Participarea Europei la negocierile de pace din Ucraina va fi necesară în cele din urmă, dar Moscova doreşte mai întâi să construiască încredere cu Washingtonul, a declarat luni preşedintele Vladimir Putin, sugerând în acelaşi timp că un acord pentru a pune capăt conflictului ar putea fi încă departe, relatează news.ro.
În timp ce Ucraina a marcat luni a treia aniversare a invaziei Rusiei care a ucis mii de civili şi a strămutat milioane de oameni, preşedintele american Donald Trump a sugerat că războiul s-ar putea încheia în câteva săptămâni. Dar nu a dat detalii.
Putin a declarat la televiziunea rusă de stat că Trump a abordat conflictul Rusia-Ucraina raţional şi nu emoţional, dar a dat impresia că s-ar putea să nu se încheie atât de repede pe cât şi-ar dori Trump.
Atât conversaţia sa telefonică cu Trump, cât şi discuţiile recente dintre Statele Unite şi Rusia la Riad au atins problema rezolvării conflictului din Ucraina, a adăugat Putin. „Dar nu a fost discutată în detaliu”, a spus el într-un interviu.
„Am convenit doar că ne vom îndrepta spre acest lucru. Şi în acest caz, desigur, nu refuzăm participarea ţărilor europene”. Atât Ucraina, cât şi aliaţii europeni ai Kievului au obiectat că nu au fost invitaţi la runda iniţială de discuţii privind Ucraina, desfăşurată săptămâna trecută în Arabia Saudită de către Statele Unite şi Rusia. Putin a declarat că Europa nu a avut „nimic cu” discuţiile de la Riad, deoarece acestea s-au axat pe stabilirea încrederii între Moscova şi Washington, pe care a declarat-o esenţială.
„Pentru a rezolva probleme complexe şi destul de acute, cum ar fi cele legate de Ucraina, atât Rusia, cât şi Statele Unite trebuie să facă primul pas”, a spus Putin.
„În ce constă acesta? Acest prim pas ar trebui să fie dedicat creşterii nivelului de încredere între cele două state”, a adăugat el. Următoarele câteva runde de discuţii şi contacte la nivel înalt vor fi dedicate construirii acestei încrederi, a spus el, dar odată ce discuţiile se vor îndrepta către găsirea unei soluţii la conflict, prezenţa partenerilor europeni va fi logică.
„Participarea lor la procesul de negociere este necesară. Nu am respins niciodată acest lucru, am purtat discuţii constante cu ei.” Michael Froman, preşedintele thinktank-ului american Council on Foreign Relations, a declarat că ar fi o greşeală ca un acord de încetare a focului să vină cu preţul alianţei transatlantice.
„Pentru a asigura pacea prin forţă, ar fi în interesul lui Trump să lucreze în tandem cu partenerii noştri europeni, care vor purta povara supravieţuirii financiare şi economice a Ucrainei”, a scris el într-o notă de săptămâna trecută.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.