Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Dmitri Potapenco, analist si autor al mai multor carti despre economia Rusiei, vorbeste pe sleau despre impactul sanctiunilor economice impuse de Occident asupra Rusiei.
Sanctiunile Occidentului, anuntate dupa 24 februarie, vor afecta inevitabil economia Federatiei Ruse, insa lucrurile trebuie privite din perspectiva realitatii specifice din aceasta tara. Astfel, Rusia risca sa fie transformata in Coreea de Nord, dupa modelul de economie inchisa, iar efectele unei inflatii de 60% sau a inchiderii Bursei de Valori, soldate cu pierderi de zeci de trilioane de dolari, vor fi resimtite abia spre mijlocul lunii aprilie.
Acestea sunt doar cateva dintre afirmatiile analistului economic rus Dmitri Potapenco, autor al mai multor carti despre economia Rusiei. Potapenco vine din domeniul afacerilor si este si manager al Fondului de Management Strategic Development Group. Expertul ne-a facut o radiografie a economiei Rusiei, atat cea dinainte de razboi, dar si cea de acum, dupa sanctiunile impuse de Occident.
Ne propunem in acest interviu sa intelegem situatia reala in care a ajuns economia Federatiei Ruse ca urmare a sanctiunilor impuse de Occident. Informatiile care ajung la noi sunt foarte diferite si nu exista nicio certitudine ca acestea sunt veridice. Am vazut insa pe retelele sociale, cand acest lucru mai era inca posibil, ca oamenii sunt nemultumiti de cresterea preturilor. Cat sunt, in medie, aceste majorari?
Dmitri Potapenco: Exista opt etape prin care o marfa ajunge la client: productie, prelucrare, ambalare, transportare, logistica, depozitare, completarea loturilor, retail si utilizare. Este un lant lung. Da, se observa cresterea preturilor la zahar de aproape doua ori, anumite produse au disparut de la vanzare (in special in cazul dispozitivelor electronice, imbracaminte si altele).
De asemenea, daca pana acum pe un raft au fost zece marci ale unui produs, acum a ramas doar una, dar in cantitati mai mari. Sunt majorari la unele produse cu 20-30%. Dupa prognozele mele, schimbarile majore vor avea loc insa in perioada 10-20 aprilie.
Despre lipsa unor produse - am vazut pe retele de socializare mai multe inregistrari de pe camerele de luat de vederi din magazine din Rusia cu oameni care cumpara masiv anumite produse sau stau la rand la rafturi. In ce masura corespund realitatii? Sau sunt doar cazuri particulare?
Asemenea cazuri exista, dar panica este un lucru firesc in orice situatie de criza. Totusi a trecut prea putin timp ca sa spunem ca e ceva permanent. Este vorba despre un anumit lant comercial. Chiar daca toate livrarile vor fi sistate, inca aproximativ o luna si jumatate-doua, cel putin, vor fi suficiente marfuri pe rafturile magazinelor din tara.
„Noi suntem abia la varful unui „rollercoaster”, deja am vazut cam pe unde ne vom prabusi”
Referitor la consecintele sanctiunilor Occidentului, din cate vedem, a fost aprobat al patrulea pachet. Care sunt cele mai importante schimbari in economia Rusiei care deja s-au produs sau urmeaza sa aiba loc?
Aceste schimbari abia incep. Daca e sa facem o paralela, atunci acum noi suntem abia la varful unui „rollercoaster”, deja am vazut cam pe unde ne vom prabusi, cel putin eu, fiind economist si analist, avem centuri care ne tin, dar in curand ne vom prabusi astfel incat sa ne taie respiratia.
Acest lucru se va intampla in perioada 10-20 aprilie. Pana atunci, miercuri, de exemplu (n.r- azi), va avea loc un default tehnic. Rusia va incerca sa se achite in ruble, dar cel mai probabil acestea nu vor fi acceptate. Eu sunt cam rece fata de deciziile politicienilor europeni, pentru ca din cauza deciziilor lor neinspirate in 2008 (n.r.- razboiul din Georgia), a venit anume acest an 2022, asa cum il vedem acum.
Sanctiunile nu au inca un efect, deoarece exista proceduri tehnice firesti sau politicienii europeni se gandesc la faptul ca aceste sanctiuni ar putea avea consecinte nefaste si pentru tarile sale?
