După anunțul surpriză al SUA privind oprirea livrării unor tipuri de arme, Kievul solicită menținerea sprijinului militar din partea Washingtonului. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu autoritățile americane sunt în desfășurare, iar secretarul general al NATO a subliniat că este esențial ca țara să beneficieze de asistență completă și rapidă. La rândul său, Pentagonul a calificat măsura drept un gest de prudență și un pas pragmatic, dând asigurări că angajamentele față de partenerul ucrainean rămân solide.
Sean PARNELL ECHOES, ȘEFUL BIROULUI DE PRESĂ AL PENTAGONULUI: „Această revizuire a capacității, exact asta este, se desfășoară pentru a se asigura că ajutorul militar oferit altora este în concordanță cu prioritățile noastre de apărare. Nu vom oferi actualizări privind cantitățile sau tipurile specifice de muniții trimise Ucrainei, nici despre termenele asociate acestor livrări.”
Așadar, potrivit Pentagonului, sunt revizuite exporturile de arme către toți aliații, nu numai către Ucraina. Asta se întâmplă pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la scăderea stocurilor de muniţii esenţiale, inclusiv rachete antiaeriene, după ce multe dintre acestea au fost livrate în ultimul timp Israelului.
Și Departamentul american de Stat a reiterat că nu este vorba de o oprire a sprijinului pentru Ucraina.
Tammy BRUCE, PURTĂTOAREA DE CUVÂNT A DEPARTAMENTULUI AMERICAN DE STAT: „Repet: nu este vorba despre oprirea sprijinului pentru Ucraina sau a livrărilor de armament. Este un singur eveniment dintr-o situație anume. Nu trebuie trase concluzii exagerate.”
Pe de altă parte, oficiali ucraineni au declarat pentru The Economist că Statele Unite au oprit complet livrările de armament către Ucraina, inclusiv proiectile și piese de schimb — afirmație respinsă de autoritățile americane. Anterior, se raportase că Washingtonul suspendase doar anumite tipuri de armament critic, precum rachetele pentru apărarea antiaeriană și avioanele de luptă F-16. Iar Wall Street Journal scrie că sistarea de arme către Ucraina se referă inclusiv la armamentul care urma să fie livrat în curând și era pe drum, sau care era staționat în Polonia, în vederea livrării. Este vorba de rachete PAC-3 Patriot, mai multe sisteme de apărare aeriană Stinger, rachete aer-sol Hellfire și peste 90 de rachete aer-aer AIM destinate utilizării cu avioanele de luptă F-16 ale Ucrainei. În mesajul său video de aseară, președintele Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile privind sprijinul militar american continuă, iar părțile lucrează împreună la detaliile livrărilor.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „La nivel de lucru, Ucraina și SUA clarifică toate detaliile legate de livrarea sprijinului defensiv, inclusiv componentele de apărare. Oricum ar fi, trebuie să asigurăm protecția oamenilor noștri.”
La rândul său, secretarul general al NATO a subliniat că Ucraina are nevoie urgentă de tot sprijinul posibil pentru a putea face față agresiunii ruse.
Mark RUTTE, SECRETARUL GENERAL AL NATO: „Înțelegem că SUA trebuie să aibă grijă de rezervele lor și, în același timp, trebuie să permitem o anumită flexibilitate în această privință. Ucraina nu se poate descurca fără tot sprijinul legat de muniție.”
Rutte a subliniat că aliații europeni și-au intensificat eforturile pentru a contribui la apărarea Ucrainei, pentru care s-au angajat să acorde asistență militară în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro. Cu toate acestea europenii nu se pot descurca fără sprijinul practic al Washingtonului. Potrivit Politico şi altor publicaţii americane, Statele Unite doresc să pună capăt furnizării de sisteme de apărare antiaeriană Patriot, artilerie de precizie şi rachete Hellfire. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Volodimir Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să îi vândă Patriot, în plus faţă de cele deja furnizate, pentru a putea contracara mai eficient atacurile zilnice cu rachete şi drone ruseşti.