Rusia a acuzat vineri Ucraina de atacuri asupra infrastructurii sale energetice, în ciuda unui moratoriu asupra unor astfel de lovituri, susținând că o instalație de gaze din orașul Sudja a fost distrusă, astfel că rezervă dreptul de a riposta, relatează adevarul.ro.
Un oficial ucrainean a afirmat că Rusia este cea care a atacat punctul de tranzit al gazelor din Sujha, în timp ce armata ucraineană a transmis că Kievul „aderă strict” la moratoriu. Reuters nu a putut stabili în mod independent care parte este răspunzătoare.
Statele Unite au anunțat marți acorduri separate cu Ucraina și Rusia pentru a pune capăt atacurilor în Marea Neagră, dar și a celor împotriva obiectivelor energetice, în cadrul unor armistiții limitate prin care Washingtonul speră că se va ajunge la încetare totală a focului și apoi la discuții de pace pentru a pune capăt definitiv războiului.
Fiecare parte beligerantă a acuzat-o pe cealaltă de încălcarea armistițiului energetic, evidențiind pe această cale fragilitatea acordurilor intermediate de SUA. Statul major al Ucrainei a anunțat în acest sens că Rusia a atacat joi instalațiile energetice din regiunile Herson și Poltava.
În Sudja, în regiunea vestică Kursk, se află o stație de contorizare a gazului și un punct de tranzit prin care Rusia a livrat gaz în Ucraina și de acolo în Europa până la sfârșitul anului trecut.
Livrările s-au oprit la 1 ianuarie, după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul, motivând că nu vrea să mai permită Rusiei să obțină resurse pentru a purta în continuare războiul început în februarie 2022.
Într-o conferință telefonică zilnică cu reporterii vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Ucraina își continuă atacurile asupra instalațiilor energetice rusești.
„Partea rusă își rezervă dreptul, în cazul în care regimul de la Kiev nu respectă moratoriul, să nu-l respecte la rândul său”, a spus el.
Infrastructura de conducte pentru potențiale exporturi de gaze rusești prin Ucraina către Europa este intactă, în schimb instalația de la Sudja ar trebui reconstruită pentru ca gazul să fie pompat din nou acolo în viitor.
Există o a doua rută pentru gazul rusesc, și anume prin Sohranovka în regiunea Lugansk, aflată parțial sub controlul separatiștilor susținuți de Rusia din 2014.
În mai 2022, Ucraina a declarat „forță majoră” pentru fluxurile de gaze prin Sohranovka, declarând că infrastructura este „ocupată”.
„Pe 28 martie, în jurul orei 10:20, regimul de la Kiev a lansat un dublu atac, folosind, conform informațiilor preliminare, rachete HIMARS la stația de contorizare a gazelor Sudzha, care s-a soldat cu un incendiu major, iar instalația energetică a fost practic distrusă”, a precizat ministerul rus al apărării.
Acesta publicat un videoclip în care se vede un incendiu puternic la fața locului, cu flăcări înălțându-se spre cer. Reuters a putut verifica locația prin corespondența acesteia cu imaginile din satelit.
Un oficial al securității naționale ucrainene a scris pe Telegram: „Rusia a atacat din nou sistemul de transport al gazelor „Sudja” (stația de contorizare a gazelor) din regiunea Kursk, pe care nu o controlează”.
Rusia a acuzat anterior Ucraina că a atacat aceeași instalație pe 21 martie, ceea ce Kievul a negat.
Sudja este cea mai mare localitate din porțiunea teritoriu rusesc pe care Ucraina a reușit să o ocupe în august anul trecut, într-o incursiune-surprinză. De atunci, Rusia a recâștigat cea mai mare parte din acea zonă.
Amploarea daunelor aduse conductelor de gaz la locație nu a fost imediat clară. Rusia a spus că unii dintre soldații săi s-au strecurat printr-o porțiune a conductei la începutul acestei luni într-o operațiune surpriză menită să-i prindă pe soldații ucraineni într-o ambuscadă.
Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat, de asemenea, instalațiile electrice din Belgorod, provocând întreruperi de curent acolo și a încercat să lovească o rafinărie de petrol din regiunea Saratov.
Rafinăria Saratov, deținută de Rosneft, a fost lovită anterior de drone ucrainene.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.