Pe lângă distrugerile materiale, războiul din Ucraina lasă urme adânci în mințile celor care-l trăiesc. Mulți dintre cei care au fost pe front ori au fost luați prizonieri se confruntă cu probleme de sănătate mintală, din cauza stresului la care au fost supuși. Astfel, în tăcere, se duce o altă luptă: cea pentru sănătatea mintală. 

Sistemul psihiatric ucrainean se confruntă cu o criză, în contextul în care războiul continuă să lase urme adânci în sănătatea mintală a populației, se arată într-un reportaj realizat de AFP. Numărul pacienților internați în spitale crește, iar în multe dintre aceste instituții condițiile de tratament se apropie de imposibil, din cauza supraaglomerării și a lipsei resurselor umane, spun angajații.

Christian CARRER, VOLUNTAR DIN FRANȚA: „Nu există soluții reale pentru ei. Într-un spital psihiatric obișnuit, măcar încerci să le oferi o activitate, să-i înveți niște abilități de bază, să le dai ocazia să iasă din această stare. Dar aici, în condițiile actuale, e aproape imposibil. Suntem depășiți: prea mulți pacienți, prea puțini medici. Mulți doctori sunt pe front. Au mai rămas doar asistentele și câteva femei.”

Psihologii și psihiatrii se confruntă cu cazuri în care trauma nu este doar profundă, ci și blocată în interior, departe de orice formă de exprimare sau procesare. Această tăcere face ca tratamentul să fie și mai dificil. 

Oleg TELEUKOV, MEDIC PSIHIATRU: „Sunt oameni care au luptat, care au fost prizonieri, care au trecut prin torturi. Mulți dintre ei nu pot vorbi despre ce au trăit. Nu pot împărtăși cu familia, cu un psiholog, cu un psihiatru. Sunt cei mai greu de ajutat.” 

În regiunile care au fost ocupate temporar de trupele ruse, bolnavii cu tulburări psihice au fost printre cei mai vulnerabili. Fără acces la farmacii, fără medici sau tratamente, mulți au fost nevoiți să supraviețuiască în condiții extreme. Una dintre aceste victime este Olga, care suferă de schizofrenie.

Olga BEKETOVA, PACIENTĂ: „Nu aveam medicamente. Farmaciile erau închise. Bătrânii nu puteau să-și cumpere medicamentele necesare, unii aveau diabet, alții probleme cu tensiunea. Eu, fără tratamentul meu, am avut o cădere nervoasă și am fost dusă de urgență la spital.” 

Potrivit ministerului Sănătății din Ucraina, aproape 10 milioane de ucraineni – adică unul din patru cetățeni ai țării, conform populației de dinainte de război – trăiesc cu o problemă de sănătate mintală sau sunt în risc de a dezvolta una.