Kremlinul și-a exprimat „satisfacția” luni față de o propunere a Statelor Unite de a interzice aderarea Ucrainei la NATO, scrie stirileprotv.ro.
„Am auzit din partea Washingtonului, la diferite niveluri, că aderarea Ucrainei la NATO este exclusă. Desigur, acest lucru ne provoacă satisfacție și coincide cu poziția noastră”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit The Telegraph.
Donald Trump, președintele SUA, a afirmat în trecut că sprijinul american pentru aderarea Ucrainei la NATO a fost o cauză a războiului. Duminică, generalul Keith Kellogg, trimisul SUA, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO este „scoasă din discuție”.
Declarația vine în contextul în care Casa Albă intensifică eforturile pentru a obține pacea, în condițiile în care echipa lui Trump este frustrată de lipsa progresului în oprirea războiului din Ucraina.
Trump afirmase că ar putea pune capăt conflictului în 24 de ore de la preluarea funcției, însă atacurile din ambele părți au continuat timp de trei luni.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de mii de atacuri care au încălcat armistițiul de o zi, declarat de Paștele ortodox de președintele rus Vladimir Putin.
Washingtonul a declarat că ar susține o extindere a armistițiului, iar Volodimir Zelenski a reiterat disponibilitatea Ucrainei de a suspenda atacurile timp de 30 de zile în cadrul războiului.
Kremlinul a transmis duminică că nu există niciun ordin de prelungire a pauzei în luptele de pe linia frontului.
Kievul a acuzat luni Rusia că a efectuat atacuri aeriene asupra mai multor așezări ucrainene. Forțele ruse au lansat trei rachete asupra regiunilor sudice ale Ucrainei, Herson și Mykolaiv, peste noapte, precum și 96 de drone Shahed care au vizat alte părți ale țării, au raportat forțele aeriene ale Ucrainei.
Președintele Zelenski a declarat că forțele ruse au desfășurat 96 de operațiuni de asalt de-a lungul frontului, au bombardat pozițiile ucrainene de peste 1.800 de ori și au folosit sute de drone în timpul armistițiului.
„Natura acțiunilor ucrainene va rămâne în oglindă – vom răspunde tăcerii cu tăcere, iar loviturile noastre vor fi o apărare împotriva loviturilor rusești. Acțiunile spun întotdeauna mai mult decât cuvintele”, a declarat el.
Putin a respins acuzația că el ar fi de vină pentru aceste lovituri: „Avem întotdeauna o atitudine pozitivă față de un armistițiu.”
Însă presa americană a sugerat că administrația Trump se pregătește să ofere două stimulente majore Moscovei pentru a ajunge cât mai repede la pace.
Pe lângă oferta de a interzice Ucrainei aderarea la NATO, Trump și echipa sa ar fi, potrivit relatărilor, dispuși și să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014.
Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a refuzat să răspundă la o întrebare legată de poziția SUA privind Crimeea, conform Reuters. „Lucrările pentru găsirea unei soluții pașnice nu pot avea loc și nu ar trebui să aibă loc în public. Ele trebuie să se desfășoare într-un mod absolut discret”, a declarat el.
Duminică seară târziu, Trump a postat pe rețeaua sa, Truth Social, că speră la un acord până la sfârșitul săptămânii.
A fost prima reacție a lui Trump de la anunțul lui Putin privind armistițiul de Paște, făcut sâmbătă. Cu doar o zi înainte, președintele SUA amenințase că se va retrage „foarte curând” din discuțiile de pace, dacă nu va fi intermediat un armistițiu.
Între timp, Putin a semnat o lege prin care ratifică un tratat de parteneriat strategic cu Iranul, a raportat luni RIA, agenția de presă de stat a Moscovei. El semnase pactul de parteneriat strategic pe 20 de ani cu omologul său iranian, Masoud Pezeshkian, în luna ianuarie.