Populatia Germaniei a ajuns la cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, dupa ce tot mai multi refugiati ucraineni, care au fugit din calea razboiului, au ales sa migreze in aceasta tara, arata datele Oficiului Federal de Statistica, citate de Reuters. In prezent, 84 de milioane de oameni locuiesc in cea mai populata tara a Uniunii Europene.

Publicat:27.09.2022, 13:57

Germania are una dintre cele mai scazute rate de fertilitate din lume si, potrivit unor estimari, cea mai imbatranita populatie, insa sistemul sau de sanatate, cererea de mana de lucru si o politica relativ deschisa privind imigratia au facut din Germania o destinatie atractiva pentru migranti, inca inainte ca Uniunea Europeana (UE) sa-si deschida portile pentru ucrainenii care fug din tara lor dupa declansarea invaziei ruse, pe 24 februarie. 

Intr-un raport dat publicitatii marti, Oficiul Federal de Statistica informeaza ca populatia Germaniei a crescut cu 1%, cu 843.000 de oameni, in prima jumatate a lui 2022. De-a lungul intregului an 2021, populatia Germaniei a crescut cu numai 0,1%. In aceeasi perioada, Germania a inregistrat o imigratie neta de 750.000 de oameni din Ucraina, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.  

Cresteri la o scara comparabila au fost inregistrate doar de trei ori dupa reunificarea Germaniei, in 1990, si de fiecare data ea a avut legatura cu un val de refugiati. In 1992, refugiati ai razboiului din fosta Iugoslavie au contribuit la cresterea populatiei Germaniei cu 700.000. In 2015, Germania si-a deschis frontierele pentru aproape un milion de refugiati ai razboiului din Orientul Mijlociu. Populatia feminina a Germaniei a crescut cu 1,2%, semnificativ mai mult decat populatia sa de sex masculin, care a crescut cu 0,8%, reflectand astfel faptul ca majoritar femeile si copiii au fugit de razboiul din Ucraina. Barbatilor cu varste intre 18 si 60 de ani le este interzic sa paraseasca Ucraina.

Sursa: