Kremlinul a afirmat miercuri că „nu este pregătit” să spună când va expira moratoriul fragil privind atacurile asupra infrastructurii energetice, convenit cu Kievul sub presiunea Washingtonului, în contextul în care Rusia și Ucraina se acuză de nerespectarea înțelegerii, ale cărei condiții au un anumit grad de incertitudine, scrie hotnews.ro.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 18 martie că a ordonat armatei, în urma unei convorbiri cu omologul său american, Donald Trump, să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene timp de 30 de zile. Câteva zile mai târziu, Statele Unite au anunțat că au ajuns la un acord cu Rusia, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, notează Agerpres.
Cu toate acestea, subliniază AFP, se menține o anumită incertitudine cu privire la data reală de începere, data de încheiere și condițiile acestui moratoriu privind un armistițiu parțial, iar atât Kievul, cât și Moscova se acuză reciproc aproape zilnic de încălcarea lui.
Întrebat miercuri când va expira moratoriul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ocolit întrebarea.
„Vă vom ține la curent, dar nu sunt pregătit să vă comunic decizia luată”, a declarat reprezentantul președinției ruse, în cadrul briefingului său zilnic de presă.
Moscova afirmă că moratoriul a intrat în vigoare pe 18 martie pentru 30 de zile.
Miercuri, Ministerul rus al Apărării a acuzat din nou Ucraina că a desfășurat lovituri împotriva infrastructurii sale energetice, în ciuda acordului.
Pe de altă parte, atacurile aeriene rusești continuă în Ucraina.
Un atac cu rachetă a ucis duminică 35 de persoane la Sumî (oraș din nord-estul Ucrainei), potrivit autorităților ucrainene, unul dintre cele mai letale atacuri de la începutul conflictului.
Donald Trump, care vrea să pună capăt conflictului cât mai repede posibil, propusese inițial o încetare a focului necondiționată și completă, al cărui principiu a fost acceptat de Kiev, dar respins de Vladimir Putin.