Peste 160.000 de tone de carbune, cu o valoare de cel putin 14,3 milioane de dolari, care a fost extras in teritoriile ucrainene anexate de Rusia, a fost exportat in Turcia, tara membra NATO, pe parcursul acestui an, potrivit unor date vamale rusesti analizate de Reuters, transmite digi24.ro.
Conform acestor date, in perioada februarie-iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de carbune din regiunile Donetk si Luhansk au ajuns in Turcia. Trei producatori de pe lista au confirmat pentru Reuters ca au livrat carbune provenit din cele doua regiuni spre Turcia in perioada mentionata.
Spre deosebire de SUA si Uniunea Europeana, Turcia nu a restrictionat schimburile comerciale cu Rusia sau cu acele teritorii ale Ucrainei controlate de Moscova. Autoritatile de la Washington au avertizat companiile sa nu ajute Rusia in razboiul sau impotriva Ucrainei si nici sa nu ocoleasca sanctiunile.
Datele provenite de la un furnizor de date comerciale, analizate de Reuters, arata ca in perioada februarie-iulie 2023 carbune provenit de la cel putin 10 producatori a ajuns in Turcia. Aceasta tara membra NATO a devenit de departe cea mai mare destinatie de export pentru carbune din teritoriile ucrainene anexate de Rusia a fost vandut in Turcia, in conditiile in care aici au ajuns 95% din livrari in perioada februarie-iulie 2023.
Turcia este un mare consumator si importator de carbune
Turcia, un mare consumator si importator de carbune, merge impotriva tendintei mondiale prin cresterea ponderii carbunelui in productia de electricitate. In primul semestru al acestui an, Turcia a produs 31,5 milioane megawati ora de electricitate din carbune, in crestere cu un sfert comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata datele oficiale.
Vanzatorii de carbune sunt companii inregistrate in Rusia si in teritoriile ucrainene anexate de Rusia, potrivit registrului companiilor rusesti Spark. De cealalta parte, cumparatorii sunt companii inregistrate in Hong Kong, Emiratele Arabe Unite si jurisdictii offshore precum Belize si Insulele Virgine Britanice, arata datele vamale. Pe lista nu se regaseasca companii turcesti.
Chiar daca datele comerciale nu ofera o imagine completa a modului cum a fost exportat carbunele, ele arata totusi ca o parte din carbune a ajuns in Turcia via portul rusesc Rostov precum si prin portul rusesc de la Marea Neagra Novorossiisk, care au ambele conexiuni feroviare cu Donetk si Luhansk.
Sanctiunile americane impuse la data de 21 februarie 2022, cu trei zile inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile din asa-numitele republici Donetk si Luhansk. Doua zile mai tarziu, Uniunea Europeana a anuntat un set de masuri precum o interdictie a importurilor de bunuri din cele doua regiuni.
Turcia nu aplica restrictii similare dar a spus in repetate randuri ca recunoaste integritatea teritoriala a Ucrainei. De asemenea, autoritatile de la Ankara au jucat un rol crucial de mediere a unui acord, acum expirat, intre Rusia si Ucraina care a permis acesteia din urma sa exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagra.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.