La ritmul actual, Rusiei i-ar lua 70 de ani să ocupe Ucraina. Potrivit BBC, armata rusă face mici avansuri teritoriale, în timp ce ucrainenii avansează tehnologic, capturând militari ruși cu ajutorul dronelor și roboților. Între timp, Volodimir Zelenski a confirmat reluarea livrărilor de arme din SUA, inclusiv printr-un fond special destinat președintelui. Este pentru prima dată când administrația de la Casa Albă trimite echipamente noi, dincolo de cele aprobate în mandatul lui Biden.
Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI: „Am primit semnale politice la cel mai înalt nivel - semnale bune - inclusiv de la Statele Unite și de la prietenii noștri europeni. Potrivit tuturor informațiilor pe care le avem, livrările de armament au fost reluate. Vom continua discuțiile cu partea americană la nivel de armată, adică reprezentanți din armată vor purta discuții cu generalul Kellogg.”
Pentru prima dată după revenirea în funcție, Donald Trump va trimite Kievului arme în valoare de 300 de milioane de dolari, folosind o prerogativă prezidențială care permite folosirea stocurilor vitale în situații de urgență. Potrivit ziarului conservator Wall Street Journal, aceasta marchează o schimbare în poziția sa față de conflict, recunoscând pericolul reprezentat de Putin și limitele izolaționismului. După ce Trump a vorbit despre transferarea de noi arme către Ucraina prin intermediul Alianței Nord-Atlantice, cancelarul german a confirmat ca încearcă să cumpere de la americani două baterii Patriot pentru Kiev. Reacția Moscovei nu a întârziat.
Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: „Dacă domnul Merz crede că au fost epuizate mijloacele diplomatice, poate că a decis să se dedice militarizării Germaniei pe socoteala propriului popor ca să defileze iarăși cu sloganuri naziste despre contracararea amenințării ruse. E o totală prostie.”
Livrările de armament către Kiev vor îngreuna și mai mult ofensiva rusă, care acum, pe front, înaintează lent, cu mici câștiguri teritoriale – în ultima lună trupele Moscovei au ocupat 556 km pătrați, cel mai mare avans de la începutul anului, conform datelor furnizate de DeepState. Analiștii militari numesc această campanie „ofensiva pe târâș”.
Acum, atacurile armatei ruse pe frontul ucrainean se concentrează în regiunea Sumî, Donețk și la vest de Pokrovsk. În Sumî, rușii au avansat până la 12 kilometri, însă ucrainenii spun că au oprit înaintarea. În jurul orașului Pokrovsk, un punct strategic important, rușii au concentrat peste 111 mii de militari. Analiștii spun că în loc de atacuri masive, armata rusă folosește infanterie în asalturi continue, dar de intensitate redusă, pentru a dispersa apărarea ucraineană. În paralel, forțele ucrainene fac progrese tehnologice notabile. Brigada a 3-a de Asalt a publicat imagini în care, pentru prima dată, capturează militari ruși doar cu ajutorul dronelor și sistemelor robotizate, în regiunea Harikov. Trupele ucrainene au distrus buncăre rusești folosind drone kamikaze și vehicule robotizate terestre, iar când un robot s-a apropiat de o fortăreață avariată, soldații ruși rămași s-au predat.
„-Prima explozie a fost argumentul cel mai puternic, ei au înțeles că mai urmează.
-Ce scrie acolo? Vrem? Ce vrem?
-Scopul nostru a fost de a distruge poziția și soldații inamici. Așa am decis să folosim drona de recunoaștere, ea ne va curăța calea apoi va intra robotul.”
Ucraina a utilizat din ce în ce mai mult tehnologia dronelor și cea a roboticii pe câmpul de luptă, ca parte a strategiei sale mai ample de reducere a pierderilor de trupe și de adaptare la amenințările în continuă evoluție de-a lungul liniei frontului, în timpul invaziei ruse pe scară largă.