In Rusia a devenit o sumbra traditie ca opozantii Kremlin-ului sa moara otraviti. Acum se pune problema daca Rusia va folosi arme chimice la un nivel fara precedent, in Ucraina. Sovieticii au avut un urias arsenal de arme chimice, l-au distrus aproape complet, dar au si dezvoltat substante si mai mortale in ultimii ani.
La fel ca in alte domenii, si cand este vorba de arme chimice, Rusia a dezinformat, a mintit si a sperat sa nu fie descoperita. Unele lucruri s-au aflat insa.
Ce sunt armele chimice
Armele chimice sunt arme de distrugere in masa ce contin substante chimice toxice care pot cauza moartea sau incapacitatea permanenta sau temporara. Dupa efectul pe care-l produc asupra organismului uman, agentii chimici de lupta se impart in agenti toxici, agenti paralizanti si agenti psihochimici.
In definitia armelor chimice intra si munitiile, dispozitivele si alte materiale confectionate in mod special pentru a transforma o arma conventionala, intr-o arma cu produse toxice.
De multe ori, substantele pot fi diseminate prin intermediul unor grenade sau obuze de artilerie si pot fi sub forma unor lichide, gaze sau solide, toate extraordinar de toxice. Principala diferenta fata de armele conventionale, este ca cele chimice sunt gandite sa faca rau indivizilor, nu infrastructurii.
Sunt cateva substante care au devenit celebre in istoria ultimilor 110 ani: una ar fi ”gazul mustar” (mustard gas) numit si iperita, un agent chimic persistent folosit in 1917, in Primul Razboi Mondial. A fost utilizat atunci, in Flandra, la batalia de la Ypres, iar efectul sau a durat mai multe zile. Gazul mustar arde fata, ochii si pielea si a fost folosit si in Razboiul Civil din Siria, inceput in 2011.
Un alt gaz foarte toxic este fosgenul: este incolor, isi face efectul la temperaturi ambiante normale si este folosit pe campul de lupta ca agent sufocant. Si acest gaz a fost folosit in Primul Razboi Mondial si, dupa inhalare, in functie de doza, apare o tuse inecacioasa si apoi edemul pulmonar. Fosgenul ajunge la plamani, iar oameni pot muri chiar si in cateva minute daca au inhalat mai mult.
Extrem de periculoase sunt substantele cunoscute sub numele de agenti neurotoxici (in engleza „Nerve agents”, in franceza „Agent innervant”). Aceste chimicale organice reprezinta o otrava puternica pentru sistemul nervos, fiindca bulverseaza mecanismele prin care nervii transmit mesaje catre organe. Pot fi sub forma de lichid, pudra sau aerosoli, iar moartea poate surveni in cateva minute.
Clorul gazos este alta substanta care a fost folosita in Primul Razboi Mondial si, desi este mai putin letal decat sarin sau Noviciok, poate fi extrem de eficient in alungarea aparatorilor urbani din zona baricadelor. Clorul a fost folosit si de oamenii dictatorului Assad, in Siria.
Exista o ipoteza cum ca Rusia, daca va fi sa foloseasca arme chimice in Ucraina, va utiliza clorul. Nimic nu este sigur.
Rusia si armele chimice - O scurta istorie
De mai bine de un secol, diversi opozanti, jurnalisti, lideri de opinie sau orice fel de oameni pe care Puterea de la Moscova i-a considerat periculosi au murit otraviti in Rusia. Nu a fost mereu nevoie de substante atent dezvoltate in laborator, important era ca tinta sa moara otravita de mana unui agent priceput in a ucide.
Pentru un astfel de asasinat este nevoie de o doza extrem de mica, dar cand este vorba de substante super-toxice care sa fie folosite in scopuri militare, Rusia nu a stat degeaba, ci a lucrat intens.
Fosta URSS a avut un arsenal urias de arme chimice, in special agenti neurotoxice, iar dupa 1950 au fost produse cantitati uriase de substante toxice, mai ales iperita, in 30 de locuri, inclusiv la Zaporojie, care atunci era in RSS Ucraineana.
Sovieticii au ”prins gustul” armelor chimice de la nazisti Cand au ocupat Germania, dupa 1945, sovieticii au descoperit ca existau facilitati de producere a unor substante toxice eficiente - agenti neurotoxici - si au luat cu ei echipamente intregi pe care le-au dus in regiunea Saratov si in alte locuri din URSS.
Centrul industriei armelor chimice din URSS era un complex industrial de pe malurile Volgai, din regiunea Saratov, un centru numit Sihani. Era o zona interzisa, practic un ”oras inchis”, cum erau multe altele in fosta URSS, un oras unde puteau intra doar oamenii care lucrau acolo sau care aveau autorizatii speciale.
In acest complex existau o multime de laboratoare si de fabrici care produceau cea mai mare parte a arsenalului militar chimic sovietic. Tot acolo a inceput si producerea unui compus experimental pe atunci: Noviciok.
Oficial, productia de arme chimice a incetat in 1987 in URSS, cand la conducere era Mihail Gorbaciov.
