta cu noi sancţiuni economice masive.
În colaborare cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, el a dezvăluit un acord potrivit căruia ţările europene membre ale Alianţei Nord-Atlantice vor cumpăra pentru miliarde de dolari arme din SUA – inclusiv baterii antirachetă Patriot – pentru a le expedia apoi Kievului.
Germania, prima economie a Europei, a declarat deja că va juca un rol crucial în acest program, oferindu-se să achiziţioneze două sisteme Patriot.
Rămâne de văzut cât timp le va lua ţărilor europene să expedieze aceste arme Ucrainei, vizată zilnic de loviturile Rusiei.
Ce țări europene ar mai putea cumpăra arme pentru Ucraina
Mark Rutte a precizat că ţările europene ar putea recurge la stocurile lor, care ar putea fi apoi completate cu noi arme americane. Totuşi, puţine ţări dispun de sisteme precum Patriot, iar cele care le deţin sunt reticente în a le da din motive de securitate.
Potrivit lui Rutte, pe lângă Germania, Danemarca, Suedia şi Olanda, şi alte ţări membre NATO, precum Canada, Norvegia, Finlanda şi Marea Britanie figurează printre potenţialii cumpărători de arme pentru Ucraina.
„Norvegia dialoghează strâns cu Ucraina pentru a stabili cea mai bună modalitate de a furniza ajutor militar acestei ţări”, a reacţionat ministrul norvegian al apărării, Tore O. Sandvik, într-un mesaj trimis AFP.
„Norvegia a contribuit într-un mod semnificativ la apărarea antiaeriană a Ucrainei, în special prin cofinanţarea donării unui sistem Patriot şi a unor rachete”, a amintit el.
La rândul său, premierul finlandez Petteri Orpo a declarat pentru postul public de televiziune Yle că guvernul său va „evalua fiecare decizie una câte una atunci când va avea informaţii mai precise despre aspectele în cauză”.