Războiul din Ucraina lasă în urmă mii de soldați schilodiți, iar pentru mulți dintre ei, recuperarea este un drum lung și dificil. La Kiev, sute de militari primesc ajutor fizic și psihologic în centrele de reabilitare și protezare. Aceștia fac eforturi zilnice pentru a-și reconstrui viața, în timp ce specialiștii ucraineni dezvoltă proteze tot mai avansate pentru a-i ajuta să revină la o viață activă.

În acest centru de reabilitare din Kiev, peste 200 de soldați ucraineni primesc zilnic  ajutor fizic și psihologic. Printre ei se numără și David, fost soldat al Forțelor Speciale, care și-a pierdut un picior într-un atac cu rachete ghidate antitanc.

La fel ca și David, soldații de aici frecventează sala sportivă, fac exerciții fizice pentru a-și recăpăta mobilitatea și  desfășoară activități pentru antrenarea memoriei. Toate acestea fiind esențiale în procesul de recuperare.

Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății, peste 50 de mii de ucraineni, inclusiv civili, și-au pierdut membrele în cei trei ani de război. Astfel, pe lângă centrele de reabilitare, soldații ucraineni ajung și în centrele de protezare, unde primesc ajutor pentru a-și recăpăta cât mai mult din independență.

Oleksandr Zozuliak s-a întors să muncească într-un astfel de centru la doi ani după ce și-a revenit în urma pierderii a unui membru în una dintre luptele de pe frontul de est al țării. Acum, acesta este recunoscător că a reușit să-și ajute camarazii să se adapteze la noua viață.

Oleksandr ZOZULIAK, FOST MILITAR: „De anul trecut, lucrez ca inginer. Mă ocup de îmbunătățirea membrelor protetice, încercând să îmbunătățesc atașarea protezelor, să instalez senzori și să optimizez conexiunea acestora. Am creat mai multe proteze, iar acestea funcționează foarte bine.”

De la începutul invaziei în Ucraina, un număr tot mai mare de soldați cărora le-au fost amputate membrele aleg să își continue munca în cadrul fundațiilor guvernamentale. Prin urmare, specialiștii dezvoltă proteze tot mai funcționale și accesibile. Cu toate acestea, procesul este unul complex, iar unele componente nu pot fi realizate cu ajutorul tehnologiei moderne.

Roman KIPKALO, DESIGNER TEHNIC 3D: „ Nu putem face totul. Dar, de exemplu, există unele piese standard, piese mecanice și electronice, cum ar fi mâinile și alte lucruri."

În Centrul de protezare din Kiev primesc tratament cel puțin 80 de persoane.