Aceasta detasare a populatiei fata de tragedia care are loc la cateva sute de kilometri distanta este exact ce doreste presedintele Vladimir Putin, in timp ce aplica o strategie interna de a-i proteja pe rusi de greutatile razboiului - fara recrutari in masa, fara sentimentul de pierdere sau conflict, scrie New York Times. Lucrurile ar putea sa se schimbe, totusi.
Serile linistite din Piata Rosie din Moscova nu amintesc prea mult de drama de dincolo de granita, din Ucraina. Recent, la un spectacol, un corp de parasutisti de elita imbracati in camuflaj a executat un dans de lupta cu efecte pirotehnice, scrie New York Times.
Un artist egiptean imbracat ca un faraon se plimba inainte si inapoi intr-un car, manuind un ankh, vechiul simbol egiptean al vietii, in timp ce o formatie canta „Katiusa”, un cantec patriotic de razboi din epoca sovietica.
Natalia Nikonova, o femeie de 44 de ani, s-a numarat printre miile de spectatori ce au aplaudat din tribune la festivalul care a sarbatorit armatele Rusiei si ale natiunilor prietene, inclusiv Belarus, India si Venezuela. „Am fost atat de emotionata incat aproape ca mi-am pierdut vocea!”, a spus ea.
Armata rusa poarta acum un razboi care a ucis deja zeci de mii de persoane si care a contribuit la cresterea inflatiei globale, generand o grava criza economica in mai multe tari.
Dar Nikonova a declarat pentru jurnalistii cotidianului american ca nu a avut parte de multe probleme in ultimele sase luni. „Nimic nu s-a schimbat cu adevarat”, a spus ea.
„Sigur, preturile au crescut, dar putem suporta asta”, a adaugat femeia, care s-a grabit sa asculte un bis al piesei „Katiusa”, interpretat de Fanfara simfonica militara egipteana
„Nu este atat de rau”
Foarte putine lucruri din viata de zi cu zi par sa se fi schimbat, intr-adevar, la Moscova, unde oamenii au resursele financiare necesare pentru a face fata unor cresteri semnificative de preturi, spre deosebire de o mare parte din restul tarii.
GUM, centrul comercial de lux de langa Piata Rosie, este plin de cumparatori – desi multe magazine occidentale precum Prada, Gucci si Christian Dior sunt inchise -, iar restaurantele si teatrele au afaceri infloritoare. Soselele Moscovei sunt inca pline de masini de lux, precum Lamborghini si Porsche.
„Cateva magazine au fost inchise din cauza sanctiunilor, ceea ce este frustrant, dar nu este atat de rau”, a declarat pentru New York Times Iulia, o tanara in varsta de 18 ani, proaspat absolventa de liceu. Ea si prietenii ei nu se gandesc prea des la luptele din Ucraina.
Aceasta detasare a populatiei este exact ce doreste presedintele Vladimir Putin, in timp ce aplica o strategie interna de a-i proteja pe rusi de greutatile razboiului – fara recrutari in masa, fara sentimentul de pierdere sau conflict, scrie New York Times.
Strategia la care liderii rusi exceleaza
O mare parte din efortul Rusiei nu a decurs asa cum planuise Putin pe campul de lupta, dar acasa, el a reusit in mare parte sa faca in asa fel incat viata rusilor sa para cat se poate de normala.
Majoritatea muzeelor si teatrelor sunt deschise, atat timp cat conducerea lor nu a criticat Kremlinul, iar in serile de vara, barci pe care au loc petreceri strabat raul Moskva, in vreme ce alti oameni fac picnicuri pe iarba.
Sezonul de toamna la opera si balet tocmai a inceput – desi cateva premiere anticipate si productii in curs de desfasurare au fost anulate, dupa ce regizorii si vedetele lor au vorbit impotriva razboiului sau au fugit din tara.
„Ceea ce fac rusii in mod normal este sa-si protejeze viata de zi cu zi”, a declarat Greg Yudin, profesor de filosofie politica la Scoala de Stiinte Sociale si Economice din Moscova, descriind un mecanism de adaptare care dateaza din perioada sovietica, dar care a devenit larg raspandit in timpul mandatului lui Putin.
„Acesta este lucrul pe care il prioritizeaza intotdeauna si la care exceleaza”, a spus el, cu referire la strategia liderilor Rusiei, „iar acum fac acest lucru cu un grad considerabil de succes, as spune”.
„Tara se transforma in ceva asemanator cu Coreea de Nord”
Dar, in timp ce multi moscoviti imbratiseaza aceasta atitudine relaxata, unii dintre intelectualii capitalei se lupta sa impace sentimentul de normalitate cu drama razboiului.