Sunt ferm convins de existenta birocratiei in Bruxelles care nu serveste poporul si are drept scop doar pastrarea locurilor politicienilor de acolo. Ei toti au grija de contextele lor preelectorale. Acum au de suferit exclusiv companiile private, care pleaca din Federatia Rusa, investitori privati, acolo nu este nimic de la stat.
In acest context, ce parere aveti despre opinia unor experti, dar si a cetatenilor de rand din Federatia Rusa, cum ca din cauza sanctiunilor Occidentului vor avea de suferit mai mult cei care le impun, avand in vedere ca Rusia reprezinta o piata mare?
In primul rand, Rusia nu reprezinta o piata mare, Rusia este o piata mica, ca sa fim obiectivi. Sunt companii care si-au construit gresit strategiile si pentru ei Rusia a devenit o piata mare. Asta nu este problema Rusiei, este problema acestor companii.
Dar referitor la intrebarea daca Europa va avea de suferit in acest caz - da, desigur, va avea de suferit. Asta pentru ca sunt cel putin cinci tari care sunt dependente in proportie de peste 40% de gazul rusesc.
Aceste state vor putea sa scape de aceasta dependenta, chiar si dupa cel mai optimist scenariu, in cel putin trei ani. Asta in conditiile in care vor incepe de acum masiv sa-si construiasca alternative. Subiectul gazului rusesc este un esec al politicienilor europeni, care de mult timp vorbesc despre energia verde, dar fara rezultate. Europa trebuie sa fie gata sa plateasca pentru asta. Si SUA vor avea.
„(Politicienii europeni) trebuie sa aiba talent sa-si convinga cetatenii sa plateasca mai mult pe facturi”
Cat de real este acest scenariu, potrivit caruia lumea, mai exact Europa, va renunta la gazul rusesc?
Este real, dar vor trebui sa plateasca. Erau doua posibilitati: sa plateasca incepand din 2008 sau acum, in mod urgent. Dar aici este important sa poata sa lucreze si cu alegatorii lor, ei tot au grija de procesele lor electorale interne. Trebuie sa aiba un talent ca sa-si convinga cetatenii sa plateasca mai mult pentru facturi.
Cum ii afecteaza in mod real sanctiunile pe oligarhii rusi si cat de eficiente sunt aceste metode pentru a atinge scopul declarat?
Din pacate, asta si este problema asa-numitei clase politice europene: ei nu inteleg nimic din politica din Rusia. Acesti oameni (oligarhii - n.r.) nu conduc Rusia. Da, ei se afla intr-un cerc apropiat conducerii. Da, ei sunt „portofele”, dar maine in locul lor pot fi pusi alti oameni.
Si ce daca a fost sechestrarea proprietatilor? Cum ii pot influenta aceste decizii pe cei care conduc in realitate Rusia, adica generali si locotenenti, si ce treaba au acesti oligarhi cum ii numiti dumneavoastra, cu deciziile Kremlinului? Ei doar sunt temporar admisi sa aiba acesti bani.
Ce va fi cu domeniul auto? Deja apar informatii despre posibile probleme cu reparatia automobilelor in conditiile restrictiilor de import a pieselor auto. Exista solutii ca aceasta industrie sa se dezvolte in Rusia in asa fel incat sa fie gasite alternative?
Sigur vor aparea probleme. Se va incerca sa fie gasite solutii din China. Acelasi lucru se va intampla in cazul avioanelor. Acest proces va fi insa de lunga durata. Domeniul auto va resimti o lovitura abia la toamna sau la inceputul iernii.
Multi dintre cei care promoveaza politica Kremlinului au un argument si anume acela ca Rusia poate sa produca totul singura, inclusiv echipamente medicale. In ce masura au dreptate aceste persoane?
Nicio tara, niciuna, nu poate sa se laude cu un ciclu inchis de productie, unul complet. Lumea este globalizata. In ziua de astazi sa spui ca oricare tara poate sa-si creeze un ciclu complet de productie este o prostie si o lipsa de profesionalism.
Va urma un astfel de scenariu: se vor gasi portite, in primul rand, prin China, India si Iran. Ulterior, Statele Unite ale Americii, care sunt departe de actiunile militare, vor lua alte decizii decat cele aprobate acum (privind introducerea sanctiunilor - n.r.). Iar mai tarziu sanctiunile introduse pur si simplu nu vor fi respectate.
