Autoritățile ruse au implicat sistematic copii în proiectarea și testarea dronelor pentru războiul din Ucraina, prin intermediul unor competiții naționale care încep cu jocuri video aparent inocente și se termină cu selectarea celor mai talentați elevi de către companiile de apărare, potrivit unei anchete, relatează The Guardian, scrie hotnews.ro.

Concluziile, parte a unei anchete realizate de publicația rusă aflată în exil Insider, sunt doar cel mai recent exemplu al modului în care liderii Rusiei îi atrag pe tinerii din țară în efortul de război din Ucraina, educația „patriotică” și militarizată transformându-se adesea în participare directă.

„Copiii sunt implicați activ în modelarea componentelor din sisteme pentru diverse drone”, i-a spus unul dintre adolescenții implicați unui jurnalist. „Cunosc cel puțin câteva persoane care modelau componente de UAV (vehicule aeriene fără pilot, sau drone, n.r.) pentru companii mari”, a adăugat el.

Dronele, un element-cheie în războiul din Ucraina

Președintele Vladimir Putin a cerut intensificarea producției de drone, care au devenit tot mai importante pentru războiul dintre Rusia și Ucraina. Totuși, bătălia dronelor de pe front este în continuă schimbare, pe măsură ce ambele părți descoperă noi tehnologii care să permită vehiculelor aeriene să zboare mai departe și să evite sistemele de bruiaj electronic, iar Moscova îi caută pe cei mai străluciți tineri pentru a contribui la acest efort.

Drumul începe cu „Berloga”, un joc video lansat în 2022, în care „urși inteligenți” trebuie să se apere de roiurile de albine, folosind uneori drone pentru a le respinge, a constatat investigația Insider. Succesul în jocul folosit de sute de mii de tineri ruși poate duce la obținerea de credite suplimentare la examenele de la sfârșitul liceului.

Cei mai de succes jucători trec la competiții mai avansate, cum este cea numită Big Challenges, care caută elevi promițători care să fie recrutați de companii rusești, multe dintre ele fiind supuse sancțiunilor internaționale pentru rolurile lor din industria de apărare rusă.

Publicația Insider a vorbit cu trei finaliști adolescenți ai competiției care lucrează la tehnologia dronelor și care au explicat cum funcționează aceasta, menționând că erau pe deplin conștienți de aplicațiile militare ale anumitor proiecte, dar erau încurajați să o ascundă.

Imagini cu copii ajutând la construirea dronelor

Deși dronele mici de tip First Person View (FPW – perspectivă la persoana I) sunt cea mai letală armă de pe front, Rusia și Ucraina au folosit și drone cu rază lungă pentru a lovi ținte aflate la distanțe mai mari. Forțele ruse lansează noapte de noapte drone kamikaze asupra Ucrainei, terorizând în mod regulat Kievul și alte orașe.

Copiii sunt și ei implicați în producerea drone mai mari. În weekend, un documentar difuzat de postul de televiziune al armatei ruse a arătat adolescenți ajutând la construirea de drone kamikaze la o fabrică descrisă drept cel mai mare producător de drone de atac din lume.

Angajarea copiilor în locații militare, care ar putea fi considerate o țintă legitimă în vreme de război, încalcă numeroase convenții internaționale.

Imaginile difuzate duminică au arătat sute de drone kamikaze Geran-2 finalizate, așezate în rânduri ordonate. Fabrica respectivă a fost inclusă pe o listă de sancțiuni UE și a fost atacată și ea de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune.

Geran-2, care are o rază de acțiune de aproape 1.600 km, este o versiune adaptată a unei drone kamikaze iraniene, producția fiind acum localizată în Rusia, la o fabrică din Alabuga, Tatarstan. Moscova susține că folosește aceste drone doar pentru a viza infrastructura militară și energetică, dar există cazuri frecvente în care acestea lovesc ținte civile.

Postul de televiziune de stat rus Zvezda a declarat că fabrica din Alabuga a invitat elevi de 14 și 15 ani să studieze fabricarea dronelor la un colegiu adiacent și ulterior să lucreze la fabrică. În imagini au apărut tineri muncitori cu fețele blurate, stând la computere sau asamblând drone.

Copiii contactați de Insider au vorbit, de asemenea, despre munca în interiorul locațiilor militare: unul dintre ei a explicat cum, la vârsta de 13 ani, a antrenat soldați în operațiuni cu drone în interiorul unei locații de stat în 2022.

Corespondenții s-au dat drept reporteri de la instituții media controlate de stat. Jurnalismul independent a fost practic interzis în Rusia în contextul războiului dezlănțuit împotriva Ucrainei în februarie 2022, majoritatea celor care încă lucrează fiind forțați să plece în exil.

Dându-se drept jurnaliști controlați de stat, încă în țară, reporterii sperau că persoanele intervievate se vor simți mai confortabil să împărtășească informații sensibile cu ei.