Acest lucru a fost evident sambata trecuta, cand mii de rusi au participat la inmormantarea lui Mihail Gorbaciov, exprimand simpatie pentru ultimul lider sovietic, un protest tacut fata de Putin si politicile sale.
De indata ce tancurile rusesti au intrat in Ucraina, Ania, o tanara de 34 de ani care a vorbit sub acoperirea anonimatului, a inceput sa citeasca carti despre ascensiunea totalitarismului in Germania nazista. Ea spune ca de la bun inceput s-a confruntat cu conceptul de vinovatie colectiva.
„A fost sfarsitul lumii pentru atat de multi oameni”, a spus ea.
„In numele tau, cineva ucide civili”, a spus femeia. „Iar tara ta se transforma in ceva asemanator cu Coreea de Nord”, a concluzionat ea.
Ania a spus ca a mers la un protest si a semnat o petitie impotriva razboiului, iar cateva zile mai tarziu a fost invitata sa demisioneze de la locul de munca, dintr-o institutie publica.
Timp de multi ani, Putin a luat masuri drastice impotriva disidentei si a protestatarilor, dar astazi este aproape imposibil sa iti exprimi dezamagirea fata de sistem, iar oamenii care isi exprima opiniile o fac stiind ca o noua lege pedepseste drastic criticile la adresa razboiului. Aproape 16.500 de persoane au fost arestate sub acuzatia ca au manifestat impotriva razboiului incepand cu 24 februarie, potrivit OVD-Info, o organizatie rusa pentru drepturile omului.
Rusii care se opun luptelor se simt amenintati de guvernul lor, dispretuiti de Occident – care, in opinia lor, ii invinovateste pentru ca nu au protestat fata de invazie – si neputinciosi in a aduce vreo schimbare.
„Cu totii avem acest sentiment de neputinta”, a spus Ania. „Faptul ca existi si ca ai opinia ta nu inseamna nimic. Suntem cinci, zece, douazeci de milioane de oameni. Si nu face nicio diferenta”, a observat ea.
Militarizarea societatii
Moscovitii precum Ania au petrecut primele luni dupa inceperea conflictului in neliniste si nesiguranta. Zeci de mii dintre ei au fugit. Dar, in timpul verii, capitala a revenit in mare parte la normalitate, sustinuta de o rubla in crestere, o opozitie redusa la tacere si o presa aproape complet sub controlul Kremlinului.
Cu toate acestea, Rusia se schimba incet.
In timp ce Putin a incercat sa insufle un sentiment de normalitate, el lucreaza, de asemenea, pentru a militariza si mai mult societatea rusa.
De-a lungul arterelor rutiere ale Moscovei exista panouri publicitare cu soldati pe care sunt afisate gradul si titlul acestora, cu un cod QR care poate fi scanat pentru mai multe informatii. Si nu lipsesc evenimentele care sarbatoresc puterea militara a Rusiei.
Mii de spectatori s-au adunat pe terenul de antrenament al armatei din Alabino, la sud-vest de Moscova, timp de doua saptamani, pentru a urmari Jocurile Internationale ale Armatei, un festival care include un biatlon al tancurilor, in care echipe internationale se intrec la diverse discipline.
„Am vazut tancuri la televizor in tot acest timp; am vrut sa le vad in realitate”, a declarat Ilia, un tanar in varsta de 34 de ani, care a venit cu masina de la Moscova la eveniment impreuna cu copiii sai.
„Cred ca orice razboi este rau; nu spun ca sustin operatiunea militara speciala sau nu”, a spus el, folosind termenul preferat de Putin pentru invazia din Ucraina.
„Dar am incredere in conducerea din tara mea si daca ei spun ca este necesar, atunci este”, a adaugat el pentru New York Times. Altii au spus ca armele expuse – inclusiv rachetele Kinjal folosite in Ucraina – i-au facut sa simta ca traiesc intr-o tara puternica.
„Aici, oamenii se comporta ca si cum nimic nu s-a intamplat”
Andrei Evghenievici, un fost tanchist care a activat in Germania controlata de sovietici pana in ultimele zile ale razboiului rece, a declarat ca expozitia militara l-a readus in vremurile in care Uniunea Sovietica era o putere globala.
„Cand vezi asta, ai incredere ca totul este bine in tara ta, ca totul este asa cum ar trebui sa fie”, a spus el.
„Am fost crescuti in traditia sovietica si ne iubim patria noastra. Acest lucru aduce mandrie tarii noastre”, a adaugat el. In ceea ce priveste sanctiunile, el a subliniat ca „nu simte nicio diferenta”.