Despre sectorul bancar: in prezent sistemul bancar din Rusia ramane practic izolat. Ce se va intampla cu rubla ruseasca mai departe?
Acest lucru vizeaza un numar de persoane foarte mic. Cea mai revoltata categorie o reprezinta clasa de mijloc. Ei sunt nemultumiti de limitari la scoaterea valutei, interdictia de a obtine vize etc. Aceste masuri, in primul rand, lovesc in clasa de mijloc.
Ca sa fie mai clar, ne spuneti, va rog, cam ce proportie constituie clasa de mijloc din numarul total al populatiei din Federatia Rusa (145 de milioane, datele statisticii oficiale pentru 1 ianuarie 2022) si aproximativ cati oameni traiesc la limita saraciei?
Daca e sa vorbim despre clasa de mijloc, am putea spune ca este categoria acelor persoane care au pasaport pentru a calatori peste hotare - sunt doar sase milioane de persoane. Din acest numar, au calatorit regulat doar trei milioane. Pana la aceasta „operatiune”, statistica oficiala arata ca la limita saraciei traiesc circa 20 de milioane de oameni, dar, dupa calculele noastre, in realitate ar fi vorba despre aproape 42 de milioane de persoane.
La noi se spune „nu am trait ca bogatii, nici nu trebuie sa incepem s-o facem”. Cei mai saraci nu prea vor fi afectati acum, pentru ca ei nici nu au visat la anumite libertati sau conditii mai bune. Iar clasa de mijloc traieste ca intr-o cusca inchisa cu un tigru, veti putea urmari cum sunt „distrusi”.
Referitor la cursul valutar, acesta va fi stabilit exclusiv in mod artificial. Dupa cum reiese din retorica actuala, nu exclud ca deja in foarte scurt timp se va intoarce articolul 88 din Codul Penal al Rusiei Sovietice, care prevedea pedepse pentru operatiuni valutare. Acum ne aflam abia la inceput.
Rusia a fost o tara foarte segregata. Aici permanent au fost oameni foarte bogati, pe care ii numiti „oligarhi”, apoi a fost un grup la care Europa prefera sa nu se gandeasca: este vorba despre generali, cei care in realitate conduc Rusia. Si apoi mai este un numar foarte mare de oameni care muncesc in domeniul bugetar, adica cei care pur si simplu executa functii bugetare, gen „sa vii”, „sa aduci” etc.
„In mediul rural salariul mediu este intre 40 si 67 euro, la Moscova o mie de euro este un salariu de inceput”
Care sunt salariile in Rusia? Ne intereseaza nu statistica oficiala care si ea este greu de accesat si de verificat. Dar care este situatia reala - cat primesc, in medie, lunar locuitori ai Federatiei Ruse?
Nu are sens sa calculam aceste salarii in euro, pentru ca oamenii aici nu traiesc platind in euro. Cei care traiesc in mediu rural nu traiesc doar din salariu. In mediul rural, salariul mediu este de la 15 pana la 25 de mii de ruble (40-67 euro, potrivit cursului valutar actual - n.r.).
Despre salariile in orasele Rusiei - nu este corecta o astfel de abordare. Cei care gandesc asa, nu inteleg realitatile acestei tari. Rusia nu inseamna orasele ei. Rusia inseamna mai multe „state” intr-un stat. Exista statul „Moscova”, „statul” Sankt Petersburg si sunt regiuni pana la Ural si dupa. Noi nu avem „mono-structure”.
Doar la Moscova si in regiunile din preajma, locuiesc in total aproximativ 22 de milioane de oameni. De exemplu, in raionul in care traiesc eu sunt 2,5 de milioane de locuitori. Unele state in Europa au mai putin locuitori.
Cu totul alta este situatia, de exemplu, in orasul Penza, cu mai putin de un milion de locuitori, mai exact, in jur de 600 de mii. Acolo un salariu de 25 de mii de ruble se considera o fericire, iar la Moscova un salariu de o mie de dolari este un salariu de inceput.
Este foarte diferit. De exemplu, putem sa analizam aspectul salarial in Germania, pentru ca acolo orasele sunt aproximativ egale, dar oricum si acolo este diferenta dintre Bavaria si partea de est a Germaniei. La noi aceasta diferenta este inmultita de zece ori.
Care este statistica somajului in Rusia?
