Pacea în Ucraina pare tot mai îndepărtată după convorbirea telefonică dintre Trump și Putin. Discuția nu a condus la un armistiţiu, iar Trump avertizează că s-ar putea retrage din discuțiile de pace dacă nu există progrese. Între timp, europenii spun că îşi vor consolida sancţiunile impuse Rusiei, după eşecul lui Trump de a obţine un armistiţiu în Ucraina de la Putin. Kievul analizează posibilitatea unor discuții de pace cu Rusia, SUA și UE într-un loc neutru. 

Donald Trump a scris pe platforma sa Truth Social, după convorbirea sa de ieri cu preşedintele Vladimir Putin că Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului, adăugând mai târziu la Casa Albă că el a crezut că „se fac unele progrese”.

„Am avut o discuție foarte bună și cred că au fost făcute progrese.”

După discuția cu Putin, Trump a vorbit la telefon cu președintele Zelenski și mai mulți lideri europeni.

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE: Ei bine, ceea ce am făcut și foarte puternic este că am spus să pornim chestia asta. Știi, am avut mulți dintre liderii națiunilor europene pe linie cu mine imediat după apelul( n.red-cu Putin) și trebuie să rezolvăm chestia asta. 5 mii de tineri mor în fiecare săptămână, în medie, și am văzut imagini prin satelit. Nu vrei să vezi aceste imagini. Va trebui să vedem ce se întâmplă. Acesta nu a fost războiul meu.”

Principalii aliaţi europeni ai Ucrainei sunt dezamagiți că discuția dintre Gtrump și Putin nu a condus la un armistiţiu în războiul din Ucraina. Așa că au decis să crească presiunea asupra Rusiei prin sancţiuni, a declarat cancelarul german Friedrich Merz într-o postare X. Donald Trump a anunțat că nu este pregătit să se alăture Europei cu noi sancţiuni pentru a face presiuni asupra Moscovei, invocând speranța unor progrese în negocierile de pace. Totuși președintele american avertizează că s-ar putea retrage din discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia dacă nu se înregistrează progrese semnificative.    

Donald TRUMP, PREȘEDINTELE STATELOR UNITE: „Vă spun, sunt implicate ego-uri mari, dar cred că ceva se va întâmpla. Și dacă nu, mă retrag pur și simplu și ei vor trebui să continue.”

Președintele rus Vladimir Putin a susținut, după convorbirea avută ieri cu președintele american Donald Trump, că eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina sunt „pe drumul cel bun” și că Moscova este pregătită să colaboreze cu Kievul la un „memorandum” privind un „viitor acord de pace”, dar a refuzat să dispună o încetare imediată a focului.    

Dmitrii PESKOV, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL KREMLINULUI: „Termenele limită pentru convenirea asupra unui memorandum privind un acord de pace cu Ucraina nu este și nu poate fi. Este clar că toată lumea ar dori să se facă asta cât mai repede posibil, dar desigur, diavolul se ascunde este în detalii.” 

Potrivit purtătorului de cuvânt a lui Putin proiectul de memorandum va fi formulat atât de Moscova, cât și de Kiev. Va avea loc un schimb al acestor proiecte de documente. Apoi contacte complexe pentru a dezvolta un singur text. Președintele Zelenski a confirmat că Ucraina ar putea semna un memorandum cu Rusia care să ducă la un acord de încheiere a războiului

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „După ce vom primi memorandumul cu propunerile rușilor vom formula viziunea noastră despre cum vedem noi lucrurile.” 

Totodată, Zelenski a respins cerința lui Vladimir Putin ca trupele ucrainene să se retragă din cele patru regiuni ale țării parțial ocupate de forțele Moscovei.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Dacă Rusia pune condiții să ne retragem trupele de pe teritoriul nostru, înseamnă că nu vor pace și nu vor ca războiul să se termine.”      

Convorbirea telefonică de două ore dintre președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, desfășurată ieri, a ridicat noi semne de întrebare cu privire la posibilitatea încheierii războiului din Ucraina în viitorul apropiat. După ce Trump a fost în esență de acord    cu „formula Putin” - mai întâi negocieri, apoi un armistițiu, și a refuzat să impună sancțiuni împotriva Federației Ruse pentru a forța încetarea focului, au început să se audă previziuni extrem de alarmante atât la Kiev, cât și în mass-media occidentală. Trump a spus clar liderilor europeni într-un apel cu aceștia ieri că va trage Statele Unite din conflict și va lăsa Ucraina și Rusia să negocieze direct, scrie Financial Times.

Joe WALSH, CONGRESMAN AMERICAN: „În loc America să fie un negociator între două părți, suntem blocați deoarece Trump ține cu o parte, cu partea rea și nu poate face mari mișcări. Iată de ce acest proces de pace se mișcă foarte încet.”    

Liderii europeni se tem că retragerea SUA dintr-o poziție activă va duce la un acord de pace în condițiile Moscovei. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ia în considerare organizarea unor discuții de pace cu participarea delegațiilor din Ucraina, Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană, anunță. Printre locațiile neutre luate în calcul se numără Turcia, Vaticanul sau Elveția.