Carburantii au atins astazi noi preturi record. Un litru de benzina costa aproape 26 de lei, iar motorina a depasit valoarea de 23 de lei per litru. In aceste conditii, responsabilii de la ANRE dau vina pe cresterea internationala a pretului la petrol, iar autoritatile isi propun sa ofere compensatii celor mai afectate domenii din economie.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV “Benzina s-a scumpit astazi cu peste 40 de banuti si costa aproape 26 de lei. Pretul la motorina a crescut astazi cu aproape un leu si a trecut de 23 de lei.”

BENZINA: 25,69 LEI

MOTORINA: 23,11 LEI

Intrebate despre majorarile in lant la carburanti, autoritatile spun ca discuta despre cum ar putea sa compenseze o parte din pret. 

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Aceste preturi cresc la nivel international. Discutam despre masuri tintite pentru anumite categorii. De exemplu, daca putem acorda un anumit ajutor agricultorilor sau transportatorilor sau altor categorii care vor fi in special afectate de aceste cresteri de preturi.”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Avem probleme semnificative aici. Nu avem cum sa influentam noi aceste preturi, sunt preturi mondiale, care si asa erau mari. Acum, din cauza razboiului, ajung sa fie si mai mari. Guvernul incearca sa compenseze, sa poata sa mai ajute tintit oamenii cu venituri mici, pentru ca si veniturile la buget vor avea de suferit din cauza razboiului.”

Dupa ce au afisat noile preturi la carburanti, responsabilii de la Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica au venit cu o explicatie in care sestin ca pretul mai mare la carburanti este o consecinta a razboiului din Ucraina. 

Galina SANDUTA, PURTATOR DE CUVANT AL ANRE: “Contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizarii cailor traditionale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina, fapt care determina reorientarea tuturor importurilor de carburanti catre frontiera de vest. Acest factor implica pentru unele companii petroliere care importau din regiunea data atat schimbarea lanturilor de aprovizionare, cat si identificarea noilor furnizori in schimbul celor existenti.”

Astfel, responsabilii de la ANRE spun ca in prezent, petrolistii din Moldova importa carburanti numai din Europa.

Galina SANDUTA, PURTATOR DE CUVANT AL ANRE: “Situatia data se poate rasfrange pe termen scurt asupra capacitatii acestora de a asigura deplina functionalitate a statiilor de alimentare administrate. Este important de mentionat, ca acest fenomen nu poarta un caracter sistemic si nu afecteaza retelele de benzinarii care sunt traditional asigurate cu carburanti din Romania.”

Potrivit ANRE, Republica Moldova importa peste 99% din volumul de benzina si aproape 60% din cel de motorina din Romania. Peste 30% din totalul de motorina ajunge in tara noastra din Rusia, aproximativ 3% vin din Bulgaria si peste 2 procente din Turcia.

CARBURANTII IMPORTATI IN MOLDOVA

BENZINA:

ROMANIA - 99,16%

MOTORINA: 

ROMANIA - 59,33% 

RUSIA – 31,77%

BULGARIA – 3,75%

TURCIA – 2,41%

Potrivit presei internationale, occidentul a incetat sa mai importe petrol de la rusi. Doar chinezii, turcii si indienii cumpara acum petrol rusesc. Asadar, intrucat Rusia nu mai alimenteaza piata produselor petroliere, pretul barilului de petrol pe piata Brent a depasit nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut inregistrat in 2008.