Presedintele rus s-a folosit, marti, de Conferinta pentru Securitate Internationala, organizata de propriul minister al apararii, pentru a se lansa intr-o noua pledoarie privind vinovatia Vestului si „obligatia morala” pentru care a decis invadarea Ucrainei. Putin a tinut sa sublinieze ca razboiul in care au murit zeci de mii de oameni, iar milioane si-au abandonat casele, a fost declansat in „stricta conformitate si respectand Carta ONU”.
In timpul celei de-a zecea Conferinte pentru Securitate Internationala, de la Moscova, Putin a tinut un discurs in care a reluat principalele linii de dezinformare propagate de Kremlin, dupa 24 februarie.
Dictatorul a invocat, din nou, „genocidul” din Donbas, scopul nobil al „Operatiunii Militare Speciale”, modul in care a fost „obligat” sa ia decizia invadarii si, pentru prima data, intr-o incercare disperata de a justifica ororile comise de soldatii sai in sud-estul Ucrainei, a vorbit despre „stricta respectare” a principalului act, votat si de URSS, care stabileste regulile ordinii internationale postbelice si condamna orice forma de incalcare a tratatelor care au stabilit granitele, dupa al Al Doilea Razboi Mondial - Carta ONU. Principiul inviolabilitatii este unul dintre cei mai importanti piloni din acest document.
In conformitate cu actul recunoscut si de diplomatia rusa si invocat doar cand convine sefilor de la Kremlin, niciun stat nu poate folosi forta impotriva altui stat independent pentru a revendica teritorii.
Alineatul (4) din art. 2 din Carta ONU prevede:
1. „Trebuie sa ne abtinem de la orice actiune care vizeaza incalcarea unitatii nationale si a integritatii teritoriale a oricarui alt stat sau tara”
2.„Teritoriul unui stat nu ar trebui sa faca obiectul unei ocupatii militare care rezulta din utilizarea fortei, incalcand prevederile Cartei”
3. „Teritoriul unui stat nu va fi obiectul achizitionarii de catre un alt stat ca urmare a amenintarii sau a utilizarii fortei”.
De asemenea, in conformitate cu art.2, Capitolul 1, din aceeasi Carta, invocata de Putin: „Toti Membrii Organizatiei vor rezolva diferendele lor internationale prin mijloace pasnice, in asa fel incat pacea si securitatea internationala, precum si justitia sa nu fie puse in primejdie”.
In acelasi articol este stipulat si ca: „Toti Membrii Organizatiei se vor abtine, in relatiile lor internationale de a recurge la amenintarea cu forta sau la folosirea ei fie impotriva integritatii teritoriale ori independetei politice a vreunui stat fie in orice alt mod incompatibil cu scopurile Natiunilor Unite.”
In discursul plin de invective la adresa Occidentului si a lumii libere, Putin a gasit si o noua scuza pentru razboiul pornit de el: „Noi am luat decizia de a incepe Operatiunea Militara Speciala in Ucraina, in stricta conformitate si respectand Carta Natiunilor Unite, obiectivele acestei operatiuni au fost foarte clar stabilite - garantarea securitatii Federatiei Ruse si a cetatenilor nostri, dar si apararea cetatenilor din Donbas de genocid”.
Dictatorul de la Kremlin a mai acuzat SUA de dorinta de a-si impune, prin orice mijloace, hegemonia la nivel international, de cresterea gradului de instabilitate la nivel european si „atragerea” in noi si noi aliante militare a statelor europene si nu doar.
In acelasi discurs, Putin si-a enuntat si principalul sau obiectiv : „Trebuie sa restabilim respectul pentru dreptul international si principiile sale de baza, muncind pentru a construi o lume mai democrata si libera, conform Ria Novosti. Bineinteles, Putin si-a manifestat si „empatia” fata de Europa care se „prabuseste” si care nu este capabila sa garanteze un nivel de trai decent pentru cetatenii sai.
Discursul sau este un nou exercitiu de justificare a izolarii internationale in care a ajuns Rusia din cauza declansarii razboiului din Ucraina. Evenimentul prezentat ca „unul de anvergura” de propaganda rusa, la care ar fi trebuit sa participe peste 700 de oaspeti, printre care ministri ai apararii si sefi ai statului major din tarile prietene, s-a dovedit a fi doar o noua scena de pe care Putin sa caute legitimare pentru invadarea Ucrainei si sa inventeze noi dusmani ai marelui popor rus care nu invinge in Ucraina pentru ca SUA isi „doresc prelungirea pentru cat mai mult timp a conflictului”, aluzie la armele de ultima generatie pe care aliatii au decis sa le livreze guvernului de la Kiev si care au dat mari batai de cap armatei lui Putin.