Rusia ar fi folosit pentru prima data in Ucraina racheta hipersonica Zircon, care are o viteza de 9 ori mai mare decat cea a sunetului. Asta arata o analiza preliminara a unui institut de cercetare de la Kiev. Expertii au studiat mai multe fragmente ale unui proiectil care a lovit saptamana trecuta capitala ucraineana, publicand ulterior imagini si documentul cu aceasta concluzie. Moscova nu a comentat declaratiile, insa anterior a anuntat despre finalizarea testarii unui asemenea proiectil.

Publicat:13.02.2024, 18:17

Rusia a lansat noaptea trecuta atacuri cu rachete si drone asupra orasului Dnipro din centrul Ucrainei. A fost avariata o centrala electrica, iar mai multi locuitori au ramas si fara alimentare cu apa, anunta oficialii ucraineni.

Cel mai mare furnizor privat de energie din tara vecina a anuntat, de asemenea, ca una dintre centralele sale a fost grav avariata, fara a fi inregistrate victime. Orasul cu aproximativ un milion de locuitori a fost atacat cu o racheta si drone, spun Fortele Aeriene ale Ucrainei, care au raportat doborarea a 16 din cele 23 de drone lansate de Rusia. In Harikov 2 persoane au murit in aceasta dimineata in urma unui bombardament asupra regiunii. In ultimele 24 de ore, au avut loc peste 84 de atacuri rusesti in Ucraina, anunta Statul Major. Intre timp seful unui institut de cercetare de la Kiev a publicat o analiza preliminara in care se arata ca, saptamana trecuta, Rusia a lovit capitala ucraineana cu racheta hipersonica Zircon, fiind prima utilizare a acesteia in aproape 2 ani de razboi.

Semnele recuperate indica faptul ca racheta a fost asamblata recent, se arata in concluzia publicata. Rusia a declarat anterior ca a finalizat testarea rachetei Zircon in iunie 2022, iar presedintele rus Vladimir Putin a descris-o ca facand parte dintr-o noua generatie de sisteme de armament, care nu au rival.

Racheta Zircon are o raza de actiune de o mie de kilometri si se deplaseaza cu o viteza de noua ori mai mare decat viteza sunetului, potrivit Rusiei. Analistii militari au declarat ca viteza sa hipersonica ar putea insemna un timp de reactie mult mai redus pentru apararea aeriana si o capacitate de a ataca tinte mari, adanci si intarite. Daca se confirma utilizarea sa in Ucraina, arma ar putea reprezenta o provocare suplimentara pentru apararea aeriana a tarii aflate in conflict, pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutorului militar occidental.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.