O instanță europeană de rang înalt a constatat miercuri că Rusia a comis o serie de încălcări ale drepturilor omului prin sprijinirea separatiștilor anti-Kiev din estul Ucrainei (Donbas) începând din 2014, prin doborârea avionului MH17 în același an și prin invadarea Ucrainei în 2022, informează hotnews.ro.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), parte a organismului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, are sarcina de a pune în aplicare Convenția europeană a drepturilor omului în țările semnatare.

Hotărârea de miercuri, în mare parte simbolică, vine după ce Consiliul Europei a exclus Rusia în urma invaziei sale din Ucraina, lansată în februarie 2022, iar Moscova s-a retras din Convenția europeană a drepturilor omului în septembrie același an.

Cu toate acestea, CEDO continuă să se ocupe de cauzele împotriva Rusiei care au fost introduse înainte de această dată.

Un complet format din 17 judecători a constatat că Rusia a încălcat convenția prin „executarea extrajudiciară a civililor și a personalului militar ucrainean” în afara luptelor, „tortură”, „muncă forțată”, „detenția ilegală și arbitrară a civililor”, precum și „jafuri, distrugeri și exproprieri”.

Judecătorii au hotărât, de asemenea, că Rusia a încălcat Convenția europeană a drepturilor omului prin „transferul în Rusia și, în multe cazuri, adoptarea acolo a copiilor ucraineni”.

Curtea a stabilit că Rusia „trebuie să elibereze fără întârziere sau să returneze în siguranță toate persoanele care au fost private de libertate pe teritoriul ucrainean ocupat de forțele ruse și controlat de Rusia”.

CEDO a adăugat că Moscova ar trebui să coopereze la instituirea unui mecanism internațional și independent pentru a ajuta la identificarea „tuturor copiilor transferați din Ucraina în Rusia și pe teritoriul controlat de Rusia” înainte de septembrie 2022, pentru a restabili contactul dintre aceștia și familiile lor și a permite reunificarea lor în condiții de siguranță.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia nu are intenția de a se conforma deciziei curții, ale cărei hotărâri le consideră „nule și neavenite”.

Curtea a pronunțat verdictul în urma a patru plângeri.

Ucraina a depus trei dintre acestea cu privire la evenimentele din perioada 2014-2022, iar Țările de Jos au depus a patra plângere cu privire la doborârea, în estul Ucrainei, a zborului MH17 al Malaysia Airlines, care efectua ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, pe data de 17 iulie 2014.

Agenția aviatică a ONU a dat vina pe Moscova pentru tragedia în care au murit toate cele 298 de persoane aflate la bord.

CEDO a constatat că „suferința rudelor victimelor doborârii zborului MH17” constituie o încălcare a dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane sau degradante.