Noi nu avem practic someri, dupa datele oficiale. Este o cifra practic nesemnificativa (4,3% in septembrie 2021, datele oficiale - n.r.). Doar ca nu avem o economie de piata libera. De fiecare data cum se intampla la noi, sunt chemati directorii companiilor mari si obligati sa angajeze oficial oameni, cu o plata lunara practic simbolica, dar pentru a asigura statistica.
Nu se poate din Europa analiza o tara care se constituie practic din cateva alte state si mai multe parti. Este o tara imensa. Trebuie sa o analizati foarte- foarte atent. Moscova este cu totul altceva decat Sankt Petersburg, iar Sankt Petersburg nu este Novosibirsk. Asta ca si cum sa facem o statistica medie pentru Barcelona, Praga si Paris. Fara a intelege aceasta divizare, nu va fi posibil sa intelegeti ce se intampla aici.
Ce solutii a propus sau este gata sa propuna Guvernul Rusiei pentru a minimiza socurile de la sanctiunile Occidentului?
Ele nu sunt si nu pot sa fie la ziua de astazi, pentru ca oficial a fost alocat un trilion de ruble pentru sustinerea economiei. Despre asta a anuntat premierul Mishustin (nr.- Mihail Misustin, premierul Rusiei). Dar un trilion in conditiile actuale nu inseamna nimic. Asta pentru ca in prezent, de exemplu, Bursa de Valori a Federatiei Ruse nu mai exista, iar asta inseamna pierderi de cateva zeci de trilioane de dolari.
Autoritatile nu au bani, fizic, de aceea „au preluat” depozitele cetatenilor, adica acestea au fost inghetate deocamdata. In mod real, asta se numeste expropriere. Acum se discuta despre nationalizarea proprietatilor companiilor occidentale care si-au sistat activitatea in Rusia. Acest proces va continua.
Din punct de vedere legal, cum este posibila aceasta nationalizare?
Adica daca legislatia permite? Dar cine pe cine va intreba in acest caz? Asta este foarte important sa intelegem. Este o intrebare de la o persoana care traieste intr-o societate, conditionat, capitalista. Noi traim intr-un sistem feudal. Feudalii vreodata au intrebat taranii despre proprietatile lor?
Trebuie macar putin sa intelegeti realitatea. Iata de ce Occidentul pierde lupta cu acest regim conditionat numit „sangeros”, pentru ca prin metodele unui intelectual nu veti putea lupta cu un „gopnik” (reprezentantul unei subculturi prezente in Rusia si in alte foste republici sovietice, care in mod tipic este caracterizat prin comportamentul sau agresiv - n.r.).
Ce va urma si care sunt prognozele, in cifre concrete, despre ceea ce va fi cu economia Rusiei in timpul apropiat ca urmare a sanctiunilor Occidentului?
Va fi o scadere brusca a gamei de produse. Asta nu inseamna ca aici va fi foamete. Acest lucru nu se va intampla. Daca cineva crede ca aici vor incepe revolte din cauza foametei si oamenii vor da jos actualul regim, gresesc. Sunt prostiile celor care nu inteleg absolut nimic, nici despre economie, politica si constructia sociala a Federatiei Ruse.
Repet, noi traim intr-o cusca cu un tigru. Rubla nu se va prabusi mai departe fata de dolar, deoarece cursul valutar va fi stabilit artificial. Cine a spus ca acest curs va fi flotant? Cursul va fi fixat, cat se va spune, atat o sa fie. Cursul valutar practic va fi nimicit, nu va fi stabilit deloc.
Nivelul inflatiei poate fi oricare. Da, de exemplu, o sticla de Coca-Cola va putea sa coste un salariu, dar, cel mai probabil, nu va mai fi nicio Coca-Cola. Dupa logica, inflatia poate ajunge la 60%, dar asta nu va schimba nimic.
Noi ne aflam intr-o versiune aflata undeva intre Venezuela si Coreea de Nord. Cum putem sa discutam despre economia Coreei de Nord, din punct de vedere al unei tari civilizate? Cine v-a spus ca economia va fi deschisa in Rusia? Inflatia poate fi enorma, dar asta nicidecum nu va influenta „regimul sangeros”.
Nu putem analiza aceasta situatie, din punct de vedere a unui stat european. Trebuie sa intelegem, nu anumite cifre, ci mai degraba circumstantele sociale.