Președintele american Donald Trump va trimite pentru prima dată de la revenirea lui la putere armament către Kiev, în temeiul unei prerogative prezidențiale utilizate frecvent de predecesorul său, Joe Biden, au declarat joi două surse familiarizate cu această decizie, o mișcare care sugerează că liderul de la Casa Albă manifestă un interes nou în eforturile pentru apărarea Ucrainei, scrie Reuters, potrivit hotnews.ro.

- Trump ia în calcul să trimită arme americane în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari

- Utilizarea acestei prerogative poate indica o schimbare importantă în politica lui Trump față de Ucraina

La aproape trei ani și jumătate de la începutul invaziei ruse în țara vecină, echipa lui Trump va identifica arme din stocurile SUA pentru a le trimite Ucrainei în temeiul Autorității Prezidențiale de Retragere, au precizat sursele, una dintre ele afirmând că armamentul ar putea avea o valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari.

Trump, cel de-al 47-lea președinte al SUA, a declarat marți că Washingtonul va trimite mai multe arme Ucrainei pentru a ajuta țara să se apere împotriva avansului trupelor ruse care s-a intensificat în ultima perioadă.

Pachetul ar putea include rachete Patriot defensive și rachete ofensive cu rază medie de acțiune, dar nu s-a luat încă o decizie cu privire la echipamentul exact, au spus sursele. Una dintre persoane a spus că acest lucru se va întâmpla joi, în cadrul unei reuniuni.

Până în prezent, administrația Trump a trimis doar arme autorizate de fostul președinte Joe Biden, care a fost un susținător ferm al Kievului. Autoritatea Prezidențială permite liderului de la Casa Albă să utilizeze stocurile de arme pentru sprijinirea aliaților în situații de urgență.

Pentagonul și Casa Albă nu au răspuns imediat solicitărilor de a face precizări pe acest subiect, notează Reuters.

Poziția liderului republican de la Casa Albă cu privire la apărarea Ucrainei a fost, până acum, una inconsecventă, de la preluarea, în ianuarie, a celui de-al doilea mandat al său de președinte. Uneori a criticat cheltuielile SUA și a vorbit favorabil despre Rusia, dar alteori și-a exprimat sprijinul pentru Kiev și a discreditat Kremlinul.

SUA mai dispun de 3,86 miliarde de dolari din Autoritatea Prezidențială de Retragere pentru sprijinirea Ucrainei. Ultima utilizare a acestei prerogative a fost o alocare de 500 de milioane de dolari, făcută de către Biden, pe 9 ianuarie anul acesta.

Prioritățile principale ale Ucrainei sunt rachetele de interceptare Patriot și artileria mobilă cu rachete GMLRS, care ar putea fi incluse în pachet. Armele ar putea ajunge pe linia frontului în câteva zile, deoarece stocurile sunt poziționate în Europa.

Administrația Trump a suspendat luna aceasta livrările unor arme critice care fuseseră aprobate de Biden, dar unele dintre aceste transferuri au fost reluate.

Congresul american a aprobat aproape 175 de miliarde de dolari în sprijin și asistență militară pentru Ucraina și pentru țările aliate în cei aproape trei ani și jumătate de la debutul invaziei ruse pe scară largă.