Primul memorandum care prevedea inspectii reciproce si schimburi de informatii privind arsenalurile chimice a fost semnat in toamna lui 1989 de ministrul sovietic de externe Eduard Sevardnadze si de secretatul de stat american James Baker. S-a numit Wyoming Memorandum of Understanding.
Dupa caderea URSS, in 1991, au fost numeroase discutii, ratificari, dar si unele anulari pe chestiunea distrugerii arsenalului de arme chimice, fiindca Rusia a aderat la Chemical Weapon Convention care interzicea detinerea de arme chimice precum Noviciok. Estimarile sunt ca au fost distruse 40.000 de tone metrice de munitii chimice, dar rusii NU au distrus tot arsenalul.
Putin a participat in 2017 la o ceremonie in care sustinea ca Rusia a terminat distrugerea armelor chimice, iar presedintele rus, culmea impertinentei, acuza SUA ca nu si-a indeplinit obligatiile de a distruge arsenalul propriu.
Serviciile secrete SUA au avertizat ca Rusia nu si-a distrus tot arsenalul si, mai mult, dezvolta arme chimice noi in laborator, inclusiv la centrul din regiunea Saratov.
Cazurile Skripal si Navalnii au aratat ca Rusia detine si foloseste arme chimice, iar datele obtinute de americani indica faptul ca Rusia nici nu mai ar avea nevoie de giganticul arsenal din era sovietica. De ce? Pentru ca are locuri unde poate produce in cel mult doua - trei luni sute de kilograme de gaze neurotoxice.
In ultimii ani inainte de caderea URSS, complexul din regiunea Saratov era condus de Anatoli Kuntevici, un persnaj cu foarte multa putere care fusese poreclit „Generalul Gaz”. Generalul a si lucrat ani buni cu americanii la dezafectarea arsenalului de arme chimice, fiind vorba despre cel mai mare arsenal detinut de o tara a lumii.
Va folosi Rusia arme chimice in Ucraina?
Cei mai pesimisti spun ca Putin, vazand ca Armata Rosie nu face progrese pe campul de lupta, va dispune folosirea de arme chimice, fiindca nu mai are simtul realitatii si nu-i pasa de consecinte.
Ce spun analistii militari care sustin ca Rusia NU va folosi arme chimice in Ucraina
Un argument ar fi ca ar duce la o escaladare puternica a conflictului, in plus, ar fi usor de stabilit ca aceste arme provin din Rusia si ar putea fi aplicate si alte sanctiuni economice si diplomatice. In plus, nu este prea clar daca ar servi la ceva din punct de vedere militar, fiindca rusii au aratat, din pacate, ca pot face distrugeri groaznice si pot omori un numar mare de civili si cu armele pe care le-au folosit pana in prezent, de la obuze care au cazut peste blocuri de locuinte, pana la armele termobarice si munitia cu dispersie.
Apoi s-ar mai pune o intrebare legitima: este Rusia capabila sa foloseasca arme chimice acum, dupa ce a aratat in Ucraina ca are mari probleme logistice (tancurile au ramas fara combustibil, alte vehicule militare au facut pana). Pentru a folosi arme chimice este nevoie de unitati cu pregatire speciala, fiind o operatiune foarte complexa. O gafa ar duce la uciderea propriilor soldati, spre exemplu.
Noviciok
Noviciok este cel mai periculos agent neurotoxic dezvoltat in URSS, iar cercetatorii care l-au creat l-au considerat un triumf. Formula chimica era secret de stat si era diferita de cea a altor astfel de agenti toxici si, tocmai de aceea, a putut sa nu fie incadrata in lista substantelor interzise de conventia armelor chimice.
Acest lucru i-a dat Rusiei posibilitatea de a studia si experimenta cu Noviciok, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca substanta nu poate fi depistata de testele medico-legale din Occident. Rusii au ajuns la concluzia ca au o super arma ucigasa ce poate fi folosita si va putea trece neobservata.
Noviciok, agentul chimic ce a fost folosit pentru a-l otravi pe Alexei Navalnii in 2020 a fost dezvoltat in Uniunea Sovietica in anii 1970 si 1980.
Numele Noviciok inseamna „nou venit”. Este utilizat pentru o familie de agenti, care afecteaza sistemul nervos, foarte toxici, cu o compozitie usor diferita de gazele otravitoare mai cunoscute VX si sarin.
Se crede ca agentii toxici Noviciok sunt de cinci pana la zece ori mai letali decat aceste substante, desi nu exista utilizari cunoscute inainte de 2018, cand Noviciok a fost utilizat pentru otravirea unui fost spion rus si a fiicei acestuia.
Este vorba despre cazul Skripal care a ingrozit multa lume in Occident, pentru ca Rusia, pe timp de pace, a efectuat o operatiune pentru a otravi pretinsi opozanti care se gaseau intr-o tara Occidentala (Marea Britanie, Salisbury). A fost un semn ca Putin nu prea se mai da in laturi de la nimic.
Moscova nu a declarat niciodata Noviciok sau ingredientele sale catre Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.
Trasformarea in arma a oricarei substante chimice este interzisa in temeiul Conventiei privind armele chimice din 1997, a carei semnatara este Moscova.