„Cred ca America si Occidentul sufera mult mai mult”, a spus el. Acesta este de altfel un refren constant al propagandei difuzate de televiziunile de stat. Presa Kremlinului produce zilnic emisiuni despre incertitudinea cu care se confrunta tari precum Germania, din cauza preturilor la gaze si a inflatiei in crestere.
La expozitia militara, oamenii s-au ingramadit sa admire armele.
Dar standurile care invitau vizitatorii sa semneze un contract pentru a se inrola in armata nu au avut vizitatori, ceea ce indica faptul ca, chiar daca nationalismul este in crestere, oamenii nu sunt pregatiti sa lupte in razboiul lui Putin, scrie New York Times.
„Nu vin multi oameni in acest moment”, a admis un recrutor militar, care a refuzat sa-si dea numele. Pentru oamenii care nu sunt interesati de jocurile militare si care sunt obisnuiti sa isi petreaca verile calatorind prin Europa, exista o multime de distractii autohtone.
Un festival recent desfasurat in parcul de arta Nikola-Lenivets, un paradis pentru hipsteri aflat la cateva ore de capitala, a atras aproximativ 16.000 de oameni in padure timp de patru zile. Intr-o seara, spectatorii au dansat pe muzica unui interpret de reggae foarte optimist, care a promis ca nu va parasi Rusia, asa cum au facut multi alti artisti. Multimea s-a dezlantuit.
„La inceput ma gandeam, wow, este un razboi la 400 de kilometri distanta, iar noi suntem la un festival de muzica”, a declarat Ivan, un tanar de 25 de ani care tocmai s-a intors in Rusia natala dupa mai multi ani petrecuti in strainatate. In cele din urma, s-a relaxat.
„Viata merge inainte, mai ales cand nu putem face nimic pentru a controla situatia”, a spus el. La festivalul din Piata Rosie, Ekaterina, o tanara de 26 de ani, a marturisit ca se gandeste totusi la suferinta oamenilor implicati in razboi.
„Aici, oamenii se comporta ca si cum nimic nu se intampla. Aici este o lume, iar – acolo”, a spus ea, referindu-se la front, „este una complet diferita”.
Raport sumbru pentru Rusia In mod public, scrie si agentia Bloomberg, oficialii rusi spun ca lovitura provocata de sanctiuni a fost mai putin puternica decat se temeau initial si ca scaderea economiei ar putea fi una mai mica de 3% in acest an si chiar mai mica in 2023. Un document intern consultat de Bloomberg sugereaza insa ca situatia ar fi de fapt mai grava.
Concret, Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lunga si mai profunda, pe masura ce impactul sanctiunilor americane si europene se extinde, afectand sectoarele pe care tara se bazeaza de ani de zile pentru a-si sustine economia, a dezvaluit zilele trecute raportul intern pregatit pentru guvern. Documentul, rezultatul a luni de munca a oficialilor si expertilor care incearca sa evalueze adevaratul impact al izolarii economice a Rusiei, a fost redactat pentru o intalnire cu usile inchise a inaltilor oficiali rusi.
Doua dintre cele trei scenarii din raport arata ca anul viitor contractia economica va accelera, iar economia va reveni la nivelul de dinainte de razboi abia la sfarsitul deceniului sau mai tarziu.
Scenariul „inertial” spune ca economia ar putea sa scada cu 8,3% sub nivelul din 2021, in timp ce scenariul „de stres” estimeaza o scadere cu 11,9% sub nivelul de anul trecut. Toate scenariile vad o intensificare a presiunii sanctiunilor, la care se vor alatura probabil si mai multe tari. Decizia brusca a Europei de a renunta la dependenta de petrolul si gazele rusesti va reduce substantial veniturile Moscovei si ar putea, de asemenea, sa afecteze capacitatea Kremlinului de a-si aproviziona propria piata, se arata in raport.
Dincolo de restrictiile in sine, care acopera aproximativ un sfert din importuri si exporturi, raportul detaliaza modul in care Rusia se confrunta acum cu o „blocada” care „a afectat practic toate formele de transport”, izoland si mai mult economia tarii.
Restrictiile tehnologice si financiare se adauga la presiune. Raportul estimeaza ca pana la 200.000 de specialisti IT ar putea parasi tara pana in 2025, aceasta fiind prima prognoza oficiala a exodului tot mai mare de creiere. In ce priveste importurile, „principalul risc pe termen scurt este suspendarea productiei din cauza lipsei de materii prime si componente importate”.
Pe termen mai lung, incapacitatea de a repara echipamentele importate ar putea limita permanent cresterea, se arata in raport.
„Pur si simplu, nu exista furnizori alternativi pentru unele importuri critice”, spune raportul.