Lovitură pentru Ucraina. Pentagonul a suspendat livrările de rachete antiaeriene și alte tipuri de muniție de înaltă precizie. Casa Albă a scris într-un comunicat că decizia a fost luată de șeful biroului politic al Pentagonului, din cauza îngrijorărilor legate de starea propriilor rezerve militare. Într-o primă reacție, ministrul ucrainean de externe a spus că orice întârziere sau amânare în livrările de arme încurajează Rusia să-și continue invazia. În schimb, Germania încearcă să umple golul lăsat de SUA. Potrivit presei de la Berlin, autoritățile au început să finanțeze producția a peste 500 de drone kamikaze cu rază lungă de acțiune, menite să sprijine apărarea ucraineană în fața atacurilor rusești.
Într-un moment critic al războiului, când Ucraina se bazează tot mai mult pe sprijinul occidental, Washingtonul a tras frâna de urgență: livrările de rachete Patriot, Hellfire și muniții de înaltă precizie au fost suspendate. Casa Albă susține că decizia a fost luată pentru a proteja interesele Statelor Unite, în urma unei analize a stocurilor militare.
Nick SCHIFRIN, ANALIST POLITIC: „Printre acestea se numără rachete Patriot pentru apărarea aeriană, proiectile de artilerie de 155 mm, rachete Gimler, rachete antiaeriene Stinger și rachete Hellfire lansate de avioane.”
La rândul său, Pentagonul afirmă că forțele americane rămân complet pregătite, iar administrația Trump evaluează noi opțiuni pentru sprijinirea Kievului, fără a compromite securitatea națională. Unii democrați au avertizat că oprirea livrărilor de arme ar putea avea un impact devastator asupra Ucrainei, întrucât țara se confruntă cu lupte intense cu forțele de invazie ruse.
Nick SCHIFRIN, ANALIST POLITIC: „Oprirea armelor va afecta și capacitatea Ucrainei de a trece la ofensivă. De exemplu, rachetele Gimler, care pot lovi ținte la 40 mile distanță, sunt folosite pentru a lovi concentrațiile de trupe rusești.”
Toate ajutoarele militare pentru Ucraina au fost oprite temporar în februarie, iar în martie a urmat o altă pauză, și mai lungă. Ulterior, administrația Trump a reluat livrările, însă doar pentru echipamentele aprobate anterior, în timpul mandatului lui Joe Biden. Nu au fost anunțate pachete noi de sprijin militar. Despre o nouă suspendare a ajutorului a relatat publicația Politico, ieri. Casa Albă nu a făcut publică vreo schimbare oficială de politică, semn că, pentru moment, e vorba de o pauză, nu de o oprire definitivă a ajutorului american. Pe de altă parte, presa germană a anunțat astăzi că Berlinul a început să finanțeze producerea de drone pentru Ucraina. Potrivit cotidianului conservator Die Welt, dronele kamikaze au o rază de acţiune de 1.200 km şi pot transporta o încărcătură explozivă de 50 kilograme, iar un prim contract fiind semnat pentru fabricarea a peste 500 de astfel de modele.
Publicația Bloomberg a scris că viitorul războiului modern se conturează acum în Ucraina. Deși țara vecină depinde încă de informațiile oferite de serviciile de informații americane și de apărarea antiaeriană a aliaților pentru a intercepta rachetele rusești, acum aproximativ 40% din armamentul său este produs pe plan intern, scrie agenția. Experții spun că „Ucraina devine un laborator al inovației militare”- dezvoltând noi sisteme care pot redefini modul în care se duc războaiele moderne. Aceste evoluții sunt atent studiate și, uneori, invidiate de Occident. Pe de altă parte și complexul militar-industrial al Rusiei evoluează. Potrivit Bloomberg, producția de drone de luptă din Rusia a crescut cu aproape 17% în luna mai. Cu toate acestea analiștii au remarcat diferențele dintre cele două modele. În timp ce Rusia mizează pe standardizare și producție de masă, eficientizând liniile industriale, Ucraina pariază pe creativitate și inovație, testând rapid prototipuri și adaptându-se din mers.